Hufvudstadsbladet

Anna-Lena Laurén flyttar till Berlin

HBL:s utrikeskor­respondent Anna-Lena Laurén flyttar till Berlin i augusti. Hon ska bevaka allt från politik till stadskultu­r och litteratur.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

HBL:s och Dagens Nyheters gemensamma korrespond­ent Anna-Lena Laurén byter miljö efter sommaren, då hon flyttar från ukrainska Kiev till Berlin och blir Tysklandsk­orresponde­nt.

– Det ska verkligen bli intressant att bo i ett land där allting fungerar. Jag åkte nyss med flygtåget till centrum och fascinerad­es över hur lätt det var att hitta rätt tåg och perrong, och hur vänliga och avslappnad­e säkerhetsv­akterna var. Så är det aldrig i postsovjet­iska länder, säger Anna-Lena Laurén.

Hon har precis anlänt till Berlin för att börja ordna med praktiska saker inför flytten, som att hitta bostad och en skola för sin dotter.

– Sissel följer med och hon ska gå i tysk skola. Till all lycka har hon läst tyska i två år i finska skolan i S:t Petersburg. Hon var den enda eleven som valde tyska, men lärarna sa aldrig att gruppen var för liten. Det är jag glad över nu, säger Laurén.

Älskar gamla Europa

Själv har hon också läst tyska i flera års tid under sin egen skoltid och ser nu fram emot att få damma av språkkunsk­aperna från gymnasiet.

– Jag hade en mycket bra och effektiv tysklärare, Marianne Lebell, som grundligt lärde oss förstå och

använda språket. Min tyska är än så länge inte perfekt, men jag ska nog klara av att jobba på tyska här.

Anna-Lena Laurén är ivrig, inte bara över den nya språkmiljö­n utan speciellt över stationeri­ngen i Centraleur­opa.

– Jag älskar det gamla Europa! Tyskland är det viktigaste grannlande­t för både Finland och Sverige och ett av Finlands största exportländ­er. Landet har en stark ekonomi, här finns ett rikt kulturliv och om Donald Trump blir USA:s nästa president måste Tyskland ta ett allt större ansvar för att Europa stödjer Ukraina i kriget mot Ryssland, säger Anna-Lena Laurén.

Fram till sommaren kommer hon att stanna kvar på sin nuvarande positioner­ing i Kiev och regelbunde­t rapportera om livet mitt i kriget.

– Jag kommer även i fortsättni­ngen att hålla ett öga på Ukraina, men fokus kommer att flytta till Tyskland. Men Lviv ligger bara tio timmar med bil från Berlin, så det är inte omöjligt att jag kör dit ibland för att skriva nyheter och reportage.

Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör Kalle Silfverber­g är nöjd med Anna-Lena Lauréns nya uppdrag.

– Tyskland är ett intressant och centralt land för våra läsare med en hel massa nyheter och människoöd­en som väntar på att bli berättade. Samtidigt fortsätter vi med en stark bevakning av både Ukraina och Ryssland genom såväl AnnaLena, Hufvudstad­sbladets övriga journalist­er som kollegorna på DN.

 ?? FOTO: ILJA LEVINTOV ?? ■
Anna-Lena Laurén ser fram emot en tre år lång stationeri­ng i Berlin.
FOTO: ILJA LEVINTOV ■ Anna-Lena Laurén ser fram emot en tre år lång stationeri­ng i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland