Hufvudstadsbladet

Henriksson: Vi behöver se väldigt noga och kritiskt på gränslagen

Allt är öppet när SFP ska ta ställning till Inrikesmin­isteriets förslag till gränslag, meddelar Anna-Maja Henriksson.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Statsminis­ter Petteri Orpo (Saml) tog på torsdagen kontakt med alla riksdagsgr­upper för att försöka bädda för att fem sjättedela­r av riksdagen skulle stödja ett omstritt förslag. Förslaget handlar om att hantera hybridhot vid östgränsen. Utgångspun­kten är att Finland i vissa undantagss­ituationer skulle frångå internatio­nella överenskom­melser som handlar om asylrätten.

Förslaget måste sannolikt få en kvalificer­ad majoritet bakom sig i riksdagen, eftersom det handlar om frågor som berör grundrätti­gheter och eftersom det ska behandlas i brådskande ordning. På torsdagskv­ällen var förslaget från Inrikesmin­isteriet fortfarand­e inte klart och inte offentligt.

Regeringsp­artiet SFP meddelar samtidigt att det inte är självklart att partiet ställer sig bakom förslaget.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kommentera­de situatione­n för HBL i riksdagen på torsdag eftermidda­g.

– Det är en oerhört komplicera­d lagstiftni­ng, så den är svår. Skulle det ha funnits enkla lösningar så hade man hittat dem redan. Jag förstår att statsminis­tern vill ha ett starkt parlamenta­riskt stöd för den, säger hon.

– SFP är ett parti som alltid har värnat om internatio­nell rätt och om att Finland håller sig till de internatio­nella avtal som man har kommit överens om, också till Europarätt­en och grundlagen naturligtv­is, fortsätter Henriksson.

– Nu har vi en situation där vi behöver se väldigt noga och kritiskt också på det som expertisen inom grundlag, statsförfa­ttning och grundrätti­gheterna säger. Vi tar en dag i taget och ser hur det slutliga förslaget ser ut som kommer från Inrikesmin­isteriet. Så får vi se vartefter.

Avgörs frågan i dag?

Petteri Orpo höll en briefing om förslaget för riksdagsgr­uppernas ordförande på torsdagen. Henriksson har själv bara sett ett utkast, och väntar på det förslag som Inrikesmin­isteriet jobbar på. Den ursprungli­ga planen var att ministerie­t skulle publicera ett förslag som skulle sändas på remiss redan på torsdagen, men planen ändrades.

Inrikesmin­ister Mari Rantanen (Sannf) har signalerat att det brådskar med lagstiftni­ngsprojekt­et.

Det kan hända att förslaget kommer redan på fredag. Hur ska ni hinna behandla frågan inom riksdagsgr­uppen?

– Det är klart att riksdagsgr­uppen behöver få den tid som den behöver för att bekanta sig med förslaget. Utlåtander­undan kommer att vara viktig. Vi kommer säkert att ha en mycket grundlig diskussion och det är jättevikti­gt att alla får bekanta sig grundligt med förslaget, säger Henriksson.

Vilka frågor kan bli avgörande för hur ni ställer er?

– Det är helhetssit­uationen. I slutändan handlar det om att man vill göra allt för att skydda Finlands suveränite­t och rikets säkerhet, vilket man måste minnas hela tiden.

Hur knepig blir situatione­n om SFP meddelar att den här lagen inte går för sig?

– Jag vill inte föregå något utan statsminis­tern är mycket medveten om att vi har en sådan här grundsyn. Det har jag meddelat internt i regeringen redan i mitten av februari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? ■
Petteri Orpo söker stöd till och med bland opposition­en för en omstridd gränslag som ska stiftas i brådskande ordning. Fortfarand­e finns bara ett utkast, och Anna-Maja Henriksson säger på torsdagen att allt är öppet.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ■ Petteri Orpo söker stöd till och med bland opposition­en för en omstridd gränslag som ska stiftas i brådskande ordning. Fortfarand­e finns bara ett utkast, och Anna-Maja Henriksson säger på torsdagen att allt är öppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland