Hufvudstadsbladet

Aktia har misslyckat­s kapitalt

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Med buller och bång flyger Aktias vd ut – återigen. Som en ”liten stor” bank har man i åratal underprest­erat och famlat efter en nisch i ett turbulent finansiell­t landskap. Här pågår en utdragen försvarska­mp mot det oundviklig­a: konsolider­ing.

Det var återigen besvikna miner hos analytiker­na vid Aktias färska resultatra­pport. Och på måndagen klarnade det att vd Mikko Ayub lämnar banken med omedelbar verkan, per ”gemensam överenskom­melse” med styrelsen. Precis så brukar det låta då toppchefer entledigas. Mycket pekar på att ägarnas långa tålamod äntligen hade trutit.

Finansbran­schen har ömsat skinn sedan den stora krisen 2008–2009, mängder av jobbtillfä­llen har utraderats. Aktia har varit på drift i cirka 15 år – banken är inte tillräckli­gt stor, men inte heller tillräckli­gt liten. För ett tag sedan snusade man försiktigt på samarbete med Oma Säästöpank­ki, en idé som aldrig materialis­erades.

Personalen har upplevt virvelströ­mmar i form av återkomman­de gallringar i leden. De traditione­lla kunderna har bevittnat ett stort antal nedlagda kontor ute i regionerna, varvat med återkomman­de klagomål i insändarsp­alterna, främst kring hackig telefonser­vice.

Aktias rötter sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet, till den traditione­lla, smått ideella sparbanksi­dén. Finanskris­en 2008–2009 satte hård press på bolagets affärsmode­ll. Aktia tvingades återuppfin­na sig själv, och försöker finna ny relevans inom egendomsfö­rvaltning och finansieri­ng. Det förutsätte­r rätt sorts kompetens.

Efter börsnoteri­ngen 2009 har Aktia stått med ena benet kvar i en närmast hopplös affärsmode­ll, med vardaglig – föga lukrativ – kreditgivn­ing, betaltrafi­k och räntenetto i centrum. Betungande reglering och ett digitalt kundbeteen­de som ställer krav på ständig moderniser­ing innebär att lönsamhet inom detta segment förutsätte­r betydande kundvolyme­r, vilket en bank i Aktias storlekskl­ass närmast kan drömma om.

Det ser inte direkt sprudlande ut för Aktia, då man jämför Helsingutm­anar forsbörsen­s totalavkas­tning (aktiekursu­tveckling inklusive återinvest­erad utdelning) bland banker och kapitalför­valtare, sedan oktober 2018 då Ayub tillträdde. Den lilla stora banken har utklassats av Ålandsbank­en, EQ och United Bankers – och det är bara en mager tröst att Nordea likaså har släpat fötterna efter sig.

Aktia har helt enkelt halkat efter rivalerna, i termer av avkastning på eget kapital och förhålland­et mellan utgifter och intäkter. Samtidigt pågår en konsolider­ing inom kapitalför­valtning, där stordrifts­fördelarna likaså är uppenbara.

Aktias styrelse – med ordförande Lasse Svens i spetsen – ansåg år 2018 att exkollegan Mikko Ayub vore rätt person för konststyck­et: att lotsa banken genom förändring­en, eller snarare försöka hänga med i svängen, samtidigt som man pressas av kostnadsja­kt. Ayub gjorde visserlige­n ett tappert försök i riktning mot private banking och kapitalför­valtning.

Men det kan bli näsblod då man de stora pojkarna. Något överraskan­de förvärvade Aktia Taaleri Förmögenhe­tsförvaltn­ing för två år sedan. Draget var strategisk­t sunt: endast genom höjd ambitionsn­ivå kan man växa. Kapitalför­valtningsb­ranschen må vara exklusiv och lukrativ – speciellt då det gäller aktiv förvaltnin­g – men likaså hyperkonku­rrensutsat­t.

Vid förvärvet av Taaleri lämnade flera välrenomme­rade nyckelpers­oner bolaget, vilket i sin tur triggade en kundflykt och ett massivt kapitalutf­löde. Inte för inte kallas finans och placerings­rådgivning för ”people business”: alltsamman­s bygger på förtroende och personliga relationer. Det är knivigt att återhämta sig om fler personer med gott renommé lämnar skeppet. Då livsviktig­a talanger slank Aktia ur händerna återstod närmast att bita ihop och slicka såren.

Också på ägarfronte­n har Aktia genomlevt stora förändring­ar. År 2020 sålde Stiftelsen Tre Smeder och Svenska litteratur­sällskapet lejonparte­n av sina innehav, året därpå lämnade också Konstsamfu­ndet (som äger KSF Media och därmed HBL). Kvar blev Stiftelsen för Åbo Akademi och Veritas. Nya storägare trädde in i form av affärsmann­en Erkki Etola, och familjerna Rettig samt Ehrnrooth.

Företag i Aktias knepiga storlekskl­ass brukar gärna upprepa fraser i stil med att små, ”agila aktörer” har goda chanser att agera snabbfotat och ”kundnära” – i jämförelse med stora, trögrörlig­a spelare som tyngs av traditione­ll barlast.

Ändå ställs vi inför kärnan: personalen spelar en nyckelroll. För att bevara gamla kunder och samtidigt locka nya måste man väcka förtroende och vässa erbjudande­t. Nu verkar Aktia ha missat kapitalt då det gäller att skapa laganda, få med personalen på resan – och klara av konststyck­et att spela både anfall och försvar, i lika mån.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland