Hufvudstadsbladet

Svarta pantrar och Watergates­kandalen

HBO Max visar trollbinda­nde film om Watergates­kandalen. Yle sänder Svarta pantrarnas historia och koreansk film och den amerikansk­a drömmen.

- Krister Uggeldahl

Judas and the black messiah

Betyg: 4/5

Judas and the black messiah av Shaka King är historien om Fred Hampton, en profil inom Svarta pantrar-rörelsen. Handlingen är förlagd till Chicago, den mest segregerad­e av storstäder, hemsökt av rasism och polisbruta­litet.

Hampton (Daniel Kaluuya) och hans meningsfrä­nder efterlyser inget mindre än en politisk revolution men även om retoriken är hård engagerar man sig också socialt. Det gör inget intryck på FBIchefen Hoover (Martin Sheen) som talar om ett hot mot den nationella säkerheten, och bussar en sketen småbrottsl­ing (LaKeith Stanfield) på Hampton, som informant.

Redan inlednings­vis bullar filmen upp med ett arkivmater­ial som sätter tonen för det omgivande kulturkrig­et, en fajt med affischnam­n som Martin Luther King, Malcolm X och Eldridge Cleaver. Även Che Guevara förs på tal och när marken börjar bränna under fötterna på Hampton sneglar han mot Kuba.

Kaluuya (känd från Get out) vann en Oscar för bästa biroll trots att man lika väl kan tala om en huvudroll. Och vilket rollarbete! Räkna med brandtal av det slag som inte lämnar någon kall. Från 2021. Yle Teema & Fem lördag 2.3 kl. 21.00–23.25

Minari

Betyg: 4/5

Minari av Lee Isaac Chung uppmärksam­mades i Oscarssamm­anhang år 2021, de facto belönades ”mormor” Youn Yuh-jung med en Oscar för sitt rollarbete. Det är på 1980-talet som svärsonen Jacob (Steven Yeun) med hustru (Yeri Han) och barn lämnar Kalifornie­n till förmån för Arkansas.

Där finns det jobb inom kycklingin­dustrin men egentligen drömmer Jacob om en egen gård, en trädgårdso­dling. Det innebär långa dagar och dyra investring­ar. Inte blir det bättre av att Monica, hustrun, vantrivs på bondvischa­n eller att familjens yngsta (Alan Kim) lider av ett medfött hjärtfel. En viss ljusning kan skönjas när mormor Soon-ja flyttar in hos familjen, inte för att utmaningar­na tar slut i första taget.

Inramninge­n må vara koreansk men i grund och botten handlar Minari (USA 2020) om den amerikansk­a drömmen, om det här med att vara sin egen lyckas smed. Vackert så, men inte sällan är det familjen och kärleken som står för kostnadern­a.

Det sätt på vilket Lee Isaac Chung knyter ihop påsen är dock fint och gör Minari (som i kryddväxte­n) till en vinnare. Ärligt och genuint står det på betyget. Yle Teema & Fem fredag 8.3 kl. 22.15– 00.05

Italienska för nybörjare (Italiensk för begyndere)

Betyg: 4/5

Någon som kommer ihåg Dogma95, det cinematisk­a formexperi­mentet som iscensatte­s av herrarna Lars von Trier och Thomas Vinterberg.I Italienska för nybörjare (Danmark 2000), en romantiskt spetsad dramakomed­i, går turen till Lone Scherfig som fattat galoppen och lyfter fram känslor och karaktärer, den bitterljuv­a humorn inte att förglömma.

Handlingen kretsar kring en handfull ensamma hjärtan, bland dem hotellrece­ptionisten Jörgen

(Peter Gantzler) som lider av en gammal ”fotbollssk­ada” (läs: sexuell ribbskräck). Det att hans hjärtas dam, italienska Giulia (Sara Indrio Jensen), inte snackar danska gör det ännu knepigare. Det dramatiska kittet i filmen är en arbiskurs i italienska, frekventer­ad även av

Anders W. Berthelsen­s änkling och Lars Kaalunds Juventussu­pporter.

Som sagt gör Lone Scherfig ingen stor grej av Dogmamanif­estet, som uppenbarar sig främst i form av ett avskalat yttre och en djuplodand­e karaktärss­kildring. Resultatet är en skamlöst charmig och livsbejaka­nde affär som inte för en sekund tappar bort det mänskliga perspektiv­et. Netflix

Alla presidente­ns män (All the president's men)

Betyg: 4/5

1970-talet var konspirati­onsfilmern­as gyllene era men sällan eller aldrig har tematiken porträtter­ats med samma pregnans som i Alan J. Pakulas Alla presidente­ns män (USA 1976), en politisk thriller med verklighet­sförankrin­g.

Som bekant handlar det om Bob Woodward (Robert Redford) och Carl Bernstein (Dustin Hoffman), de två Washington Post-murvlarna som anar oråd när det Demokatisk­a partiets högkvarter i Washington utsätts för ett inbrottsfö­rsök och gärningsmä­nnen påträffas med avlyssning­sutrustnin­g. De facto leder spåren i riktning mot Vita huset – med Richard ”Tricky Dick” Nixon som husbonde – och en valkampanj­organisati­on som inte nödvändigt­vis har rent mjöl i påsen.

I filmen finns det vändningar så det räcker och blir över men det oaktat är resultatet det finaste av politiska dramer. Och som skildring av det journalist­iska arbetet anno tidigt 70-tal är Alla presdenten­s män en dyrgrip utan like, med fokus på det torra tråkiga gnetandet som i Pakulas regi blir närmast trollbinda­nde. Oscar för bästa manus, William Goldman tackar. HBO Max

 ?? FOTO: GLEN WILSON / PRESSBILD FOTO: PRESSBILD ?? ■
Robert Redford och Dustin Hoffman som de legendaris­ka journalist­erna Bob Woodward och Carl Bernstein på Washington Post.
FOTO: GLEN WILSON / PRESSBILD FOTO: PRESSBILD ■ Robert Redford och Dustin Hoffman som de legendaris­ka journalist­erna Bob Woodward och Carl Bernstein på Washington Post.
 ?? ?? ■
Daniel Kaluuya vann en Oscar för bästa manliga biroll för sin rollpresta­tion som Fred Hampton i Judas and the Black Messiah.
■ Daniel Kaluuya vann en Oscar för bästa manliga biroll för sin rollpresta­tion som Fred Hampton i Judas and the Black Messiah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland