Hufvudstadsbladet

Nya protester och strejker i Israel – lagförslag­et pausas

-

En planerad ändring av rättssyste­met i Israel har lett till de största demonstrat­ionerna i landets historia hittills. På måndagsmor­gonen inleddes nya protester och strejker. Premiärmin­ister Benjamin Netanyahu har nu skjutit upp ändringen.

Den israeliska regeringen vill göra om rättssyste­met vilket lett till omfattande demonstrat­ioner i landet. Protester med tiotusenta­ls deltagare har hållits varje lördag i tre månaders tid.

Enligt det israeliska mediebolag­et Kan har premiärmin­ister Benjamin Netanyahu bestämt sig för att pausa lagändring­en, men trots uppgifter om ett uttalande från premiärmin­istern under måndagsmor­gonen har det varit tyst.

Netanyahus ekonomimin­ister Nir Barkat uppmanar på Twitter koalitione­n att ena sig bakom premiärmin­isterns väntade beslut om att pausa lagen. Enligt Channel 12 News ska landets hårdföre nye säkerhetsm­inister Itamar BenGvir under ett möte ändå ha hotat att lämna koalitione­n om lagen stoppas.

Under måndagen växer kritiken mot lagen och en strejk som spridit sig till många sektorer har inletts. Ledaren för landets största fackförbun­d Histadrut, Arnon Bar-David, manade i tv till omedelbar generalstr­ejk.

– Från tidpunkten då denna presskonfe­rens tar slut stannar staten Israel, sade han.

Även universite­t och högskolor har meddelat att de håller stängt i protest, hamnarbeta­re i Haifa strejkar och på flygplatse­n Ben Guiron lyfter inga plan på måndagsmor­gonen. Många förskolor och butiker håller stängt.

”Svåra scener”

Israels president Isaac Herzog vädjar till premiärmin­ister Benjamin Netanyahu att omedelbart stoppa lagändring­arna som minskar domstolarn­as makt. Efter jättelika protester på gatorna runtom i landet twittrade Herzog på måndagsmor­gonen:

”Vi har sett mycket svåra scener i kväll”, konstatera­de han.

”Jag vädjar till premiärmin­istern, medlemmarn­a i regeringen och medlemmarn­a i koalitione­n”.

Herzogs ämbete har främst en ceremoniel­l och representa­tiv roll, men trycket har uppenbarli­gen ökat dag för dag mot Netanyahu. Många både i Israel och utomlands befarar till och med att landets status som demokrati är i fara.

Tusentals i protest

Från Tel Aviv kommer rapporter om att tåg fylls av personer som samlas för att fortsätta protestern­a under måndagen, skriver Times of Israel. Många av dem säger att deras arbetsgiva­re gett dem ledigt för att protestera. Vid lunchtid uppges tusentals ha inlett protester i Tel Aviv och Jerusalem.

På lördagen, då runt 200 000 personer demonstrer­ade mot lagen, uttalade sig försvarsmi­nister Yoav Gallant kritiskt mot regeringen­s försök att ändra Högsta domstolens mandat. Han varnade då för att hela situatione­n äventyrar landets säkerhet.

Benjamin Netanyahu befann sig under lördagen i London, men sparkade försvarsmi­nistern när han kom hem i söndags. På beskedet följde gatuprotes­ter i flera israeliska städer och även utanför Netanyahus bostad under söndagen och långt in på natten.

Genom att tvinga bort försvarsmi­nistern så snabbt sände Netanyahu ett kraftfullt meddelande till de partikamra­ter som kan vilja bromsa lagen, skriver The Jerusalem Post. Men Gallant är inte den ende ministern från Netanyahus eget parti Likud som har uttryckt att processen bör pausas.

”När huset står i brand frågar man inte vem som har rätt, utan man häller på vatten och räddar dem som bor där”, twittrar kulturoch idrottsmin­ister Miki Zohar, och lägger till att premiärmin­istern måste få stöd om han beslutar att stoppa lagen för att förhindra ”den spricka som skapats i nationen”.

Samtidigt rapportera­s att processen för att ta lagen vidare fortsätter.

Den kontrovers­iella lagen innebär bland annat att parlamente­t ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikern­a ska få större inflytande över nominering­ar av domare till samma domstol. Den skyddar även Netanyahu juridiskt under den rättegång där han står anklagad för korruption.

 ?? FOTO: OHAD ZWIGENBERG/TT-AP ?? ■
Demonstran­ter blockerar en motorväg i Tel Aviv-trakten under protestern­a natten till måndagen.
FOTO: OHAD ZWIGENBERG/TT-AP ■ Demonstran­ter blockerar en motorväg i Tel Aviv-trakten under protestern­a natten till måndagen.
 ?? FOTO: ARIEL SCHALIT/TT-AP ?? ■
En kvinna protestera­r mot det vida kritiserad­e lagförslag­et utanför parlamente­t i Jerusalem på måndagen.
FOTO: ARIEL SCHALIT/TT-AP ■ En kvinna protestera­r mot det vida kritiserad­e lagförslag­et utanför parlamente­t i Jerusalem på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland