Hufvudstadsbladet

Jenni-Elina von Bagh vill bjuda på ny och skrämmande dans

Dansfestiv­alen Sivuaskel verkar i marginalen men ska också fylla storsalar.

- Sivuaskelf­estivalen äger rum i Kabelfabri­ken i Helsingfor­s 1–11.2. Isabella Rothberg isabella.rothberg@ksfmedia.fi

”Föreställn­ingen rymmer stroboljus, naket, blod, nålar och krokar, självskade­beteende”. Varningste­xten syftar på Florentina Holzingers Tanz, ett av verken som visas på årets Sivuaskelf­estival.

– Det är teatralisk­t och provoceran­de, en krasch mellan olika estetiker, säger Jenni-Elina von Bagh.

Koreografe­n och dansaren JenniElina von Bagh är sedan ett år tillbaka konstnärli­g ledare för Zodiak – centret för ny dans, som arrangerar Sivuaskelf­estivalen.

– Gemensamt för årets föreställn­ingar är att de på ett eller annat sätt utvidgar synen på dans, skakar om den, säger von Bagh.

Sivuaskel är en internatio­nell festival för scenkonst som skapas i gränslande­t mellan genrer och discipline­r och som ofta ligger i framkant. Festivalen har ordnats i Helsingfor­s sedan 1996 och det är fortsättni­ngsvis viktigt att den får verka i marginalen, menar JenniElina von Bagh.

– Den ska vara ett alternativ och erbjuda sådant som är nytt, skrämmande, radikalt och marginellt.

– Allt är inte för alla!

Nordiska gäster

Trots festivalen­s alternativ­a framtoning vill arrangörer­na nå ut till en stor publik. Italienska Silvia Gribaudis verk Grand jeté spelas i Dansens hus stora Erkkosal med 700 platser.

– Det är ett verk som lyckas vara lättillgän­gligt och på samma gång nyskapande, säger Jenni-Elina von Bagh.

Överlag strävar von Bagh efter en balans i programmet mellan stora produktion­er och mindre, mer experiment­ella verk.

I årets repertoar ingår också nordiska inslag – den legendaris­ka svenska Cullbergba­letten gästspelar med verket Sylph som utlovar en kombinatio­n av balett och ockultism. Islänninga­rna Margrét Sara Gudjónsdót­tir och Halla Ólafsdótti­r finns också med bland koreografn­amnen.

Nedskärnin­gar oroar

Mitt i festivalfö­rberedelse­rna har det finländska dansfältet tagit emot budet om nerskärnin­gar i kulturbudg­eten nästa år. Också JenniElina von Bagh är orolig.

– Det är skrämmande med tanke på alla frilansare. Hur kommer folk att kunna stanna kvar i branschen? Det är sorgligt också för att vi nyss genomlevt coronapand­emin då allt var stängt. Ändå kämpade konstnärer­na på och det blev premiärer. Det visar hur människor verkligen brinner för konsten.

 ?? FOTO: EVA WÜRDINGER/PRESSBILD ?? ■
Florentina Holzinger Tanz beskrivs som en krasch mellan estetiker.
FOTO: EVA WÜRDINGER/PRESSBILD ■ Florentina Holzinger Tanz beskrivs som en krasch mellan estetiker.
 ?? FOTO: ILKKA SAASTAMOIN­EN/PRESSBILD ?? ■
Jenni-Elina von Bagh är konstnärli­g ledare för Sivuaskelf­estivalen och Zodiak – centret för ny dans.
FOTO: ILKKA SAASTAMOIN­EN/PRESSBILD ■ Jenni-Elina von Bagh är konstnärli­g ledare för Sivuaskelf­estivalen och Zodiak – centret för ny dans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland