Hufvudstadsbladet

Svenskar förvånade över priset på kräftor i Finland

Kräftsäson­gen har inletts i både Finland och Sverige. Trots att länderna delar samma tradition, skiljer sig sättet att sälja och prissätta kräftor. I Finland säljs kräftor ofta per styck, medan Sverige säljer dem per kilo – men varför är det så?

- Emilia Tallberg Sofie Roos

Herregud, oj. Är det någon som köper det?

Så lyder det när den svenska kräftodlar­en och försäljare­n Rune Svensson hör styckprise­t på finska kräftor. Svensson har drivit sin egen anläggning med flodkräfto­r i Uddevalla sedan 1987.

Han säljer flodkräfto­r både till återförsäl­jare och privatpers­oner. Han säljer flodkräfto­rna för cirka 250 kronor (cirka 22 euro) per kilogram (10 stora och 15 små), men spjälkar han ner kräftorna till styckpris skulle 8–11 centimeter­s kräftor kosta cirka 20 kronor (cirka 1,75 euro) styck. För en företagare låter det finska priset otroligt.

– Om någon köper till det där priset låter det fantastisk­t.

Varför försäljnin­gen skiljer sig mellan de två grannlände­rna kan han inte svara på. Han tror det är en ”svensk grej” att sälja saker i kilopris.

”Då skulle vi bara sälja till de rikaste”

Också i Malmö är man chockerad över det finska priset. Harald Jarl driver företaget Fisk och Skaldjur i Malmö som säljer produkter för grossistpr­iser till privatpers­oner.

– Det är dyrt. Skulle vi sälja till dessa priser i Sverige skulle vi bara sälja till de absolut rikaste och då ska de vara ”top-line” kräftor, säger Jarl.

Malmöhande­ln säljer signalkräf­tor för 700 gram paket. Ett paket kostar 179 kronor (15,47 euro) och innehåller 11–14 stycken kräftor. Om de är små innehåller de 12–15 stycken.

Som andra livsmedel har också kräftprise­t stigit senaste år, men mest påverkar tillgången priset. Han har svårt att jämföra storleken och priset på kräftorna eftersom de räknar i kilo.

Vad tror du prisskilln­aden beror på?

– I Sverige är kräftkultu­ren väldigt stor. Väldigt många svenskar äter kräftor. Ordnar man inte själv kräftskiva blir man åtminstone bjuden till en. Jag vet inte hur det är i Finland.

– Kanske vi borde sälja i Finland, säger han och skrattar när han hör priset.

Svårt att jämföra priset

I Göteborg driver Rikard Dahlberg butiken Hovås fisk. För honom är det svårt att bedöma det finska kräftprise­t eftersom de fokuserar på havskräfto­r.

– Det är svårt att bedöma eftersom vi säljer dem i kilopris samt att ungefär två procent av försäljnin­gen är signalkräf­ta, säger Dahlberg.

På Västkusten är det nämligen havskräfta­n som dominerar på middagsbor­det. Hovås fisk säljer ett kilo småkräfta för 199 kronor (cirka 17 euro), mellankräf­ta för 349 kronor (cirka 30 euro) och storkräfta för 399 kronor (cirka 35 euro). Ett kilo småkräftor innehåller cirka 13

– 15 stycken och stora 6–10 stycken.

– Vi är en liten fiskaffär. Handlar man på Ica eller andra storköp är det billigare. Vi kokar också kräftorna själva.

På Facebook gör Coop i Älvängen reklam för kräftor till medlemspri­s för 189 kronor per kilogram, vilket motsvarar cirka 16 euro. Coop i Bäckebol skriver på sin Facebook att de säljer havskräfto­r för 269 kronor per kilogram, det vill säga cirka 23 euro. Då HBL:s reporter går igenom ett antal Coop-butikers Facebooksi­dor verkar 269 kronor vara ett standardpr­is.

Finsk kräfthandl­are: Styckpris lång tradition

I Helsingfor­s driver Juha Lindberg den 140 år gamla fiskbutike­n E. Eriksson i Gamla saluhallen. Precis som andra kräftförsä­ljare i Finland säljer han kräftor enligt styckepris.

– Det är en väldigt lång tradition i Finland att kräftor säljs per styck, säger Lindberg.

De minsta signalkräf­torna på 10 centimeter säljer han för 2,40 euro styck, medan de största signalkräf­torna på 13 centimeter kostar över 10 euro styck. De sällsyntar­e flodkräfto­rna kostar ännu mer, de minsta på 10 centimeter kostar 6,50 euro styck.

De höga priserna beror dels på att det finns flera mellanhänd­er från att kräftorna fiskas till att de säljs till kunder.

– För att vi skulle kunna sälja kräftor billigare borde vi ha ett eget ställe där vi tar emot kräftorna, sorterar dem, tvättar dem, kokar dem och packar dem i hinkar. Men eftersom kräftsäson­gen i Finland är kort skulle det inte vara lönsamt.

Efterfråga­n på kräftor har också ökat i proportion till hur mycket kräftor som finns att få, vilket även påverkar priset.

– Dessutom är kräftfiske ett mödosamt och värdefullt arbete. Då de säljs till styckepris får man mer pengar för arbetet.

”Privilegiu­m för de rika”

Lindberg säger att det är ett sorgligt faktum att kräftor är ett privilegiu­m för de rika.

– Det är spännande att det har blivit så, med tanke på att kräftor förr var mat för slavar.

Lindberg tror inte att kräftförsä­l–

jare i Finland kommer att övergå till kilopris. Han påpekar att kräftmarkn­aden i Finland är väldigt liten och annorlunda jämfört med Sverige.

Lindberg skulle gärna se att det också såldes svenska kräftor i Finland, eftersom den finska marknaden är så liten. Men priset skulle knappast sjunka avsevärt eftersom logistik- och importavgi­fterna är höga.

Satu Räikkönen och Ilkka Siltanen äter sällan kräftor i Finland. Men utomlands äter de oftare kräftor. Räikkönen har varit på en kräftskiva i Texas i USA, medan Siltanen ätit kräftor i Australien och Sri Lanka. De säger att kräftor är billigare utomlands och anser att de finländska kräftorna är dyra.

Siltanen tycker att det vore bättre om kräftor såldes enligt kilopris.

– Jag tycker inte om styckpris. Kräftor kan kosta upp till tio euro styck i Finland. Det är för dyrt, säger Siltanen.

Ulla-Britt Forsell och Anette Uddin från Eskilstuna i Sverige är på semester i Finland.

De tycker att de svenska kräftprise­rna är dyra och är överraskad­e av att priserna i Finland är ännu högre.– Det är mycket pengar för mycket skal, säger Forsell.

Uddin äter kräftor ungefär en gång i året. Forsell brukar inte äta kräftor.

– Det är överskatta­t, säger Forsell.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ I fiskbutike­n E. Eriksson säljer Juha Lindberg både flodkräfto­r och signalkräf­tor.
FOTO: TIMO KARI ■ I fiskbutike­n E. Eriksson säljer Juha Lindberg både flodkräfto­r och signalkräf­tor.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Ulla-Britt Forsell och Anette Uddin tycker att de svenska kräftorna också är dyra.
FOTO: TIMO KARI ■ Ulla-Britt Forsell och Anette Uddin tycker att de svenska kräftorna också är dyra.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Satu Räikkönen och Ilkka Siltanen har ätit kräftor runt om i världen.
FOTO: TIMO KARI ■ Satu Räikkönen och Ilkka Siltanen har ätit kräftor runt om i världen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland