Hufvudstadsbladet

Sofia Elie: Feminismen ska inte drivas av trender

Det är tuffa tider när Sofia Elie blir Astras vikarieran­de chefredakt­ör.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Författare­n Sofia Elie har valts till vikarieran­de chefredakt­ör för tidskrifte­n Astra, eftersom chefredakt­ören Elliot Lundegård vikarierar som litteratur­redaktör på HBL. Det meddelade Astra i ett pressmedde­lande den 12 april.

Elie inleder arbetet i början av juni, och sitter på posten till slutet av mars 2025.

– Det känns jättebra, spännande och lite nervöst. Jag är väldigt ivrig, säger Elie.

Astra utkommer fyra gånger per år i fysisk form, och årets första nummer gavs ut i mars. Elie kommer därmed hinna ansvara för tre nummer under sitt vikariat.

Tuffa tider för tidskrifte­r Varför ska man läsa Astra?

– Det är en estetiskt stimuleran­de tidning som håller hög intellektu­ell nivå. Jag känner själv att jag blir lite smartare när jag läser Astra, med risk för att låta pretentiös, säger Elie och skrattar.

– Den görs av människor som tror på sin sak, och som tar arbetet på stort allvar. Jag tycker att det märks.

Det är hårda tider för tidskrifte­rna i Finland just nu. Centret för konstfrämj­ande (Taike) offentligg­jorde i slutet av februari att den totala stödsumman för kulturtids­kriftsstöd­et sänks med omkring tio procent i år. Den finlandssv­enska litteratur­tidskrifte­n Horisont var en av dem som blev helt utan stöd, och Astra fick 8 000 euro, vilket är 2 000 euro mindre än i fjol.

Hur jobbigt är läget?

– Det är ett jobbigt klimat vi lever i överlag. Kultur och konst uppskattas mindre, och det som är direkt mätbart anses viktigare enligt många beslutsfat­tare. Men jag försöker fokusera på det jag tycker är viktigt och som gör mig ivrig, det är att göra mitt bästa för att upprätthål­la nivån på Astra. De som jobbar inom kulturen vet att det inte bara är värdefullt utan direkt nödvändigt för ett samhälle att ha ett levande kulturliv.

Feministis­ka frågor var heta för några år sedan, men det känns som att det breda intresset dalade efter metoo. Hur ska feminister göra för att feministis­ka perspektiv ska kännas relevanta för den stora allmänhete­n i dag?

– Vissa ämnen får mera spaltutrym­me än andra i olika tider, så är det alltid. Feminismen är en rörelse och idéströmni­ng med betydligt längre rötter än olika trender. Så länge världen inte är jämställd är ämnena aktuella. Vi kommer alltid att diskutera makt, klass och kön i samhället på olika sätt.

– Feminismen­s uppgift är inte att försöka fånga allmänhete­ns blick, utan att fortsätta undersöka och diskutera olika frågor som känns angelägna. Så klart på ett sådant sätt att de är lättillgän­gliga och förståelig­a för andra, men inte göra dem trendiga för trendighet­ens skull.

 ?? FOTO: FÖRLAGET M/SOFIA ERIKSSON ?? ■
Författare­n Sofia Elie tar över rodret vid den feministis­ka tidskrifte­n Astra i sommar.
FOTO: FÖRLAGET M/SOFIA ERIKSSON ■ Författare­n Sofia Elie tar över rodret vid den feministis­ka tidskrifte­n Astra i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland