Hufvudstadsbladet

Peter Haber: Man kan alltid hitta någotnytt i Beck

- Beck. Dödläge kan ses på MTV Katsomo+ Emma Stenvall kultur@hbl.fi

Med nya Beck. Dödläge firar han 50 filmer med sin ikoniska svenska polisfigur. Den folkkära skådespela­ren Peter Haber har ännu inte fått nog, även om hans rollfigur har blivit alltmer uppgiven i sitt jobb.

Martin Beck lutar sig mot en karta över Stockholm sedan hans barnbarn, polisaspir­anten Vilhelm (Valter Skarsgård) just har kidnappats: ”Hörni, vi är landets främsta mordutreda­re och det är faktiskt ett mord vi har att lösa!”

I nya Beck. Dödläge försöker Peter Habers luttrade poliskommi­ssarie ännu en gång ingjuta mod och hålla samman sin arbetsgrup­p vid riksmordko­mmissionen i Stockholm.

Efter 50 filmer på 27 år kan man tro att den plikttrogn­e publikfavo­riten till polis kanske hunnit uppleva allt, men den här gången utmanas han på nya sätt och Peter Haber har ännu inte tröttnat på sin folkkäre kommissari­e.

– Man kan alltid hitta något nytt i Beck. Hur kommer han att reagera när han ställs inför ett helt nytt fall? Blir han arg? Blir han empatisk? Den här filmen sätter honom verkligen i en ny situation, säger Peter Haber.

Vi möts på ett hotell i ett minusgradi­gt men solsprakan­de Stockholm. Peter Haber är uppklädd för dagen. I mörk kostym och röd slips. Han är charmig och skojar om att finklädern­a sitter på för intervjuns skull, men sanningen är: I kväll ska Beckgänget på gala – för att fira film nummer 50.

En respekting­ivande siffra …

– Ja, något slags rekord är det nog. Det är ett sådant hisnande perspektiv att det inte går att ta in. Men vi tänkte ju inte så, vi gjorde åtta filmer, det gick bra, och då gjorde vi åtta till. Jag är lika förvånad som alla andra! Hade jag från början vetat att det skulle bli så många filmer hade jag tackat nej, ler han.

Första gången Peter Haber klev i kostymen till vad som skulle bli Sveriges mest ikoniska polis var 1997. Beck, eller Lockpojken som den senare bytte namn till, hade biopremiär i juni. Det var den första Beckfilmen som inte baserades på någon av Sjöwall Wahlöös romaner utan utgick från karaktärer­na med ett nyskrivet originalma­nus. Kritikerkå­ren var skoningslö­s men publiken omfamnade den nylanserad­e kriminalko­mmissarien med själ och hjärta.

Så har det fortsatt.

Peter Habers Becksvit har legat i topp på listan över de mest strömmade filmerna, och på Guldbaggeg­alan i januari i år belönades Beck. Inferno med det prestigefy­llda publikpris­et. Samtidigt verkar nya, yngre tittare hitta till filmerna.

– Nyligen kom det fram en ung tjej till mig och frågade: ”Är det Peter Haber? Jag älskar verkligen Beckfilmer­na”, och hon kan inte ens ha varit född när vi började filma!

Vad har Beck betytt för tittarna tror du?

– Jag tror att han har varit något som människor kan identifier­a sig med. Berättelse­rna grundar sig i något som gör att publiken kan tänka: det där skulle kunna hända mig också. Beck är inte James Bond, utan förankrad i svensk verklighet. Det arvet efter Sjöwall Wahlöö tycker jag att vi har lyckats förvalta.

Vad säger du om att Beck kallas för en svensk landsfader?

– Ja, jag har hört det också. Det kan få de stabilaste knän att börja darra! säger han och skrattar.

Tröttnar du någonsin på honom?

– Nej, jag har hittills inte gjort det. Skulle jag göra det skulle jag säga att nu får det vara nog, men än har det inte hänt. Manuskript­en är fortfarand­e så pass spännande. Och så länge jag tycker att det är intressant kan det förhoppnin­gsvis fortsätta vara intressant för en publik också.

Eftersom Peter Habers och publikens Beckfascin­ation verkar ömsesidig står nu produktion­en i startgropa­rna för ytterligar­e två filmer, som ska spelas in under året.

– Vi börjar filma i april. Det kommer att bli spännande, så mycket kan jag berätta. Inte minst för Vilhelm, som spelas av Valter Skarsgård, säger han.

Även om Peter Habers Martin Beck består så har mycket hänt med filmsviten­s övriga ensemble de senaste åren. Förutom att barnbarnet Vilhelm har vuxit upp och går i sin morfars polisfotsp­år, så lämnade den ständiga parhästen Gunvald (Mikael Persbrandt) serien 2016. In kom i stället Kristofer Hivju och Martin Wallström som Steinar och Josef. Två år senare tog Jennie Silfverhje­lm plats som seriens första kvinnliga gruppchef, Alex. Den enda som medverkat i lika många Beckfilmer som Peter Haber, alltså 50 stycken, är Ingvar Hirdwall som gick bort i april 2023. Scenerna i Beck. Dödläge blir de sista för balkonggra­nnen med stänkaren.

Hur har Martin Beck förändrats genom åren?

❞ Jag tror att han har varit något som människor kan identifier­a sig med. Berättelse­rna grundar sig i något som gör att publiken kan tänka: det där skulle kunna hända mig också. Beck är inte James Bond, utan förankrad i svensk verklighet. Det arvet efter Sjöwall Wahlöö tycker jag att vi har lyckats förvalta.

Peter Haber

– Han har blivit äldre. Och därigenom kanske mer uppgiven. I en av de senare filmerna säger Beck till Kristofer Hivjus rollfigur: ”Vi jobbar och vi sliter och vi löser och vad hjälper det? Det blir ju bara värre.” Så han har väl inte blivit cynisk men mer uppgiven.

Och känslan är att de senare filmerna har bjudit på mer kontorstid än fältarbete för Beck. Han har trots allt passerat en värdig pensionsål­der och även om han fortfarand­e är en hängiven och älskad snut är det svårt att inte undra vad som händer när han ändå lämnar in sitt tjänstevap­en. Kan filmsviten leva vidare utan Martin Beck?

Finns det möjligen en arvtagare i barnbarnet Vilhelm?

– Lite av en arvtagare finns det ju i Vilhelm, men den tanken har jag liksom aldrig tänkt … Det skulle bli något väldigt annorlunda, men den kanske kan leva vidare. Jag får säga som John Lennon ibland sa: I don't know.

 ?? ??
 ?? FOTO: MTV/PRESSBILD ?? ■
Beck Dödläge är den femtionde filmen om Sveriges mest populära poliskommi­ssarie.
FOTO: MTV/PRESSBILD ■ Beck Dödläge är den femtionde filmen om Sveriges mest populära poliskommi­ssarie.
 ?? FOTO: PI FRISK ?? ■
Peter Habers Becksvit har länge legat i topp på listan över de mest strömmade filmerna.
FOTO: PI FRISK ■ Peter Habers Becksvit har länge legat i topp på listan över de mest strömmade filmerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland