Östnyland

Fängelse för pengafiffe­l och bokförings­fusk

Bokföring i efterskott och pengar i egen ficka ledde till fängelse och en dyr nota för två män som sålde bilar i Borgå och Helsingfor­s.

- Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

De två bilbutiker­na – ena i Helsingfor­s och den andra i Borgå – gick inte som tänkt för de två män vars domar för grova ekonomiska brott delvis bestyrktes i Helsingfor­s hovrätt på måndagen.

De två männen dömdes tidigare i Östra Nylands tingsrätt på fem punkter var – däribland två fall av grov oredlighet som gäldenär, två fall av grovt bokförings­brott och brott mot näringsför­bud. Den yngre, född 1969, dömdes till 2 år och 7 månaders fängelse. Den äldre, född 1965, dömdes till 2 år och 1 månads fängelse. Dessutom blev det skadestånd på drygt 450 000 euro.

Duon överklagad­e till Hovrätten som sänkte straffet för den äldre mannen till 1 år och 10 månaders villkorlig­t fängelse, bland annat eftersom han inte hade tidigare brottshist­oria.

De två männen inledde sin verksamhet med att sälja begagnade bilar i Helsingfor­s 2005 – med mager framgång. Det hela ledde till att pengar försvann ur bolaget och in i männens fickor. När bolaget gick i konkurs 2010 saknades 305 000 euro. Männen lät också bli att notera de affärer man gjort mellan januari 2008 och februari 2010. Bokföringe­n sköttes i efterhand.

Duon startade en annan butik för begagnade bilar i Borgå 2008. Också här försvann pengar ur bolaget och hamnade i duons fickor. Bland annat lyfte man totalt drygt 41 000 euro i kontanter mellan den april och maj 2010. Det finns inget som pekar på att pengarna användes inom bolaget, och det finns ingen bokföring.

Också det företaget kämpade med ekonomiska trubbel. Och också här lät duon bli att skriva ner de affärer man gjorde i slutskedet, från april 2010 till februari 2011 då bolaget gick i konkurs. Den yngre av männen hade försatts i näringsför­bud redan i samband med Helsingfor­sbolagets fall. För att komma runt förbudet fugerade den äldre mannen som mellanhand – något som gav domen brott mot näringsför­bud.

Förutom fängelsest­raffen ska männen betala drygt 305 000 euro till Helsingfor­sbolagets konkursbo och drygt 147 000 euro till Borgåbolag­ets konkursbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland