Östnyland

Sista böckerna ut på lördag – Societetsh­uset blir festsal?

- Tora Mattheisze­n

Lördagen den 15 september hålls gamla huvudbibli­oteket öppet mellan klockan 10 och 14. Då är det sista chansen för Lovisaborn­a att plocka med sig böcker. Går allting väl förvandlas Societetsh­uset till fest- och konsertsal.

– Vi har redan räddat 5 000 böcker. I maj plockade olika institutio­ner åt sig främst fackböcker och sedan har frivilliga valt ut värdefulla exemplar. Ingenting förs till nya biblioteke­t utan det vi vill ha kvar transporte­ras till gamla finska lågstadiet i Virböle, nuvarande Virböle servicecen­tral, förklarar kulturnämn­dens ordförande Thomas Rosenberg.

Han sorterar böcker för fullt och påminner stadsborna om lördagsjip­pot.

– Det är bara att komma hit och packa kassarna fulla.

Till Virböle

På torsdagen åkte flera flyttlass till Virböle, där byborna har en samlingssa­l. Dit ska bokhyllorn­a också föras. – Allting ska ännu putsas, vi måste nog ordna med talko. Problemet med 100 000 mer eller mindre kontaminer­ade böcker uppstod på grund av den dåliga inomhusluf­ten i huvudbibli­oteket. Själva bibban har öppnat i nya lokaler i Nedre stan men att flytta dit de gamla böckerna var inte ett alternativ. Att slänga eller förstöra dem kändes inte heller rätt.

Så man beslutade dela ut böcker till stadsborna. Många har redan tagit tillfället i akt.

– Inga klagomål har hittills framförts om att böckerna skulle ha åstadkommi­t symtom hos någon, säger Rosenberg.

Efter att det skyddade Societetsh­uset tömts är frågan vad huset ska användas till i framtiden.

– Det handlar om det enda Societetsh­us i trä som finns kvar i vårt land, påpekar han och berättar att planer finns på att renovera huset och återta festsalkon­ceptet. – Lovisa behöver bland annat en konsertsal. Det är staden som äger byggnaden men ska planerna förverklig­as behövs sponsorer.

 ??  ?? MYCKeT JoBB. De sista böckerna ska nu ut från gamla Societetsh­uset, som kan vikas för konserter och fester överlag.
MYCKeT JoBB. De sista böckerna ska nu ut från gamla Societetsh­uset, som kan vikas för konserter och fester överlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland