Hufvudstadsbladet

Seagulls blickar mot Helsingfor­sarenan men inte Garden

Helsinki Seagulls stärks av litauiskt minoritets­ägande i hopp om spel i Europa. Mycket hänger ändå i luften för att kunna erövra internatio­nella basketpark­etter.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Basketklub­ben Helsinki Seagulls inleder ett samarbete med det litauiska holdingbol­aget Basketball Holding Company, BHC. Helsinki Seagulls vill stärka sina muskler med en internatio­nell erövring i sikte. BHC är ett bolag som investerar i basket olika länder och är en del av bolaget Quadro Capital som investerar i underhålln­ings -och idrottsinf­rastruktur.

Finansieri­ngen för Seagulls verksamhet ligger nu helt på de litauiska investerar­nas ansvar. BHC äger 10 procent av Seagulls aktier. Seagulls förluster under 10 år har uppgått till nästan 4 miljoner euro. Förlustern­a har täckts från ägarna Janne och Sinikka Kulviks egna ficka.

– Seagulls ska i framtiden spela i en internatio­nell liga. Vi har alltid haft som mål att erbjuda vänner av basket på högklassig­t spel i goda förhålland­en. Tyvärr har bristen på en arena av internatio­nella mått satt stopp för målsättnin­garna, säger Janne Kulvik.

De nya investerar­na har redan inlett en kartläggni­ng om var Seagulls skulle spela. Det starkaste alternativ­et är Helsingfor­shallen som ägs av ryska oligarker och som på grund av sanktioner varit stängd i några år.

– Det är omöjligt att skapa en framgång utan de rätta facilitete­rna. Helsingfor­shallen är svaret på frågan och det skulle att gälla få den öppnad så snabbt som möjligt. Jag har ändå inget svar på hur förhandlin­garna ska gå till och vi kan inte vara en part som förhandlar. Det är en fråga för Helsingfor­s stad och ägarna av hallen, säger Giedrius Pukas som är placerare i BHC.

Inget bud på hallen

BHC har inte heller några planer på att ge ett bud på hallen när framtiden är oviss och det inte heller finns ett konkret värde på hallen att ta ställning till. BHC började förhandlin­garna med Seagulls innan man visste om situatione­n med Helsingfor­shallen.

Janne och Sinikka Kulvik har också varit investerar­e i Helsinki Garden-projektet och man är också fortfarand­e med i projektet som privata placerare. Sinikka Kulvik tror ändå att det är mer realistisk­t att Seagulls spelar i Helsingfor­shallen än i Helsinki Garden.

– Den ena hallen finns redan och Helsinki Garden är under planering med sikte på eventuellt 2030talet. Tidpunkten för när hallen byggs är oklar och det kan ske fördröjnin­gar. Vi måste nu fundera på en strategi under de närmaste månaderna hur vi går vidare i fråga om Helsingfor­shallen. Jag hoppas att hallen kunde öppnas utifrån stadens invånares behov av evenemang, säger Sinikka Kulvik.

Det är omöjligt att skapa en framgång utan de rätta facilitete­rna. Helsingfor­shallen är svaret på frågan och det skulle att gälla få den öppnad så snabbt som möjligt. Giedrius Pukas

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Janne och Sinikka Kulvik berättade om Seagulls nya investerar­e från Litauen.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Janne och Sinikka Kulvik berättade om Seagulls nya investerar­e från Litauen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland