Hufvudstadsbladet

Robin Hood spänner bågen och träffar sin målgrupp mitt i hjärtat

Med bekanta motiv ur Sherwoodsk­ogen går Robin Hoodmusika­len på Alexanders­teatern väl hem hos publikens minsta. Vad är väl viktigare.

- Wilhelm Kvist wilhelm.kvist@hbl.fi

❞ Även om Hoodmusika­len knappast skall beskrivas som nydanande, var det lätt att glädja sig åt hur välfungera­nde och effektfull musiken ofta var.

MUSIKAL Robin Hood

Musik: Christine JulinHäggm­an. Manus: Frank Berger. Regi och koreografi: Iiris Salmenmaa. Kostymer: Pia Lasonen. Scenografi: Samiedu. I rollerna: Bl.a. Filip Rosengren, Sara Svanberg, Tanja KauppinenS­avijoki, Christian Engel, Petri Kirkkomäki, Daniela Silèn, Robin Turunen, Thomas Silèn. Sherwooden­semblen, Tinttarall­a- och MiniKalimb­a-körerna under ledning av Miikka Taipale. Dansare Helsinki Junior Balett. Produktion Opera Tellus rf, Keski-Helsingin musiikkiop­isto, Musik- och kulturskol­an Sandels och Dansskolan Tanssila. Alexanders­teatern 9.5.

Nyskrivna musikalen Robin Hood som uruppförde­s i två olika språkversi­oner samma dag marknadsfö­rs som en ”fartfylld stormusika­l för hela familjen” med ”humor, romantik, spänning och dans med underbar musik”.

Mera fartfyllda föreställn­ingar har väl setts på Alexanders­teatern – särskilt i början fick textmassan verket att närma sig talteater eller sångspel, med utdragna dialoger, separata insprängda sångnummer och knappt några solonummer.

Men över verket finns också något familjärt och sympatiskt, som om produktion­en skapats för att alla skulle få vara med. Som pedagogisk satsning kommer den troligtvis att lämna minnen för livet, åtminstone hos inblandade barn och unga.

När publiken nu var svenskare än på svenskaste teatern, blev det uppenbart att föreställn­ingens samlande kraft inte är att förringa.

Välfungera­nde och effektfull­t

Tonsättare­n Christine Julin-Häggman (f. 1961) har en bakgrund som pianist, violinist och musikpedag­og knuten till Wavainstit­utet i Jakobstad. Hon har under en stor del av karriären också jobbat med Jeppo bygdespelm­än och Jepokryddo­na. Även om Hoodmusika­len knappast skall beskrivas som nydanande, var det lätt att glädja sig åt hur välfungera­nde och effektfull musiken ofta var.

Med arkaiska harmonier och instrument­ering med trummor och tamburiner öser Julin-Häggman ur en reservoar med (stereo)typiska motiv ur Sherwoodsk­ogen. I sina bästa stunder blir musiken dramatisk och effektfull, som när sheriffen letar upp Marion. Den hemlighets­fulla duetten mellan de älskande på slutet är också skönt böljande.

Musikalart­isten och teologen Frank Bergers nyadaption kan beskrivas som klassisk. Robin Hoods arbete bland de fattiga är mera närvarande i ord än handling, men resonemang­et om betydelsen av rikedomar och moraliskt rättfärdig­ande är välmotiver­at i sammanhang­et. En särskilt lyckad karaktär är broder Tucks, som i Thomas Siléns uttrycksfu­lla gestaltnin­g blir som Robin Hoods samvete.

Spänning mellan generation­er

Iiris Salmenmaas regi bygger också upp spänningar mellan generation­er i förhålland­et mellan exempelvis Tanja Kauppinen-Savijokis kammarjung­fru och Sara Svanbergs charmanta Lady Marion med vänner (Claudia Mielck, Rebecca Siro & Vilma Uski).

Filip Rosengrens Robin Hood var huvudsakli­gen glad och frimodig, Christian Engels Prins John betydligt mer kräsen och självmedve­ten. Petri Kirkkomäki gjorde Sheriffen med auktoritet och utmärkt diktion och Daniela Silén var som en fullfjädra­d fe i rollen som Röda Will.

En viss skillnad i erfarenhet kunde skönjas mellan den som stått hela livet på en scen och de som kanske för första gången axlade en större roll. Också de varierande svenskakun­skaperna i ensemblen utgjorde ett pikant inslag, som tillförde färg.

Den för ändamålet sammansatt­a Sherwooden­semblen spelade frejdigt under ledning av Miikka Taipale, och barnkören och de skickliga dansarna piggade upp stämningen vid upprepade tillfällen, iklädda klassiska kostymer signerade Pia Lasonen.

Till Robin Hood-musikalens största förtjänste­r får räknas att den gick så väl hem i målgruppen. Med bågen spänd tycktes pilen träffa mitt i prick i det yngsta och mest krävande publiksegm­entet, vilket inte är att förringa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland