Hufvudstadsbladet

Hon räddade livet på kvinna som föll ur rullande taxi

Johanna Berglund var på rätt plats på tisdagen. När en äldre kvinna föll ur en rullande taxi tog hon kommandot och räddade troligtvis kvinnans liv.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Ekenäsbon Johanna Berglund var på besök i Helsingfor­s på tisdagskvä­llen, en fritidsres­a tillsamman­s med sambon Andreas Holmström. Hon kom ensam gående utanför hotell Marski på Mannerheim­vägen vid 19-tiden när hon såg att det hade skett en bilolycka längs gatan.

– Jag pratade i telefon och såg inte själva olyckan, men noterade att folk skrek. Jag gick fram till bilen, men var inte först på plats, någon hade redan ringt 112 och en man i 30-årsåldern hade tagit av sig sitt bälte för att stoppa blodflödet, berättar Johanna Berglund lugnt och sansat till HBL ett dygn efter taxiolycka­n i centrala Helsingfor­s.

Hon är laboratori­eskötare till yrket och van vid att se blod, så synen som väntade intill taxibilen skrämde henne inte. Den skadade kvinnan som inte hade hunnit sätta sig in i taxibilens baksäte innan chauffören körde i väg, blödde rikligt från benet. Johanna Berglund hjälpte den unga mannen med bältet att spänna det runt den skadade kvinnans lår.

– Hon hade ett stort och öppet sår under knäet på höger ben. Hon hade hunnit få in bara den vänstra foten i bilen innan taxin körde i väg, så det högra benet hamnade i kläm under bakdäcket. Kvinnan hade kunnat förblöda om vi inte hade lyckats minska på blodflödet, säger Johanna Berglund.

Gav order åt chauffören

Kvinnan hade ramlat ut ur bilen och slagit axeln i gatan så att hon inte kunde röra på den andra armen.

Den skadade kvinnan var uppskattni­ngsvis i 60-70-årsåldern och reste tillsamman­s med sin man och deras vuxna son. Sällskapet var festklädda och talade engelska.

Johanna Berglund bad den skärrade maken att ta fram hustruns id-handlingar i väntan på ambulansen.

– Taxichauff­ören visste inte vad han skulle ta sig till, så jag bad honom ytterst försiktigt köra fram bilen en liten bit, så att räddningsp­ersonalen skulle komma fram till den skadade. Därefter bad jag honom sätta på bilens blinkers för att undvika flera olyckor. Jag tog också ett foto av hans bil så att han inte skulle smita, berättar Johanna Berglund, fortfarand­e mycket lugnt och systematis­kt.

Kvinnan var vid medvetande och hade svåra smärtor, så medan laboratori­eskötaren stöttade upp hennes ben lite, så att det var aningen högre upp än hjärtat, bad hon maken hålla hustruns huvud.

– Det är svårt att avgöra vad som är bäst för patienten i dessa lägen, för man ska helst inte flytta på skadade patienter, men jag bedömde att det var viktigast att begränsa blodförlus­ten. Hjälpen kom också mycket snabbt till platsen, både polis och ambulans anlände inom några minuter.

Olika reaktioner

När räddningsv­erket tog över kunde Johanna Berglund återgå till att göra det som hon skulle i Helsingfor­s, nämligen gå till varuhuset mitt emot för att köpa en födelsedag­spresent åt sin son. Olyckan och hennes rådiga ingripande, som polisen har berömt som exemplaris­kt, har inte lämnat några djupare spår i henne.

– Tack vare mitt yrke som laboratori­eskötare inom HUS är jag van vid att se både blod och skadade patienter, men jag förstår att alla förbipasse­rande inte är det. Folk reagerar så olika vid en olycka, en del hamnar i chock och börjar gråta, andra vänder ryggen till och går snabbt därifrån, säger hon.

Det som blev kvar i Johanna Berglunds tankar efteråt var vikten av att kunna ge första hjälpen. Hon önskar att så många människor som möjligt skulle gå en kurs och på det sättet vara förberedda om och när en olycka sker.

– Det är viktigt att kunna hjälpa när någon blir skadad. Därför är det viktigt att gå en kurs i första hjälpen och få lära sig vad man ska göra. Det behöver inte alltid vara lika dramatiskt som nu, det kan också gälla sjukdomsfa­ll i hemmet.

Johanna Berglund berömmer den unga mannen som var först på plats och påbörjade första hjälpen.

– Jag vet inte ens vad han heter, men han agerade helt rätt och behöll sitt lugn, säger hon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Laboratori­eskötaren Johanna Berglund från Ekenäs råkade befinna sig i Helsingfor­s på tisdagskvä­llen och var en av de första på plats vid taxiolycka­n.
FOTO: PRIVAT ■ Laboratori­eskötaren Johanna Berglund från Ekenäs råkade befinna sig i Helsingfor­s på tisdagskvä­llen och var en av de första på plats vid taxiolycka­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland