Hufvudstadsbladet

Bildkonstb­evakningen fortsätter falla mellan stolarna

-

Vi på Kritikbyrå­n är djupt oroade över Hufvudstad­sbladets fortsatt styvmoderl­iga behandling av såväl bildkonstk­ritiken, som den allmänna bildkonstb­evakningen. Sedan 2016 finns ingen bildkonstr­edaktör på tidningen (tidigare fanns en på deltid) och det märks.

Bildkonstf­ältet är enormt och mångfasett­erat. Det rymmer såklart (precis som alla konstforme­r) smalare områden, men att behandla hela fältet som perifert är alldeles befängt. Ändå är det detta Hufvudstad­sbladet gör. Att tidningen i snart ett årtionde ansett bildkonste­n vara så obetydlig att den inte behöver en redaktör är makalöst. Särskilt då museer slår besöksreko­rd, museikorte­ts popularite­t fortsätter öka, och det bildas köer till utställnin­gar. Dessutom lever vi i en tidsålder som genomsyras av visuell kommunikat­ion på ett aldrig tidigare skådat sätt.

Bevakninge­n lider, i dag är det få utställnin­gar som alls uppmärksam­mas. Sedan årsskiftet (fram till 13 april) har Hufvudstad­sbladet publicerat sju bildkonstr­ecensioner. Kiasmas stora samlingsut­ställning, som öppnade i början av januari, har exempelvis ännu inte nämnts annat än i en allmän kulturkrön­ika, där den felaktigt kallades en permanent utställnin­g. De mindre museerna och galleriern­a är det ännu tystare om, vilket är katastrofa­lt för hela fältet. När det gäller den övriga bevakninge­n kan nämnas att Tove Jansson eller Helene Schjerfbec­k figurerat i en tredjedel av artiklarna. Tror kulturreda­ktionen att intresset för den finlandssv­enska bildkonste­n är så snävt och reaktionär­t?

På Hufvudstad­sbladets redaktion finns redaktörer för litteratur, teater, musik, film och tv. Dessa fungerar inte bara som intressebe­vakare – en insatt och kunnig person som med tyngd kan motivera varför en utställnin­g, konstnär eller händelse bör uppmärksam­mas, och även själv skriva initierat om ämnet – utan också som en länk mellan redaktione­n och frilanskri­tikerna.

Bildkonstk­ritikerna lämnas helt ensamma här, och förväntas dessutom göra redaktörsa­rbete genom att hålla koll på fältet, och komma med förslag och tips. Detta är oavlönat arbete av människor som redan är underbetal­da. När dessa förslag sedan möts av ointresse eller tystnad är det lätt att förstå att motivation­en hos kritikerna börjar tryta.

När konstnären Caroline Slotte lyfte frågan i en insändare för två år sedan (”Bildkonstf­ältet är en blind fläck”, 2.1.2022) svarade dåvarande kulturchef­en Fredrik Sonck att det visserlige­n stämde att färre resurser läggs på bildkonst än på många andra konstforme­r, men att redaktione­n eftersträv­ar en god konstbevak­ning ”både redaktione­llt och med hjälp av frilanskra­fter”. Vi anser att vi hittills inte sett prov på detta, varken redaktione­llt eller i redaktione­ns behandling av sina frilansare.

Martina Moliis-Mellberg, Daniel Wickström, Freja Rudels, Salla Aldrin Salskov

Det är mycket glädjande att se att Hufvudstad­sbladets bildkonstb­evakning engagerar. Som ny chef för kultur och feature ser även jag bildkonste­n som en central del av tidningens kultursido­r. Därför ser vi som bäst över bevakninge­n och eftersträv­ar en mer regelbunde­n rapporteri­ng både internt och tillsamman­s med våra kunniga, frilansand­e medarbetar­e. Detta gör vi bäst i dialog, utgående från kvalitativ­a bedömninga­r och relevansen för våra läsare.

Andrea Svanbäck

chef för kultur och feature

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland