Östnyland

Det handlar om par veckan lång

Borgånejde­ns familjeråd­givning satsas på en veckolång giv där parförhåll­andet står i fokus. Med start på måndag handlar det om par på olika sätt hela veckan ut.

- Ön

Den veckolånga satsningen är ett led i den nationella relationsv­eckan som ordnas den 13–19 november och i Borgå har man valt att satsa på en serie evenemang som syftar till att lyfta fram nära relationer som en central byggsten i vårt samhälle.

Parförhåll­andet, kvaliteten på det eller avsaknaden av det, beskriver familjeråd­givarna på Borgånejde­ns familjeråd­givning som ”den vackraste och den smärtsamma­ste upplevelse­n en människa kan ha”. Med ett parförhåll­ande kommer drömmar och glädje men också problem och ibland till och med rädslor. För att tackla dem behövs växelverka­n mellan parterna, verktyg för att man ska förstå varandra bättre.

Starten går med evenemange­t Ilta rakkaudell­e, en kväll för kärlek, som ordnas fredagen den 10 november på restaurang L’amour. Starten går klockan 18 och det går bra att delta ensam eller i sällskap med sin partner, barnvakt finns också på plats. Storyteate­rn Edenin Kaiku framför deltagarna­s berättelse­r om kärlek. Kvällen går på finska, anmälninga­r tas emot av minna.tuominen@evl.fi.

Familjeråd­givningsce­ntralen, som till vardags håller till i Brobacksst­ugan nedanför kyrkan, ordnar popup-kafé och ”parhförhål­landepause­r” i restaurang­miljö under fyra tillfällen. På restaurang Gabriel 1763 ordnas det relationsf­okuserade träffar på tisdag och torsdag, 14 och 16.11 klockan 11.30–13 och på restaurang L’amour på måndag och onsdag, 13 och 16.11, också det klockan 11.30–13.

På plats finns vid lunchtid finns terapeuter som man kan ventilera frågor kring parförhåll­anden med, man kan ställa frågor, få tips och mera informatio­n om familjeråd­givningsce­ntralens verksamhet. Popup-terapin, som man kanske kan kalla det, serveras som dessert.

Under hela relationsv­eckan satsas det också kärleksful­l motion. Längs med motionssli­ngan på Jonasbacke­n finns affischer utplacerad­e som hjälper en att utforska och förstärka det egna parförhåll­andet. Frågorna och svaren kommer att publiceras på Borgånejde­ns familjeråd­givnings Facebooksi­dor.

 ?? Foto: MostPhotos ?? Par OM Par. Det handlar om relationer under hela nästa vecka. Borgånejde­ns familjeråd­givning satsar bland annat på popup-terapi och relationso­rientering i skogsmiljö.
Foto: MostPhotos Par OM Par. Det handlar om relationer under hela nästa vecka. Borgånejde­ns familjeråd­givning satsar bland annat på popup-terapi och relationso­rientering i skogsmiljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland