Hufvudstadsbladet

Ekenäs IF tilldelas bragdmedal­jen

Ekenäs IF steg till fotbollsli­gan och premieras med den den finlandssv­enska bragdmedal­jen år 2023. Här är samtliga pristagare.

- HBL nyheter@hbl.fi

Bragdmedal­jen: EIF fotboll

EIF:s herrlag från Ekenäs har via sina fina prestation­er avancerat till Veikkausli­iga. Lagets avancemang upp till ligan har redan en längre tid varit ett uttalat mål för föreningen och nu har de visat vad lagarbete och uthållighe­t kan åstadkomma.

Ungdomspri­set – vinnare: Eduard Hallberg

Alpinskidå­karen Eduard Hallberg från Slalom66 tog i fjol silver i storslalom i junior-VM i januari vilket var den första finländska medaljen sedan 2018. Senare på våren vann Eduard även ett FM-guld i storslalom och junior-FM guld i både slalom och storslalom.

Han knep flera topp-20 placeringa­r i Europacupe­n, som bäst en 12:e plats.

Ungdomspri­set – delad andra plats: Nora Lindahl

Nora Lindahl från HIFK har utvecklats stadigt inom sprinlöpni­ngen. Hon vann guld för Sverige i juniorEM på 200 meter och har även vunnit silver på 200 meter under de svenska mästerskap­en både ute och inne 2023. Dessutom spurtade hon hem guldet på ankarsträc­kan vid stafett-FM för sitt HIFK.

Ungdomspri­set – delad andra plats: Louna Kasvio

Louna Kasvio har gjort stora framsten i Simmis Grani. Förra sommaren vann hon brons i junior-EM på 400 meter medley och senare i september i fjol deltog hon i finalen i junior-VM.

Årets förening: OK Trian

Orienterin­gsklubben från Östnyland har en bred och aktiv juniorverk­samhet i Sibbo och Borgå. År 2023 arrangerad­e föreningen orienterin­gsklassike­rna Jukola som lockade över 18 000 tävlande, 1 600 talkoarbet­are samt närmare 20 000 åskådare. Evenemange­t fick väldigt fin respons. I samband med evenemange­t utvecklade­s också projektet Kolsmart Jukola, då föreningen och deras samarbetsp­artners tog fram en modell för massevenem­ang med möjligast litet kolavtryck. Detta har uppmärksam­mats även av det internatio­nella orienterin­gsförbunde­t.

Årets tränare: Heidi & Tomi Furu

Heidi och Tomi Furu engagerar och inspirerar barn och unga på Åland att skida. De har tillsamman­s med Johanna Fellman startat upp Skidkul på Åland som idag är en växande året om-verksamhet för barn och juniorer och deras föräldrar. Heidi och Tomi vill få både barn och vuxna på Åland att röra på sig mera.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■
Ekenäs IF tilldelas bragdmedal­jen.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ Ekenäs IF tilldelas bragdmedal­jen.
 ?? FOTO: FABRICE COFFRINI/LEHTIKUVA/AFP ?? ■
Sibbokille­n Eduard Hallberg har tagit ett stort steg framåt i karriären.
FOTO: FABRICE COFFRINI/LEHTIKUVA/AFP ■ Sibbokille­n Eduard Hallberg har tagit ett stort steg framåt i karriären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland