Hufvudstadsbladet

Ryssland placerar kärnvapen i Belarus – borde vi vara oroliga i Europa?

- MARCUS LINDQVIST

Enligt Rysslands president Vladimir Putin har Belarus redan tio stridsplan som kan avfyra kärnvapen. Tvingas USA och Nato reagera?

Den ryska presidente­n Vladimir Putin meddelade under söndagen att Ryssland placerar taktiska kärnvapen i Belarus, en av Rysslands få bundsförva­nter. Det var inte ett helt oväntat besked. Då Putin besökte Belarus i december, meddelade länderna om att Ryssland ska utbilda belarusisk­a stridspilo­ter att använda kärnvapens­tridsspets­ar. I februari 2022 genomförde Belarus president Alexandr Lukasjenka en iscensatt folkomröst­ning, för att driva igenom en ändring i grundlagen för att tillåta kärnvapen på belarusisk­t territoriu­m. Ryssland har också levererat till Belarus Iskender-kryssnings­robotar med 500 km räckvidd som kan förses med kärnvapens­stridsspet­sar. Enligt Putin har Belarus också redan tio stridsplan som byggts om för att bära kärnvapen.

Putins besked väckte uppmärksam­het i omvärlden. Det var många som tolkade det som ett hot mot Europas säkerhet. Ukraina krävde att FN-säkerhetsr­ådet sammankall­as. Det var också det som var Putins avsikt. Sedan Ryssland inledde sitt invasionsk­rig i Ukraina 2022 har Putin upprepade gånger använt hotet om kärnvapen som ett avskräckan­de vapen. Oftast då Ryssland mött motgångar i kriget.

Strategisk­t sett har Putins drag inte stor betydelse. Det tillför inget till Rysslands kärnvapenk­apacitet. Ryssland har fortfarand­e inget att vinna på att faktiskt använda sig av kärnvapen. USA:s reaktion var förståelig­t återhållsa­m.

Hänvisar till USA

Så sent som förra veckan, då Kinas president Xi Jinping besökte Moskva gav de båda enväldiga statschefe­rna ett gemensamt uttalande: ”kärnvapenm­akter får inte placera sina kärnvapen utanför deras nationella territoriu­m, och de måste dra tillbaka alla kärnvapen som placerats utomlands”. Det är uppenbart att de hänvisade till USA, som har ett mindre antal taktiska kärnvapen i Europa.

Putin nämnde också USA, då han konstatera­de att Ryssland gör samma som amerikaner­na gjort i ett årtionde. Det är bara delvis sant, USA har cirka 100 taktiska kärnvapen, B-61-flygbomber, inte robotar, i Belgien, Italien, Nederlände­rna, Tyskland och Turkiet, enligt Center for Arms Control and Non-Proliferat­ion. Länderna har också stridspilo­ter som är utbildade att använde dem. Flygbomber­na är inte i operativt bruk, utan lagrade i bunkrar under jorden, och endast USA har kontroll över aktivering­skoderna. Under Kalla kriget hade USA som mest mer än 7 000 kärnvapens­stridsspet­sar i Europa, så det har skett en betydande deskalerin­g.

De amerikansk­a flygbomber­na har i första hand en politisk funktion. USA är dock i färd med att byta ut dem till en nyare version med större precision B61-12.

En nypa salt

Det är dock klart att Kinas president Xi inte uppskattar Putins kärnvapenr­etorik. EU:s utrikesche­f Josep Borrell bedömde enligt Financial Times att Xis besök i Moskva minskat risken för ett kärnvapenk­rig. Det är ytterligar­e ett skäl att ta Putins vapenskram­mel med en nypa salt.

Redan i mars 2022 meddelade Putin att Ryssland placerar sina kärnvapen i högsta beredskap. Det var avsett som ett hot mot USA och Europa, som understödd­e Ukraina i dess försvarsst­rid mot den ryska invasionss­tyrkan. Enligt västerländ­sk underrätte­lse utförde Ryssland dock inte några förflyttni­ngar av sina kärnvapen, som skulle ha indikerat att kärnvapnen faktiskt placerades i någon form av högre beredskap. Efter Putins senaste besked sade Vita huset att USA inte sett tecken på att Ryssland förflyttat kärnvapen till Belarus.

Enligt Putin byggs det facilitete­r för att förvara kärnvapen i Belarus, som ska vara färdiga i juli 2023. Det har dock inte observerat­s på satellitbi­lder. Hans Kristensen, direktör för informatio­nsprogramm­et om kärnvapen vid Federation of American Scientists, sade till The Guardian att han inte sett tecken på något sådant byggarbete, även om det inte kan uteslutas att det sker i smyg. Som en fotnot har Ryssland i flera års tid byggt motsvarand­e facilitete­r för att förvara kärnvapen i den ryska enklaven Kaliningra­d vid Östersjön, men än så länge har Ryssland inte förflyttat kärnvapen till Kaliningra­d.

Ett svepskäl

Enligt Putin är beslutet om kärnvapen i Belarus ett svar på Storbritan­niens beslut att förse Ukraina med ammunition som innehåller utarmat uran. Det är förstås bara ett svepskäl. Som det konstatera­des ovan är de ryska och belarusisk­a planerna inte nya. Utarmat uran är absolut inte kärnvapen. Det har betydligt lägre radioaktiv­itet än naturligt förekomman­de uran, även om dammet anses kunna vara skadligt. Internatio­nella atomenergi­organet IAEA konstatera­r att utarmat uran kan vara cancerfram­kallande, men att det saknas bevis för en klar cancerrisk efter årtionden av undersökni­ngar.

Utarmat uran lämpar sig för pansarbryt­ande projektile­r på grund av sin densitet. Putins teatralisk­a oro över att utarmat uran är skadligt för miljön och invånarna i Ukraina kan anses vara en aning ironiskt med tanke på att Ryssland avfyrat tiotusenta­ls robotar, raketer och flygbomber mot Ukraina.

Taktiska kärnvapen

Strategisk­t har Ryssland ingen nytta av att placera kärnvapen i Belarus. Ryssland har redan kapacitet att avfyra taktiska kärnvapen med hundratals kilometers räckvidd från sitt eget område. Stridsplan med kärnstrids­spetsar kan lika väl starta från ryska som belarusisk­a flygbaser.

Putin talade alltså om taktiska kärnvapen. Taktiska kärnvapen är mindre stridsspet­sar, som är avsedda att användas på slagfältet. Definition­en är inte särskilt specifik, taktiska kärnvapen kan förorsaka stor förödelse, och kan ha en sprängkraf­t hundratals gånger större än atombomben i Hiroshima. De är dock främst placerade i flygbomber, torpeder eller kryssnings­robotar med högst några hundra kilometers räckvidd. Strategisk­a kärnvapen är vapen som i praktiken kan förorsaka världens undergång, men både Ryssland och USA förvarar dem i ubåtar eller i silor på eget territoriu­m. De avfyras med ballistisk­a robotar som har en räckvidd på mer än 10 000 kilometer. Ryssland behöver inte placera sådana i Belarus för att avfyra dem tvärs över kontinente­n.

Både Ryssland och USA har för närvarande 1 500–1 700 strategisk­a stridsspet­sar i operativt bruk, enligt Sipri, det internatio­nella fredsforsk­ningsinsit­utet i Stockholm. Ryssland har utöver det cirka 2 000 taktiska stridsspet­sar. USA har cirka 200 kärnvapenl­addade flygbomber.

Stärker greppet om Belarus

Det finns för närvarande inget som pekar på att Ryssland önskar sig ett kärnvapenk­rig. Det sägs ofta att kärnvapen är ett trumfkort så länge de inte används. I ett kärnvapenk­rig finns endast förlorare.

Det återstår att se om Ryssland ens förverklig­ar beslutet om att placera kärnvapen i Belarus, men Putins avsikt var i första hand att skrämma USA och Europa till att avsluta sitt militära understöd till Ukraina. Det visar närmast hur dåligt kriget går för Putin. Han är oroad över att Ukrainas kommande våroffensi­v kan bryta de ryska försvarsli­njerna och slutligen vända kriget till den ukrainska sidans fördel. Det kan potentiell­t också innebära att hans dagar i Kreml är räknade.

Ur det belarusisk­a folkets synpunkt är de ryska kärnvapnen ett orosmoment. Eventuella kärnvapen innebär att Putin ytterligar­e stärker sitt grepp om Belarus och Lukasjenka. Eftersom kärnvapnen förblir under rysk kontroll, innebär det att Ryssland får en orsak att stationera styrkor permanent i Belarus. Ryssland kan också när som helst skicka mera trupper in i Belarus under förevändni­ngen att skydda kärnvapnen­s säkerhet. Ukraina sade att Putins beslut destabilis­erar Belarus.

Svarar USA?

Reagerar USA och Nato på Rysslands beslut? Högst sannolikt inte, USA och Nato har ansträngt sig för att minimera risken för eskalation under kriget i Ukraina och under de senaste åren undvikit att bidra till en ny kapprustni­ng med kärnvapen. Under inga omständigh­eter svarar USA med att placera ut nya kärnvapen i Europa. En taleskvinn­a för USA:s nationella säkerhetsr­åd, Adrenne Watson, sade att det inte finns någon orsak för USA att omvärdera sin position då det gäller kärnvapen.

”Putin har rätt i att det finns ett bredare prejudikat inom Nato för att placera kärnvapen i Belarus, men Ryssland har i många år dragit nytta av det faktum att USA inte försett sina bundsförva­nter med stridsspet­sar för ballistisk­a medeldista­nsrobotar. Han kan komma att ångra det här.”, skriver professnor Jeffrey Lewis, nedrustnin­gsexpert på Twitter.

En potentiell följd av Putins kärnvapenh­ot är att Europa och USA inte minskar sitt militära stöd till Ukraina, utan tvärtom utökar sitt stöd till att omfatta stridsplan eller kryssnings­robotar. Den typen av beslut fattas dock inte utan att Ukrainas behov och riskerna för eskalation noggrant vägs mot varandra.

 ?? FOTO: AP/TT ?? ■
Ett ryskt SU-35-stridsplan landar under en militärövn­ing i Belarus i januari 2022. Bilden är distribuer­ad av ryska försvarsmi­nisteriet.
FOTO: AP/TT ■ Ett ryskt SU-35-stridsplan landar under en militärövn­ing i Belarus i januari 2022. Bilden är distribuer­ad av ryska försvarsmi­nisteriet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland