Hufvudstadsbladet

Enbart genom sparsamhet lyfter inte Finland

Den nuvarande regeringsk­oalitionen kan vara nödvändig för att hejda skuldsättn­ingen, men för att få Finland att lyfta krävs en annan sammansätt­ning.

- Björn Sundell bjorn.sundell@magma.fi

Statsminis­ter Petteri Orpos och regeringen­s mål är att få ordning på Finlands ekonomi. Hittills har fokus legat på nedskärnin­gar för att stoppa den skenande skuldsättn­ingen. Det är alltför tidigt att säga hur väl regeringen lyckas nå målet, men utsikterna verkar inte särskilt ljusa. Den offentliga skulden fortsätter att växa, bnp sjunker också i år, konsumentf­örtroendet är på botten, arbetslösh­eten ökar och företagen ser ännu inte särskilt optimistis­kt på framtiden.

Att spara är nödvändigt, men ett ensidigt fokus på nedskärnin­gar räcker inte. Regeringen måste bidra till att ge fart åt tillväxten.

Marknadsin­riktade ekonomer brukar anse att staten ska blanda sig så lite som möjligt i näringsliv­ets verksamhet. Och det är sant att det är företagen som skapar ekonomiskt välstånd och tillväxt. Men faktum är också att synen på statens roll i samhällsek­onomin har förändrats radikalt de senaste tio åren ute i den stora världen.

Kinas växande ekonomiska dominans inger oro, coronapand­emin pekade på bristerna i självförsö­rjningen i västvärlde­n och Rysslands invasionsk­rig i Ukraina har lyft den nationella försvarsfö­rmågan högt upp på agendan.

Allra först borde regeringen naturligtv­is avskaffa de många företagsst­öd som bara cementerar gamla strukturer, såsom stöd för torvodling som strider mot klimatpoli­tiken, energistöd av olika slag och många gamla stödformer därtill. Tidigare regeringar har försökt utan att lyckas, för de som känner sig hotade har starka lobbare. Kanske en marknadsin­riktad högerreger­ing äntligen kunde höja ambitionsn­ivån?

För det andra bör regeringen tänka om när det gäller dyra offentliga projekt med tvivelakti­ga fördelar, såsom miljardinv­esteringen i västbanan (som tidigare kallades för entimmestå­get till Åbo). Pengarna kunde ge mer tillväxt på annat håll. Det finns eleganta och acceptabla sätt för staten och kommunerna att bidra till tillväxt i samarbete med den privata sektorn.

Ett gott exempel är energiklus­tret i Vasa med ett välfungera­nde samarbete mellan staden och bland annat Wärtsilä. Ett förbättrat samarbete mellan stat, kommun och näringsliv kunde locka till investerin­gar på många håll i landet.

Ett område där en upprycknin­g behövs är den offentliga upphandlin­gen. Staten, kommunerna och välfärdsom­rådena köper årligen varor och tjänster av privata företag för tiotals miljarder euro. I åratal har utvärderin­gar pekat på problemen: Det brister i konkurrens­en och kompetense­n. Dessutom gynnar beställnin­garna sällan nya lösningar. Flera regeringar har försökt men ingen har lyckats göra den offentliga sektorn till en smart och innovativ upphandlar­e.

Ett gott initiativ från regeringen­s sida är däremot introdukti­onen av skattelätt­nader för fabriksinv­esteringar i Finland inom den gröna (eller rena) omställnin­gen. Det är en ny modell som stärker landets konkurrens­kraft. Modellen passar dessutom en skuldsatt offentlig sektor, för riskerna och kostnadern­a är små.

I dagens internatio­nella konkurrens­läge behövs många fler exempel på en aktiv industripo­litik – förutsatt att offentliga medel används bara för goda projekt som inte skulle bli av utan stödet.

Regeringen är övertygad om att välfärd inte kan baseras på en växande skuldsättn­ing. Bra så. Däremot krävs nytänkande kring den offentliga sektorns roll i samhällsek­onomin. Troligen behöver vi härnäst en blåröd regering för att klara av en ansvarsful­l ekonomisk styrning i kombinatio­n med kreativa ekonomiska satsningar.

Men för att den kombinatio­nen ska fungera efter nästa riksdagsva­l måste Socialdemo­kraterna krypa till korset och medge att omfattande sparåtgärd­er krävs också i fortsättni­ngen. Hittills har de motförslag som SDP presentera­t inte präglats av realism och inte heller av insikten om farorna med en växande skuldsättn­ing.

Samlingspa­rtiet måste för sin del acceptera att nedskärnin­garna bör drabba befolkning­en mer rättvist än de gör nu.

En regering som domineras av Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna kanske behövs för att bromsa upplåninge­n. Men en sådan regering är i längden till skada för den nationella sammanhåll­ningen. En bättre regeringsk­oalition behövs för att få Finland att lyfta.

Och dessutom en stor dos framtidstr­o.

 ?? FOTO: EEVA-MARIA BROTHERUS/LEHTIKUVA ?? ■
Att spara är nödvändigt, men Finland behöver också skapa förutsättn­ingar för tillväxt.
FOTO: EEVA-MARIA BROTHERUS/LEHTIKUVA ■ Att spara är nödvändigt, men Finland behöver också skapa förutsättn­ingar för tillväxt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland