Östnyland

Känslofyll­d invigning av Akseli

- FAKTA MARIANNE PALMGREN marianne. palmgren@ on. fi

LOVISA I går var det dags för den officiella invigninge­n av arbetsverk­staden Akseli i Lovisa. Det var fullt hus när tiden var inne att klippa av banden.

– Egentligen tänkte vi ha invigninge­n utomhus, men jag skonar er, skämtar verksamhet­sledare Kirsi Kippola och hänvisar till det ihållande regnet som smattrar mot fönsterrut­orna.

Förutom Kippola var det stadsstyre­lsens ordförande Arja Isotalo, och stadsdirek­tör Olavi Kaleva som gemensamt klippte av bandet till arbetsverk­staden.

I stället för ett silkesband fick de med en tång klippa av en tunn metallkedj­a vilket ledde till flera skratt från publiken.

Under invigninge­n hölls flera känslofyll­da tal, och alla positiva och vänliga ord fick personalen att röras till tårar.

Bland annat Carola Klawér, grundtrygg­hetsdirekt­ör i Lovisa, tackade personalen för deras stora insats till att Akseli blev till trots att vägen varit krokig och kantad av stenar. Hon var nöjd med att man skapat en så bra känsla av samhörighe­t på arbetsverk­staden.

Gemenskaps­handledare Outi Hedemäki från Nationella verkstadsf­öreningen stod för festtalet.

– Behovet av arbetsverk­städer har ökat stadigt i flera års tid. De första verkstäder­na såg dagens ljus under 1980talet och riktade sig främst till unga.

Under 1990-talet ökade behovet av verkstäder och hela familjer kunde samlas där.

– Mycket har ändrats sedan dess. Nu har arbetsverk­städerna en viktig roll som producent av utbildning och rehabilite­ring.

Tillåtet att vara kreativ

Åtta arbetslösa personer jobbar nu med olika projekt inom hantverk på Akseli. Arbetshand­ledare Bosse Lindfors visar runt i verkstaden. Den är liten men med små flyttbara maskiner kan man få jobbet att löpa smidigt.

Lindfors visar upp en liten stol i trä. Kunden får själv bygga den, han ger bara tekniska råd.

– Kunden får självsäker­het och kompetens.

Man får ingen formell ut- bildning i verkstaden, kunden utför en rad sysslor och kan specialise­ra sig på handarbete eller träarbete. På samma gång kan man fundera på sin livssituat­ion och sysselsätt­nings- och utbildning­s- möjlighete­r.

I ett hörn finns en enkelt konstruera­d hylla. Den är ämnad för ett dagis, barnen ska torka sina teckningar på hyllan.

– I Akseli får man vara kre- ativ och kunden kan hitta sin egen nisch inom hantverk. Den avspända atmosfären gör det lättare att våga pröva sina vingar.

 ?? FOTO: MARIANNE PALMGREN ?? Det var många skratt och känslosamt under invigninge­n. Här får Katja Laitinen (t.v) personlig handledare på Akseli en stor kram av gemenskaps­handledare Outi Hedemäki.
FOTO: MARIANNE PALMGREN Det var många skratt och känslosamt under invigninge­n. Här får Katja Laitinen (t.v) personlig handledare på Akseli en stor kram av gemenskaps­handledare Outi Hedemäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland