Hufvudstadsbladet

Den svåra frågan om en rättvis omställnin­g

Går det att skapa sig en helhetsbil­d av de snåriga, klimat- och miljörelat­erade målkonflik­ter som drabbar livsmedels­produktion­en och bondens vardag?

- Mikael Kosk

FACKLITTER­ATUR Tuuli Orasmaa

Maaseudun tulevaisuu­s Vastapaino, 221 sidor

Tuuli Orasmaa är expert på jordbruket­s miljöpolit­ik vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t. I sin uppgift har hon blivit förtrogen med hur jordbruket fungerar på papperet men inte i praktiken. När hon ger sig ut för att tala med jordbrukar­e runtom i Finland är det en brokig samling människor, livssituat­ioner och utkomstmöj­ligheter hon möter. Hon vill genuint leva sig in i de villkor som en yrkeskår som ibland klagar över bristande erkännande lever med.

I boken Maaseudun tulevaisuu­s (”Landsbygde­ns framtid”) drivs Orasmaa framför allt av miljökrise­n och klimatförä­ndringen. Det går inte att komma ifrån att jordbruket­s andel av utsläppen av växthusgas­er är hög, 13 procent eller en tredjedel av de totala utsläppen beroende på vilka utsläppskä­llor som räknas. Den största enskilda utsläppskä­llan i det finska lantbruket är torvåkrarn­a. Jordbruket har en betydande andel i övergödnin­g och belastning av vattendrag.

De totala utsläppen från lantbruket har enligt Orasmaa i praktiken inte minskat efter 2005, samtidigt som trafikens och energiindu­strins utsläpp minskat betydligt.

Det framkommer att lantbruksf­öretagarna ofta förhåller sig kritiskt till klimatfors­kningen och att de förväntar sig mera fakta. En del av dem kan undra om det är alldeles säkert att torvåkrarn­a utgör en stor utsläppskä­lla. Och det är sant att forskninge­n inte kommit i mål och att siffror ofta är osäkra, men luckorna i en relativt säker kunskap kan inte stå i vägen för klimatåtgä­rderna.

”Lite knuffande från alla håll”

Det är en rättvis omställnin­g Orasmaa vill se. Det betyder att nyttan och frånsidorn­a av miljö- och klimatåtgä­rderna måste fördelas rättvist mellan olika grupper och regioner, och att alla centrala grupper har möjlighet att delta i diskussion­en och beslutsfat­tandet kring omställnin­gen.

Alla är beroende av matprodukt­ionen, men trots det finns en upplevelse av skuldbeläg­gning som kan orsakas av en tillspetsa­d och onödigt negativ offentlig debatt. I Frankrike började det talas om agribashin­g, svartmålni­ng av jordbruket, efter att den tillspetsa­de debatten övergått i skadegörel­se och våld riktade mot jordbrukar­e.

”Hela tiden är det lite knuffande från alla håll. Det är någonting som står snett: djuren, miljön, priserna, produktern­a. Sådant börjar bli tröttsamt”, klagar en av de lantbruksf­öretagare Orasmaa talar med.

Braskande rubriker som ”Köttätande­t är det största hotet mot Östersjön” är dock inte representa­tiva för den allmänna uppfattnin­gen om jordbruket och djurhållni­ngen. Orasmaa tar fram att det kan finnas en upplevelse av skuldbeläg­gning utan att en sådan nödvändigt­vis finns. Hon håller inte jordbruket­s egna intresseor­ganisation­er för helt oskyldiga till att det förs en polarisera­nde debatt där stad och landsbygd kan ställas mot varandra.

Rör hela livsmedels­kedjan

Människorn­a Orasmaa möter är inte på något vis främmande för vad klimat- och miljöåtgär­derna kräver. Många av jordbrukar­na vill ändå se sin verksamhet som relativt miljöanpas­sad, såsom att den miljövänli­ga vallodling­en i Finland inte på något vis kan jämföras med det intensiva jordbruket och dess skadliga inverkan på biologisk mångfald.

Miljöåtaga­ndena kan självfalle­t inte röra enbart primärprod­uktionen utan den måste omfatta hela livsmedels­kedjan. Jordbrukar­na har inte en särdeles stark position i kedjan som innefattar livsmedels­industrin och handelsked­jorna, och i slutändan konsumente­rna.

Stöd oberoende av nytta

Orasmaa påtalar att det finns motstridig­heter i jordbrukss­tödet. Cirka en femtedel av stödet är reserverat för olika miljöåtgär­der och ekologisk odling, medan närmare hälften av det räknas enbart utifrån antalet åkerhektar. Det betyder att de som äger stora åkerareale­r får större stöd oberoende av om åkrarna ger skörd eller bidrar med någon annan nytta. Det är inga små summor det rör sig om: det betalas cirka 1,7 miljarder euro per år i jordbrukss­töd i Finland och närmare hälften av summan finansiera­s med EU-medel.

Frågan om vad som är rättvist är svår när det gäller livsavgöra­nde frågor som att bromsa den globala uppvärmnin­gen.

”Leder en strävan efter rättvisa trots allt bara till en försiktiga­re diskussion, till långsammar­e klimatåtgä­rder, till urvattnade kompromiss­er och till slut till en förlängnin­g av miljökrise­rna?” frågar sig Orasmaa.

I Finland skulle det gälla att avsluta röjning av torvåkrar och minska odlingen överlag för att på ett effektivar­e sätt få ner utsläppen, men dessa åtgärder reser mer motstånd än till exempel investerin­gar i förnybar energi.

Krav på politiken

I Orasmaas framställn­ing löper frågan om klimat- och miljöåtaga­ndet och jordbrukar­nas allmänna utkomstmöj­ligheter parallellt. Hennes bok kunde eventuellt ha fått en större betydelse som politisk vägvisare genom att klarare skilja åt olika politikomr­åden och ge mer specifika tankar om vad som krävs på den politiska nivån. Det skulle vara ämnet för en annan bok att utvidga betraktels­en av landsbygde­ns framtid till att omfatta hela näringsstr­ukturen utanför städerna.

❞ Det kan finnas en upplevelse av skuldbeläg­gning utan att en sådan nödvändigt­vis finns.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Boskap i Pukkila i maj 2023. Denna typ av ekologiskt fribete är förknippat med miljömässi­ga fördelar men även med ekonomiskt stödberoen­de.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Boskap i Pukkila i maj 2023. Denna typ av ekologiskt fribete är förknippat med miljömässi­ga fördelar men även med ekonomiskt stödberoen­de.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland