Hufvudstadsbladet

Flamingon får svårare att hitta mat

-

Det skimrar i rosa när flamingorn­a samlas vid vattnet för att äta. Men stigande vattennivå­er i Östafrikas saltsjöar kan leda till att den ikoniska fågeln måste söka föda på annat håll, enligt en studie.

En stor del av population­en av mindre flamingo (Phoenicona­ias minor) finns i Östafrika där den lever vid saltsjöarn­a. Men antalet krymper. Ett orosmoln är tillgången på alger som utgör den främsta födan, enligt en studie i tidskrifte­n Cell Biology.

Forskarna har kombinerat satellitbi­lder med klimatdata och observatio­ner mindre flamingo vid 22 saltsjöar i Etiopien, Kenya och Tanzania under mer än två årtionden.

”Allt mer sårbara”

Forskarna fann att nivåerna av alger sjunkit samtidigt som arean på sjöarna blivit större. De menar att de stigande vattennivå­erna spär ut vattnet och gör det mindre surt och salt, vilket leder till minskade population­er av växtplankt­on.

Forskarna varnar för att de rosa fåglarna kan komma att behöva flytta utanför reservat och andra skyddade områden för att hitta föda, i synnerhet som mer nederbörd är att vänta på vissa platser till följd av klimatförä­ndringarna.

– Mindre flamingor i Östafrika är allt mer sårbara, särskilt med tanke på att ökad nederbörd förutspås för regionen på grund av klimatförä­ndringen, säger studiens huvudförfa­ttare Aidan Byrne vid King’s College London, i en kommentar.

Byrne varnar för en dyster framtid för arterna som ingår i saltsjöarn­as ekosystem om inte arbetet med övervaknin­g av vattnet samt åtgärder för avrinning förbättras.

De största förlustern­a av växtplankt­on har skett i norra Tanzania och i Kenya, däribland i Nakurusjön som är ett populärt turistmål.

 ?? WICK/TT-AP FOTO: JAMES WAR- ?? ■
Mindre flamingo i en sjö i Tanzania. Arkivbild.
WICK/TT-AP FOTO: JAMES WAR- ■ Mindre flamingo i en sjö i Tanzania. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland