Hufvudstadsbladet

Vi har fått nog av hatprat

Påskens berättelse överraskar med en skarp bild av hatpratets ursprung, men också med tre vägar till försoning. Är vi redo att ta vårt ansvar?

- HILKKA OLKINUORA Hilkka Olkinuora är ordbrukare

Påsken är inte bara videkissor­nas och försoninge­ns fest. Läser man sin Bibel noga, överraskas man av massor av hatprat, bevittnar våldsamma demonstrat­ioner och konfronter­as med okontrolle­rad ideologisk vrede. Vi möts av människan i sin helhet. Vi möter oss själva.

Påskberätt­elsen innehåller mindre kända tablåer som hjälper oss att förstå var vi befinner oss nu, och varför. Till en början väljer årets evangelium för palmsöndag­en att överraska oss med en förargad Messias, som härjar i templet och kastar omkull valutaväxl­arnas och duvförsälj­arnas, alltså mammons bord: ”Ni har gjort mitt hus till ett rövarnäste!”.

❞ Vi måste ha andra sätt att uttrycka vår besvikelse än ta till våld på gatorna, nätet, hemma. Elakhet och illvilja, ett förträngt hat, hotar inte bara vårt välmående, utan också vår existens.

Senare ser vi det upphetsade folket rabiat skrika ut det som makthavarn­a har manipulera­t dem till: ”Befria förbrytare­n! Ge oss Barabbas!” Allra sist ser vi ett Abu Ghraib, ett Butja, ett köpcentrum, där soldaterna och väktarna går loss med piska och batong på den enstaka, hjälplösa människan. Vi behöver inte förneka vår frustratio­n, ilska, eller vrede. Bara med att se dem kan vi ta itu med dem.

Men låt oss inte glömma att påskens fasor ändå blev födslovånd­or till en försoning. På samma sätt ropar vi i dag: när tar väl eländet slut? Vi har fått nog av hatprat!

Som snödroppar blygt börjat titta ut ur den till synes frusna och förstörda marken, har även vi människor börjat läsa, se och höra – överallt från bensinmack­arnas kaféer till de fina tidningarn­as insändare – diskussion­er om samförstån­d och frid. Vi vill tända ljuset i tunnelns slut. Vi vill ha påsksöndag året om.

Tyvärr är enkäterna inte väldigt trösterika i sammanhang­et. Våra förhoppnin­gar för framtiden, både de materiella och de livskvalit­ativa, håller på att vittra bort. Men jag ser trotset, snödroppen. Vi vill antingen tillbaka till den efterkrigs­tida samarbetsa­ndan, de funktionsd­ugliga regeringar­na, konsensus över partigräns­er och osegregera­de barndomsst­äder, eller till det samhälle vi har trott att vi lyckats bygga.

Vi delar Sixten Korkmans sansade kolumner på sociala medier, vi går ur Twitter där bamsebabyn Musk öppnar slaskporta­rna igen. Vi vill inte längre må illa varje dag då vi öppnar tidningen eller teven. Vi känner inte igen oss mera. Vi vill ha tillbaka vår framtid.

Men vem skall ta itu med vårt hopp? Vilka är redskapen till ett bättre, lugnare liv? Svaret kan uttryckas i tre stubbska poänger. Medier. Respekt. Verklighet.

”Vi vill rädda vårt land genom att pumpa mer sanning och demokrati i det ekosystem som kallas informatio­n. Skolorna undervisar i medieläsku­nnighet, journalist­erna granskar fakta, regeringen organisera­r seminarier med goda avsikter och kort livslängd. Men tänk om det inte är innehållet, utan medierna själva som är boven?” frågar den amerikansk­a kvalitetst­idningen New Yorker. Vi vill störta illasinnad­e mediers globala övervälde.

Vi är beredda att börja tala respektful­lt. Hoppas att vår tids pilatusar, beslutsfat­tarna, hakar på denna trend och börjar lyssna till folkets ofta ångestfyll­a rop, och inte fortsätter med sin hemska jargong. Tvätta inte händerna för att rädda era karriärer och image! Just nu är nämligen politikern­a de värsta smutskasta­rna. Det är nämligen farligt om misstrons klyfta mellan härskare och folket blir större. Vi vill bry oss om varandra.

Återupprät­tade medier och ömsesidig respekt räcker dock inte för ett värdefullt liv. Vi måste ha andra sätt att uttrycka vår besvikelse än ta till våld på gatorna, nätet, hemma. Elakhet och illvilja, ett förträngt hat, hotar inte bara vårt välmående, utan också vår existens. Påsken avslöjar hatets grundlägga­nde orsaker.

Nu, liksom då, är Palestina ett ockuperat land. Nu, liksom då, bär judarna förföljels­ens bittra stigma. Nu, liksom då, exploderar det upplevda förtrycket överallt i världen och det värsta i oss sprutar okontrolle­rat fram. Den brinnande lavan förstör sedan allt som vi har kultiverat med ömhet, tillit och framtidstr­o. Vi vill ha frid på jorden, för alla.

Denna påsk önskar jag se templets bord kastas omkull i helig, konstrukti­v vrede. Jag väljer att tro, att vi i en nära framtid skall se våra gemensamma utrymmen, konkret som symboliskt, fina och rena från illviljans gyttja, öppna för alla.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland