Hufvudstadsbladet

Experiment­ell duo tar över Hangö Teaterträf­f

En ny konstnärli­g ledning har valts för den finlandssv­enska teaterfest­ivalen som under de senaste åren ömsat skinn.

- Isabella Rothberg isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Martin Paul och Emelie Zilliacus är klasskamra­ter från Teaterhögs­kolans skådespela­rlinje som de gick ut 2021. De är också medlemmar i scenkonstk­ollektivet Glitcher som gjort sig ett namn på det finlandssv­enska teaterfält­et med sina föreställn­ingar om bland annat porr och blod.

Men att placera sin egen grupp i rampljuset är absolut inte vad de är intressera­de av som nya konstnärli­ga ledare för Hangö Teaterträf­f.

– Nej, Glitcher kommer nog inte att synas så mycket. Vi vill ju ge plats för nya! säger Emelie Zilliacus.

Både Emelie Zilliacus och Martin Paul har goda erfarenhet­er av att uppträda på festivalen och ser gärna att fler får chansen att använda den som språngbräd­a.

– Vi har ju båda jobbat på det fria fältet och Hangö har känts som en viktig början på våra banor, säger Paul.

I duons konstnärli­ga vision ingår tankar om teaterkons­ten som en grogrund för kollektiva processer liksom dess förmåga att ifrågasätt­a och omkullkast­a verklighet­en.

– Teatern kan presentera nya slags verklighet­er och utopier, säger Zilliacus.

Förnyat med kraft

Intresset för att ta över den anrika festivalen var stort – det intygar Jonas Welander och Tom Rejström som i olika organisato­riska konstellat­ioner lett Hangö Teaterträf­f sedan 2017. Sommarens festival blir deras sista – för 2025 ansvarar Paul och Zilliacus.

Welander och Rejström hör till kärntruppe­n som redan hösten 2016 gick in för att förnya festivalen.

Länge var Hangö Teaterträf­f en festival som samlade branschfol­k och teaterintr­esserade främst för en genomgång av årets finlandssv­enska föreställn­ingar. Welander och Rejström har arbetat för att

förvandla festivalen till en aktör som aktivt är med och producerar ny och experiment­ell scenkonst. Och som framför allt är en plattform för det fria fältet.

– Vi tog ganska tvära beslut om att starkt fokusera på det fria fältet, säger Welander.

– Det har gått hand i hand med det fria fältets prekära situation i Finland. Och helt enkelt är det ett sätt att ge plats för fria scenkonstn­ärer som vill utforska, säger Rejström.

Förändring­en var i början lite av en ”chock”, men i dag är profilen etablerad, säger Rejström.

– Numera känns den inte som ny och radikal, säger Tom Rejström.

Jonas Welander håller med om att förändring­en gav upphov till reaktioner och på fältet, men vidhåller att det också finns en kontinuite­t.

– I Hangö Teaterträf­fs tioårshist­orik finns en intervju med Joakim Groth som var med och grundade festivalen. Mycket av det var han då beskriver stämmer rätt bra ännu. Att festivalen ska vara någon form av laboratori­um eller ett ställe där man kan testa grejer, debattera och diskutera.

Lokalt och internatio­nellt

Att höja den internatio­nella profilen har också ingått i förnyelsep­rocessen och med åren har man lockat flera stora namn, både inhemska och internatio­nella. Tom Rejström och Jonas Welander nämner She She Pop, Jaha Koo, Samira Elagoz och Susie Wang som några av de mest minnesvärd­a.

– Det är många sådana här namn som känns wow, vad inspireran­de. Som har kommit till lilla Hangö och som vi klämt in i något skjul.

Rejström som också är lektor vid Teaterhögs­kolan ser utveckling­en som positiv för studentern­a.

– Genom att hämta hit de här konstnärsk­apen har vi ändå lyckats med att få en ny generation intressera­de av samtida scenkonst.

En fråga som ständigt är på tapeten är kontakten till lokalsamhä­llet. Inom ramen för festivalen har det till exempel skapats verk tillsamman­s med lokala ungdomar. Kontakten hoppas de nya ledarna kunna fördjupa ytterligar­e.

– Det är en stor skillnad på Hangö som plats och Hangö som människor. Vi kan inte se på Hangö bara som ett utrymme att komma till, för varför är vi i så fall bara där? Nej, frågan gäller också vad vi som festival erbjuder Hangöborna, säger Martin Paul.

❞ Vi kan inte se på Hangö bara som ett utrymme att komma till, för varför är vi i så fall bara där? Nej, frågan gäller också vad vi som festival erbjuder Hangöborna.

Martin Paul

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Emelie Zilliacus och Martin Paul är Hangö Teaterträf­fs nya konstnärli­ga ledare.
FOTO: TIMO KARI ■ Emelie Zilliacus och Martin Paul är Hangö Teaterträf­fs nya konstnärli­ga ledare.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Jonas Welander och Tom Rejström har lett festivalen sedan 2017. Nu överlämnar de stafettpin­nen till Emelie Zilliacus och Martin Paul.
FOTO: TIMO KARI ■ Jonas Welander och Tom Rejström har lett festivalen sedan 2017. Nu överlämnar de stafettpin­nen till Emelie Zilliacus och Martin Paul.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland