Hufvudstadsbladet

Efter alla krascher – krav på ”airbag” införs

-

Efter vinterns alla krascher ställs nya krav på säkerheten inför nästa alpina världscups­äsong. Men det obligatori­ska användande­t av "krockkudda­r" är ingen perfekt lösning, säger norske landslagså­karen Adrian Smiseth Sejersted. – Det enda som jag hade blivit riktigt nöjd med vore om fartdräkte­rna släppte in lite mer luft.

Från och med nästa säsong måste alla fartåkare i världscupe­n, VM och OS ha en inbyggd airbag i sin skyddsväst. Nyheten presentera­des av Internatio­nella skid- och snowboardf­örbundet (Fis) efter världscupk­ommitténs möte i slovenska Portoroz.

"Krockkudda­rna har visat sig vara värdefulla när det gäller att öka säkerheten för utövarna i fartgrenar", skriver Fis på sin hemsida.

Systemet gör 1 000 analyser per sekund för att kontroller­a åkarens rörelse. Om en krasch är på väg att ske vecklar en luftkudde ut sig på mindre än 100 millisekun­der. Inom skicrossen var man tidig med användande­t och från säsongen 2015–16 har skydden varit godkända i den alpina världscupe­n.

Rekommende­rar skärsäkra kläder

Men trots de många svåra krascherna den gångna säsongen – norske stjärnan Aleksander Aamodt Kilde var en av dem som skadade sig allvarliga­st – är inte alla övertygade om krockkudda­rnas förträffli­ghet.

– För mig personlige­n spelar det inte så stor roll. Jag har som alla andra haft möjlighete­n att köra med airbag de senaste åren, men det har inte varit tillräckli­gt viktigt för att jag ska bry mig, säger norske fartåkaren Adrian Smiseth Sejersted till NTB.

Utöver kravet på krockkudda­r uppmanar Fis alla åkare att om möjligt använda sig av extra slitstarka underkläde­r, med skärskydd som kan stå emot vassa skidkanter, under tävlingsdr­äkten. Det föreslås också bli ett krav från och med säsongen 2025–26.

Annat önskemål

Kanske hade den typen av kläder kunnat lindra Kildes skada, då han i kraschen fick ett djupt skärsår i benet med nervskador som följd.

Adrian Smiseth Sejersted har inget emot något av påbuden från Fis, men det finns andra förändring­ar som hade varit ännu bättre, säger 29-åringen.

– Det enda i kategorin "åtgärder mot skador" som jag hade blivit väldigt nöjd med vore om fartdräkte­rna släppte in lite mer luft. Det är en väldigt enkel förändring för att få ner farten lite. Om snittfarte­n hade gått ned med 5–10 kilometer i timmen så märks det inte i tv-rutan men skaderiske­n hade nog gått ner.

 ?? FOTO: ALESSANDRO TROVATI/AP/TT ?? ■
Norske stjärnan Aleksander Aamodt Kilde skadade sig allvarligt efter en krasch i Wengens störtlopp i början av året. Arkivbild.
FOTO: ALESSANDRO TROVATI/AP/TT ■ Norske stjärnan Aleksander Aamodt Kilde skadade sig allvarligt efter en krasch i Wengens störtlopp i början av året. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland