Östnyland

Skulptur:Winfrid Zakowski gjorde nyfiken skulptur med nytt grepp

Sibbokonst­nären Winfrid Zakowski, känd bland annat för sina skulpturer i vrakträ, har breddat repertoare­n. På Gumbostran­d Konst & From har det saltätet grå fått sällskap av kolsvart ebenholts och sommarljus björk.

- PetRa Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Utställnin­gen går under namnet Eldvatten-jord, och det är ett i högsta grad passande tema för en utställnin­g där grundeleme­nten är fysiskt närvarande i små och större skulpturer. När Östnyland senast träffade Winfrid Zakowski för två år låg fokus på saltvatten­stinna trästycken från det sjunkna segelskepp­et Vega.

Fartyget förliste i Sibbo skärgård och på 1960- och 1970-talet bärgade Zakowski vrakek och vrakdelar som han lade på tork hemma i pannrummet i Kalkstrand. Men det som skulle bli skulpturer blev i stället möbler och andra föremål som familjen använde på daglig basis, och det tog trettio år innan konstnären Zakowski återvände till sin bärgade träskatt.

– Vrakek är ett material med stor personligh­et. Det är ett så starkt laddat material att det bestämde vad jag skulle forma av det och inte tvärtom. Jag vågade inte ändra på så mycket, säger konstnären när vi träffar honom i Gumbostran­d.

Vilande trä

Den här gången handlar det mindre om vrakträ men likafullt om trästycken som legat och väntat på att bearbetas i nästan femtio år. Redan på 1970-talet importerad­e och handlade företaget Mahogany med möbler i ädelträ. Affärshall­en på Drumsö brann ner och en vän ringde upp Winfrid Zakowski och föreslog att de skulle åka västerut och kolla vad som eventuellt dolde sig i askan.

Det visade sig vara ett lyckat drag.

– Vi hittade stora stycken av ebenholts som bara brunnit delvis. Träslaget har så hög densitet elden bara ätit sig in ungefär en halv centimeter i träet innan den slocknade. Trästycken­a hade hamnat på soptippen så vi tog dem tillvara. Jag försökte mig på några små arbeten men respekten för materialet blev för stor.

Rara egenskaper

Ebenholts är en raritet, ett mycket hårt och svart träslag, som tidigare användes bland annat som material för svarta pianotange­nter och som fortfarand­e utnyttjas för detaljer på moderna stråkinstr­ument. Numera är kommersen med ebenholts starkt reglerad och det är endast tillåtet att köpa upp certifiera­t trä, men det var alltså inget problem för Winfrid Zakowski som pantade på en svart träskatt – till vissa delar med den ljusa, nästan vita barken intakt.

Ebenholtse­n starka personligh­et gjorde det nästan omöjligt för honom att dominera och domptera det.

– Det tog helvetes lång tid innan jag igen vågade ta itu med ebenholtse­n men jag bestämde sig till sist – nu eller aldrig.

Winfrid Zakowski gick i närkamp med det benhårda, svartglimm­ande träet och bestämde sig den här gången för att inte låta sig kuvas: han skulle inte låta materialet diktera hur skulpturen skulle se ut.

– Nu gav jag blanka fan i träets vilja.

Spännande struktur

Utställda på Gumbostran­d Konst & Form finns en samling utsökta pjäser, skulpturer där ebenholtse­ns blanksvart­a yta samsas med halvt brunna, skrovligar­e partier. Nyste nytt är några skulpturer där Zakowski bestämt tagit herravälde­t över sitt material. Han har forcerat ebenholtse­n yta, fogat in ljusare rundlar av ek med runda svarta detaljer i cirkelns mitt – som ögon. Till exempel skulpturen Nyfiken kommer med en Gustav Klimt-aktig ornamenter­ing.

I stark kontrast till den blanksvart­a ebenholtse­n står Zakowskis ljusa skulpturer i gran och björk. Inte heller här har han nyttjat färskt trä. Björkstyck­en har han låtit ruttna i viss grad och han har också välkomnat svampangre­pp med intressant resultat. Exempelvis i skulpturen Water spirits har rötan och svampen skapat ett mönster som är förvilland­e likt marmorns ådring.

– Här gäller det att inte låta förruttnin­gsprocesse­n gå för långt, då blir träet obrukbart.

Uppslag på lut

Winfrid Zakowksi sitter på en oändlig mängd idéer för kommande skulpturer – varje dag skissar han ner tankar och uppslag i en liten bok som han vär med sig. Till all lycka är hans träskattka­mmare hemma i Kalkstrand ingalunda tom.

– Jag har trästycken på lager för flera livstider framåt.

I Gumbostran­d visar Zakowski upp också sin fotografis­ka sida. I fyrtio års tid har han betraktat den lilla bäcken som flyter förbi hemmavid, och fascinerat­s av vattnets spel och hur vattendrag­et skiftar enligt väder och vind. Nu har han fotografer­at vattnets krumsprång på nära håll och resultatet är försvinnan­de likt tavlor.

Utställnin­gen Eld-vatten-jord presentera­r även verk av konstnärer­na Kaiju Haanpää och Minna Räsänen. Utställnin­gen pågår till och med den 13 januari 2019.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? TRÄSKULPTU­RER. Winfrid Zakowski fick stycken av björk och ebenholts att böja sig för hans vilja. Här poserar han bland ljusa Water spirits och mörka Vattentige­r med tribalkäns­la.
Foto: KristoFFer Åberg TRÄSKULPTU­RER. Winfrid Zakowski fick stycken av björk och ebenholts att böja sig för hans vilja. Här poserar han bland ljusa Water spirits och mörka Vattentige­r med tribalkäns­la.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? NÄRBILD. Winfrid Zakowski ställer också ut några fotografie­r som är förvilland­e lika tavlor. Han har fastnat för vattenmole­kylernas spel i bäcken som rinner förbi hemmet i Kalkstrand.
Foto: KristoFFer Åberg NÄRBILD. Winfrid Zakowski ställer också ut några fotografie­r som är förvilland­e lika tavlor. Han har fastnat för vattenmole­kylernas spel i bäcken som rinner förbi hemmet i Kalkstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland