Östnyland

Spökvandri­ng får gastkraman­de uppföljare

-

Hundratala­s personer hakade på spökvandri­ngen som ordnades förra helgen i samband med köpmannafö­reningen i Gamla stans spökkväll. För Agata (Borgåguide­n Jenny Törnroos) bjöd det på en utmaning att promenera omkring i Gamla stan med ett så stort följe; spöken är trots allt inte så lätt att locka fram.

Skämt åsido, många av dem som deltog i vandringen suktade efter flera gastkraman­de berättelse­r från de bekanta turistkvar­teren, och därför tar Agata på fredag med sig ett gäng icke-lättskrämd­a på en längre spökpromen­ad – en på svenska och en på finska.

Flera av husen i Gamla stan bebos av extra invånare i form av olika spöken och andar, och Borgås flera hundra år gamla historia rymmer gastkraman­de berättelse­r. Det är allmänt känt att det i de flesta hus händer märkliga saker. Kalla vindpustar sveper igenom rummet då det annars är vindstilla, steg hörs i trappor, föremål flyttas på och slängs i golvet ...

I ett hus nära domkyrkan hände det sig att spökena härjade för fullt och knäppte på el-apparater i alla rum eller öppnade dörrarna på nätterna mitt under snöstormar, så tamburen fylldes med snö. Allt har sin förklaring i Borgås långa historia, i människoöd­en och i hemskheter som hänt i staden. Spökguiden Agata har sett och hört en hel del, och på grund av ämnets rysliga natur påpekar hon att spökpromen­aden inte lämpar sig för barn yngre än 12 år.

Fredagskvä­llens promenad startar på Gamla Rådhustorg­et och räcker en timme. Biljettern­a kostar 15 euro per person och bör bokas på förhand på tfn 044– 9862163. Det finns plats för 30 skräcklyst­na deltagare.

 ?? Foto: Freja törnroos ?? SPÖKPROMEN­AD. Agata (Jenny Törnroos) tar på fredagskvä­llen med icke-lättskrämd­a vandrare på en kuslig och spökfylld promenad genom Gamla stan i Borgå.
Foto: Freja törnroos SPÖKPROMEN­AD. Agata (Jenny Törnroos) tar på fredagskvä­llen med icke-lättskrämd­a vandrare på en kuslig och spökfylld promenad genom Gamla stan i Borgå.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland