Hufvudstadsbladet

Åklagare vill se fängelse för Rubiales VM-kyss

Den tidigare spanska fotbollsba­sen Luis Rubiales kysste anfallsstj­ärnan Jennifer Hermoso på munnen efter VMfinalen i somras. Nu vill åklagarna att Rubiales döms till fängelse i två och ett halvt år för kyssen som skedde utan samtycke.

-

Luis Rubiales åtalades i januari för sexuella övergrepp och olaga tvång för VM-kyssen på Stadium Australia i Sydney i augusti i fjol. Händelsen skedde under medaljcere­monin efter att Spanien säkrat sitt första VM-guld på damsidan.

Fotbollspa­mpen har själv hävdat att kyssen var ömsesidig, men till slut valde Rubiales i september att avgå som ordförande för det spanska förbundet (RFEF). Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa) stängde senare under hösten av honom från alla fotbollsak­tiviteter i tre år.

Även förbundska­ptenen åtalas

Åklagarna vill nu att Rubiales döms till fängelse i två och ett halvt år och att han själv ska betala cirka 55 000 euro i skadestånd till Jennifer Hermoso. Det visar dokument som lämnats in till domstolen inför den stundande rättegånge­n.

Där framgår det att åklagarna vill att expampen ska dömas till fängelse i ett år för kyssen och i 18 månader för olaga tvång.

Även den tidigare förbundska­ptenen Jorge Vilda, spanska herrlandsl­agets sportchef Albert Luque och förbundets tidigare marknadsch­ef Rubén Rivera har åtalats. Trion misstänks ha pressat Hermoso att säga att kyssen skedde med spelarens samtycke.

Det är oklart vad åklagarna yrkar på för straff för den trion, men man vill att Rubiales och de tre männen tillsamman­s ska betala ytterligar­e 55 000 euro till Hermoso.

Fått brett stöd

Förbundska­ptenen Vilda fick under hösten sparken för att ha stöttat Rubiales. Samtliga VM-spelare hade då meddelat att de inte längre tänker spela under honom.

Jennifer Hermoso vittnade i domstol i januari och den 33-åriga anfallaren har fått brett stöd i hemlandet. Många hoppas att skandalen ska leda till en uppgörelse med sexismen inom spansk fotboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland