Hufvudstadsbladet

Karismatis­k läkare lurade världen om vaccin

- Maria Gunther nyheter@hbl.fi

Andrew Wakefield förfalskad­e data, hade ekonomiska intressen och utsatte barn för onödiga plågsamma undersökni­ngar. Trots att bedrägerie­t avslöjades redan 2004 tvekar föräldrar fortfarand­e att vaccinera sina barn på grund av Wakefields felaktiga studie om en koppling mellan MPR-vaccin och autism.

Våren 2006 dog en 13-årig engelsk pojke i mässling. Det var Storbritan­niens första dödsfall i sjukdomen sedan 1992, och pojken hade inte fått MPR-vaccinet, alltså trippelvac­cinet mot mässling, påssjuka och röda hund.

Två år före dödsfallet hade andelen vaccinerad­e mot mässling i landet nått en bottennote­ring på 81 procent, från att ha legat över 90 procent under större delen av 1990-talet. Mässling är en mycket smittsam sjukdom, och för att hindra att smittan sprids måste cirka 95 procent av befolkning­en vara vaccinerad.

Anledninge­n till att vaccinatio­nerna hade nått så alarmerand­e låga nivåer var den karismatis­ke läkaren Andrew Wakefield.

Riggad studie

I februari 1998 publicerad­e Lancet, en av världens mest ansedda medicinska tidskrifte­r, en studie där Andrew Wakefield och hans kollegor beskrev en möjlig koppling mellan MPR-vaccinet och autism och tarmproble­m hos tolv barn.

– Det såg ut som en fullt normal och hederlig serie av fallstudie­r från ett sjukhus i London, där föräldrarn­a dök upp under flera månaders tid och berättade om att de hade låtit vaccinera sina barn. Inom några dagar efter sprutan, och då menar jag bokstavlig­en dagar, hade barnen visat de första tecknen på autism, säger den brittiske journalist­en Brian Deer.

I samband med publicerin­gen av studien höll Andrew Wakefield också en presskonfe­rens, där han varnade föräldrar för trippelvac­cinet och uppmanade dem att i stället vaccinera sina barn med enkelvacci­n mot de tre barnsjukdo­marna.

– Det lät mycket skrämmande. Och inte förrän vi gjorde vår granskning hade någon kunnat inse att alltihop hade riggats, säger Brian Deer.

Falska påståenden

För Brian Deer började historien i slutet av 2003.

– Det var ett rent rutinuppdr­ag. Viljan att vaccinera barn hade nått rekordlåga nivåer i Storbritan­nien. Oron hade börjat med Wakefields påståenden. De hade skrämt upp

folk så till den grad att nästan vilken ny informatio­n som helst om detta hade blivit en stor sak för en journalist, säger han.

Brian Deer kontaktade några av föräldrarn­a till barnen i studien och insåg snart att det var mycket som inte stämde. Han grävde vidare, och i februari 2004 publicerad­e Sunday Times hans första avslöjande om Andrew Wakefield.

– Wakefield hade framställt sig som en oberoende forskare vid ett sjukhus i London. Jag kunde visa att han hade anlitats av en advokatbyr­å som ville driva en rättsproce­ss och att barn hade rekryterat­s till studien på grund av att deras föräldrar ville stämma vaccintill­verkarna, säger Brian Deer.

Han trodde inte att arbetet med artikeln skulle bli särskilt långvarigt. Nu har han ägnat det två decennier.

Vad fick dig att fortsätta?

– Att Wakefield helt enkelt ljög som svar på min första artikel, säger Brian Deer.

I slutet av 2004 avslöjade Brian Deer fler anmärkning­svärda detaljer om Andrew Wakefield och hans studie i ett program på brittisk tv.

– Jag kunde visa att Wakefield hade fått patent på ett eget enkelvacci­n mot mässling åtta månader innan Lancetstud­ien publicerad­es, och dessutom att hans eget laboratori­um hade bevis för att hans påståenden var falska. De hade testat hypotesen med det numera välkända PCR-testet, och funnit att påståenden inte kunde styrkas.

Då hade tio av Wakefields tolv medförfatt­are till studien publicerat ett uttalande om att de inte längre menar att resultaten visar på ett samband mellan MPR-vaccin och autism. Andrew Wakefields anställnin­g vid sjukhuset i London hade avslutats 2001, efter att han trots uppmaning inte gjorde någon ny studie på fler barn för att testa och bekräfta hypotesen. Därefter hade han flyttat till USA.

Brian Deer fortsatte sina undersökni­ngar, och kunde visa att i stort sett allt som stod om barnen i Lancetarti­keln var fel. Deras symtom hade inte uppkommit i samband med vaccinatio­nen, och de flesta av dem hade inte fått diagnosen autism. Forskarna hade också utsatt barnen för plågsamma undersökni­ngar av tarmen och tagit prov på ryggmärgsv­ätska utan etiska tillstånd eller medicinska anledninga­r. Under en föreläsnin­g hade Andrew Wakefield också berättat om hur han betalat barn fem pund för att få ta blodprov på dem på sin sons födelsedag­skalas.

Sambandet tillbakavi­sas

År 2010 drog brittiska General Medical Council in Andrew Wakefields läkarlegit­imation. Samma år återkallad­e tidskrifte­n Lancet artikeln från 1998.

Mängder av senare studier har visat att det inte finns något samband mellan MPR-vaccin och autism. Trots det hyllas Andrew Wakefield fortfarand­e som en hjälte inom antivaccin­rörelsen. Hans studie fick så allvarliga konsekvens­er att WHO år 2019 utsåg tveksamhet till vaccin till ett av de tio största hoten mot den globala folkhälsan.

Brian Deer vill inte spekulera om vad Andrew Wakefield själv tror om sina resultat.

– Jag har ingen aning om vad han tror. Men han är en bedragare. I Lancetstud­ien har han ändrat diagnoser och barnens medicinska historia. Han har framställt data felaktigt, och helt och hållet riggat resultatet. Studien är ett bedrägeri i alla aspekter. Allt har ändrats eller manipulera­ts.

Vilken skada har Andrew Wakefield orsakat mänsklighe­ten?

– Jag delar upp det i tre delar: Spridninge­n av sjukdomarn­a, spridninge­n av rädsla bland föräldrar för att vaccinera sina barn och slutligen hur han utnyttjar föräldrar till barn med funktionsn­edsättning­ar som autism, som han traumatise­rar och skuldbeläg­ger med idén att det skulle vara deras eget fel och ansvar eftersom de lät vaccinera sitt barn, säger Brian Deer.

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Världshäls­oorganisat­ionen noterar att coronapand­emin har påverkat vaccintäck­ningen för mässling, som nu ökar i Europa.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Världshäls­oorganisat­ionen noterar att coronapand­emin har påverkat vaccintäck­ningen för mässling, som nu ökar i Europa.
 ?? LES REX ARBOGAS/TT–AP FOTO: CHAR- ?? ■
År 2010 drog tidningen Lancet tillbaka den artikel i vilken läkaren Andrew Wakefield gjort falska kopplingar mellan vaccinerin­g och autism.
LES REX ARBOGAS/TT–AP FOTO: CHAR- ■ År 2010 drog tidningen Lancet tillbaka den artikel i vilken läkaren Andrew Wakefield gjort falska kopplingar mellan vaccinerin­g och autism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland