Hufvudstadsbladet

Finland fick inte hål på Tjeckien

Tjeckien dundrade på i två perioder, tredje perioden var jämnare och efter straffar vann Tjeckien VM-premiären mot Tjeckien. 1-0 till Tjeckien.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Finland kom till med ett oerhört bra facit i de förberedan­de matcherna. Kring och runt Tjeckien var frågeteckn­en många men inför hemmapubli­ken kom värdnation­en ut med rätt attityd och visade i VM-premiären att laget sannerlige­n inte ska räknas ut.

Finland spelade kontroller­at och noggrant och höll de hala tjeckerna för det mesta borta från de farligaste områdena. Men visst skapade hemmalaget några bra chanser då den finska defensiven hostade lite. Harri Setäri var ändå säkerheten själv mellan stolparna.

– Vi försvarade rätt bra men visst var vi skäret efter, löd den forna HIFK-spelaren Juha Jääskäs analys i Viaplays periodpaus­intervju.

Offensivt hade Finland ingenting att komma med. Det var trubbigt, för långsamt och för fantasilös­t.

10-1 i skotten på mål till Tjeckiens fördel säger det mesta.

I andra perioden fortsatte den tjeckiska tvättmaski­nen att snurra för full effekt och hade det inte varit för Säteri och lite oskärpa i hemmalaget­s avslut hade Tjeckien tagit ledningen. En puck fick Ondrej Palat in men det målet underkände­s efter att Finland utmanat och fått rätt.

Tjeckien skapade en handfull vassa chanser och hemmalaget­s mål låg i den berömda luften inför kokande hemmaläkta­re i Prag.

Men Finland klarade sig till tredje perioden med 0-0 på ljustavlan.

I tredje perioden började Finland jobba sig in i matchen. Det finska tålamodet i kombinatio­n

med bättre rörlighet skapade vissa lägen för Jukka Jalonens mannar. Närmast kom Mikael Granlund, i övrigt rätt blek, vars handledssk­ott i numerärt överläge tog i ribban.

Matchen gick till slut till straffar där Ilvesbekan­tingen Lukas Dostal tog allt Finland hade att komma med.

– Det var tätt och tufft med två bra målvakter. Vi hade också våra chanser men då vi inte tog dem så vinner Tjeckien. Men vi bättrar på under turneringe­n, säger landslagst­ränaren Jukka Jalonen.

– Jag är nöjd med inställnin­gen. Attityden var det inget fel på men efter fina resultat i uppladdnin­gen inför VM var detta knappast

vad som förväntade­s av Finland. Uppspelen var för oprecisa och osynkronis­erade och Finland hade förskräckl­igt svårt att komma till fina skottlägen.

Säteri var utmärkt mellan stolparna. Däremot ska spelare som Granlund kunna betydligt bättre. Men detta var bara en premiär och Lejonen har gott om tid på att gnugga taktiska detaljer under ett evighetslå­ngt gruppspel.

Tjeckien fick en smakstart på turneringe­n och fortsätter laget i samma energiska stil kan tjeckerna bli att räkna med.

?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Harri Säteri höll Finland med i matchen.