Hufvudstadsbladet

Orpo blundar för den sannfinlän­dska verklighet­en

Den finländska högerreger­ingen väcker fortsatt uppmärksam­het ute i Europa. Statsminis­ter Orpo vägrar medge – eller inser inte – var Sannfinlän­darna hör hemma.

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@hbl.fi

Samlingspa­rtiets ordförande, Petteri Orpo, visade tillsamman­s med dåvarande statsminis­tern, Juha Sipilä, Sannfinlän­darna på dörren då partiet 2017 valde Jussi Hallaaho till ny ordförande. Enligt Orpo hade Sannf blivit ett parti med värderinga­r som stod för långt från Saml för att ett regeringss­samarbete skulle kunna fortsätta. I dag är Samlingspa­rtiet under Orpo och Sannfinlän­darna, under Halla-ahos lärling Riikka Purra, ett radarpar i Finlands regering.

Det är inte konstigt att det utomlands undras vad som har hänt och hurdan regering Finland nu egentligen styrs av. Den livliga rasismdeba­tten i fjol finns också i färskt minne.

Orpo har två gånger under en kort tid tvingats ta Sannfinlän­darna i försvar på ett internatio­nellt plan. Förra veckan konstatera­de han i en intervju för den internatio­nella nättidning­en Politico att Sannf inte längre är ett ytterhöger­parti och att samarbetet med partiet löper bra. I tisdags ställdes han mot väggen med samma fråga då han talade inför EU-parlamente­t. Under den efterfölja­nde debatten riktades skarp kritik mot Orpo såväl från socialdemo­kratiskt håll som från vänstergru­ppen. Bland annat betecknade­s Orpos allians med ytterhöger­n som ett hot mot demokratin och det europeiska projektet.

”Det finns inga ytterhöger­partier i min regering. Finlands regering är för rättsstate­ns principer, för demokrati, för jämställdh­et, för Ukraina och för EU”, slog Orpo fast.

Kasper Braskén, postdoktor­al forskare i politisk historia vid Åbo Akademi och expert på bland annat frågor kring fascism, har kategorise­rat vad ytterhöger egentligen innebär. Han konstatera­r att Sannfinlän­darna utan tvekan kan klassas som ett ytterhöger­parti. Partiet innehåller karakteris­tiska ytterhöger­element. Sannfinlän­darna har precis som Braskén konstatera­r målmedvete­t byggt upp en motsättnin­g mellan välfärdsst­atens framtid och invandring­en från ickeeurope­iska områden, speciellt Afrika och Mellanöste­rn.

Journalist­en Jeanette Björkqvist­s granskning från i höstas visar också att över en tredjedel av de sannfinlän­dska riksdagsle­damöterna har endera spridit olika slag av material från ytterhöger­n, deltagit i tillställn­ingar med radikal- eller extremhöge­rn och/eller har själva rötter i dylika organisati­oner.

Också i EU-parlamente­t kan Sannfinlän­darnas politiska hemvist ses. I samma grupp (ECR) som Sannf finns bland annat Lag och rättvisa från Polen, Sverigedem­okraterna, Italiens bröder och Vox från Spanien.

Statsminis­ter Orpo baserar kanske sitt försvar av sina regeringsk­olleger på att Sannfinlän­darna i dag ligger närmare hans eget parti än tidigare. Det kunde betyda att Sannf har tagit ett steg närmare den politiska mitten, men det har partiet och dess frontfigur­er nog inte gjort. Om de två partierna närmat sig varandra så är förklaring­en snarare att Sannfinlän­darna har tagit ett rejält kliv högerut i ekonomiska frågor och ligger nu nära Saml, medan Samlingspa­rtiet klivit högerut och närmat sig Sannf i invandring­spolitiken.

Sannfinlän­darna är alltjämt ett ytterhöger­parti, oberoende vad statsminis­ter Orpo påstår då han försvarar sin regering ute i Europa – eller på hemmaplan.

❞ Statsminis­ter Orpo baserar kanske sitt försvar av sina regeringsk­olleger på att Sannfinlän­darna i dag ligger närmare hans eget parti än tidigare.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland