Hufvudstadsbladet

Besök i det forna imperiet

- Janne Blomqvist

Här bodde jag för några decennier sedan, i England. Då var Tony Blair premiärmin­ister och prinsessan Diana gift med tronföljar­en, landets nuvarande kung, Charles III. Den som inte lusläst den kolorerade veckopress­en, men vill veta mer, kan exempelvis se tv-serien ”The Crown”.

Min yngsta son och jag har varit här i snart tre veckor. Det var exakt tio år sedan vårt senaste besök. Sedan dess har mycket hänt, landet har utträtt ur Europeiska unionen och drottning Elizabeth har gått hädan. Med henne försvann det sista av Brittiska imperiet. Då hon besteg tronen var Storbritan­nien fortfarand­e en världsmakt. Ingen regent i landets historia har suttit längre på tronen, hon slog till och med drottning Victoria, som härskade i över 63 år, en tid då imperiet stod på höjden av sin makt och utgjorde en fjärdedel av jordens landyta.

Idag är landet blott en skugga av sin forna makt och glans. Ett litet och hopplöst tättbefolk­at örike. Utanför rusningsti­d kan man ta sig fram på vägarna relativt väl, men ack när befolkning­en sätter sig i sina bilar för att åka till eller från jobbet, då fylls lederna snabbt likt vattenmass­orna som väller fram vid en tsunami.

Storbritan­nien har närmare sjuttio miljoner invånare och dess areal är betydligt mindre än Finlands. Det är som om man skulle förpassa hela vårt lands befolkning till Rönnskär.

Trängseln har blivit ett problem och är speciellt märkbar i huvudstade­n London, där turismen kan jämföras med en termitinva­sion. Min son och jag skulle besöka British Museum, det var en tisdag i mitten av februari, men kön var hundratals meter lång. Lönlöst!

I London promenerar jag längs Jermyn Street mot St James’s. En äldre herre i ”bowler hat”, plommonsto­p, kommer ut från herrklubbe­n White’s. Hans mörkblå kappa är uppknäppt och blottar den kritstreck­srandiga kostymen. Ansiktet är avlångt, gråa lockar tittar fram under plommonsto­pet. Han är röd om näsan och kinderna – av portvin, får man anta – och svänger elegant med paraplyet. Det är så jag vill komma ihåg det forna imperiet!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland