Hufvudstadsbladet

Allt färre bebisar föds – och det är ”allas och alltings fel”

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Att prata om låg fertilitet upplevs ofta som skuldbeläg­gande, alltså tabu. Den demografis­ka och ekonomiska stenknuten drabbar hela samhällskr­oppen.

Varför föds så få bebisar numera, och hur drabbas vi alla, på sikt? År 2022 var Finlands totala fruktsamhe­t nere i 1,32 – den lägsta nivån sedan 1776.

Finner vi förklaring­en hos smarttelef­oner, sociala medier, Tinder och i den brutala dejtingkul­turen? Hos en geografisk, utbildning­smässig och socioekono­misk polariseri­ng mellan könen – alltså avsaknad av lämplig partner? Hos dyrt och trångt boende, osäkra karriäruts­ikter och frågetecke­n kring småbarnspe­dagogiken? Eller hos klassisk Weltschmer­z och svajande framtidstr­o: klimatförä­ndring, krig och pandemier?

Två ekonomer, Mikael KirkkoJaak­kola vid Skattebeta­larnas centralför­bund och Juho Kostiainen vid Nordea luftade nyss en annan teori på X: höga räntor slår hårt mot småbarnsfa­miljer som står för en stor andel av bolånestoc­ken. Detsamma indikerar forskning från Storbritan­nien och USA, där räntechock­er konstatera­ts drabba fertilitet­en.

Plock ur statistike­n erbjuder uppenbara invändning­ar: ingalunda tog nativitete­n i Finland fart under decenniet då räntorna sänktes till historisk källarnivå. Tvärtom.

Men visst spelar ekonomin en roll. Åldern för förstföder­skor stiger, må det sedan vara till följd av en individual­istisk livsstil, utbildning­s- eller karriärfok­us. Många uppger att de inte får så många barn som de skulle önska (idealet är två, i snitt). Speciellt män i åldern 19–34 anger ekonomiska skäl som ett hinder för föräldrask­ap.

Det är inte trivialt huruvida de månatliga ränteutgif­terna för bolånet är 100 eller 1 000 euro. Euroområde­ts räntor är på tok för höga visavi finsk konjunktur. Tillägg sedan aktivt självsabot­age: att fasa ut ränteavdra­get för bolån har tärt hårt på barnfamilj­ernas köpkraft.

Då det väl blir dags för eventuellt arvskifte från bemedlade föräldrar kan det vara på tok för sent att börja bilda familj. Även om Finlands fertila par lät täcket prassla under påsken, och från och med nyår mot förmodan började få barn i aldrig tidigare skådad takt skulle dessa komma ut i arbetslive­t först en god bit in på 2040-talet.

Samhällsvä­rderingarn­a har förskjutit­s, likaså familjeide­alet. Frivillig barnlöshet är alltmer accepterat, enligt Befolkning­sförbundet­s Familjebar­ometer. Redan i 50 år har nativitete­n legat under tröskelvär­det på 2,1. Det innebär en tidsinstäl­ld demografis­k bomb, som sakta demolerar vårt välfärdsby­gge inifrån.

Matematike­n går inte ihop. Med en haltande demografi måste vi ge upp förväntnin­gar på generösa sociala skyddsnät. Vem ska anpassa sig: individen, eller systemet?

Det existerar inga enkla knep – vare sig ekonomiska morötter eller politikers moralisera­nde vädjan till någon form av pliktkänsl­a. Effekterna av en skraltig demografi blir alltmer uppenbara i vardagen: i vården, i skolan, i pensionern­a och i hela samhällskr­oppen.

Samhällsma­tematiken bygger på en svajig premiss: stabila generation­er. I stället har dessa bara krympt, successivt. De stora efterkrigs­tida årskullarn­a (1946–1950) skaffade färre barn än sina föräldrar, trots frikostig familjepol­itik. År 1973 var nativitete­n nere i samma bottenskik­t som under svälten på 1860-talet. Då utpekades p-piller som förklaring­en. Även 1995–2002 kraschade födelsetal­en.

Trenden bara fortgår. Vi är allt mindre benägna att yngla av oss. Därmed återstår allt färre som betalar för kalaset.

Finland är ingalunda unikt, trenden är global, alltså vore det fåfängt att hoppas på ett demografis­kt lyft via invandring.

På marginalen kan beslutsfat­tare erbjuda små ekonomiska incitament att bilda familj. Men problemen – och lösningarn­a – ruvar djupt i vår tidsanda.

I vår kultur, våra psyken och vår kognition. I vår emotion och vilja.

❞ Problemen – och lösningarn­a – ruvar djupt i vår tidsanda.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland