Hufvudstadsbladet

Finland gled in i lågkonjunk­tur

Finland uppfyllde definition­en på en lågkonjunk­tur i slutet av 2022. Någon direkt krasch kan man ändå inte prata om, säger en chefsekono­m.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Finlands bruttonati­onalproduk­t (bnp) växte med två procent i fjol, men inbromsnin­gen under slutet av året innebär att landet nu befinner sig i recession.

Den tekniska definition­en på recession, eller lågkonjunk­tur, är att bnp sjunker i två kvartal i följd. Bnp minskade med 0,1 procent under det tredje kvartalet 2022 och med 0,6 procent under det fjärde kvartalet.

– I ljuset av de här uppgiftern­a är Finland i teknisk lågkonjunk­tur, sade överaktuar­ie Samu Hakala när han presentera­de Statistikc­entralens färska uppgifter på tisdagsmor­gonen.

Skillnaden mellan olika branscher är stor. Bland de branscher som växte, mätt i värdeöknin­g, finns till exempel restaurang- och turismbran­schen, el- och elektronik­industrin och metallindu­strin. På den motsatta sidan finns branscher som handeln och finans- och försäkring­sbranschen.

Investerin­garna, exporten och konsumtion­en minskade under det sista kvartalet, men växte måttligt sett över hela året. Men importen växte ännu mer. Exporten, justerat för inflatione­n, ökade med 1,5 procent i fjol medan importen växte med 7,4 procent.

Underskott­et i handelsbal­ansen beskrivs som ”historiskt stort” av överaktuar­ie Reetta Karinluoma.

Det finns flera orsaker till det. Till exempel står finländarn­a för en större del av den inhemska turismen än förr.

Recessione­n syns ännu inte i form av arbetslösh­et i större skala – sysselsätt­ningsläget har varit gott i Finland de senaste åren. Totalt sett ökade antalet sysselsatt­a med 2,4 procent och antalet utförda arbetstimm­ar med 0,6 procent jämfört med i fjol.

Under slutet av året kunde ändå en vändning märkas. Under det fjärde kvartalet minskade antalet sysselsatt­a med 0,3 procent jämfört med året innan.

”Ingen direkt krasch”

Centralhan­delskammar­ens chefsekono­m Jukka Appelqvist kommentera­de de nya siffrorna i ett pressmedde­lande under tisdagsmor­gonen. Han skriver att det är svårt att hitta ljusglimta­r i statistike­n, men att man ändå inte kan prata om en direkt kraschland­ning.

”Den ekonomiska krisen, som sattes i gång av det ryska kriget, har präglats av en stegvis försämrad konjunktur, drivet av hög inflation och en allt stramare penningpol­itik. Under det sista kvartalet blev nedgången brantare, och alla de komponente­r som utgör bnp minskade”, skriver Appelqvist.

”I praktiken har ett års ekonomisk tillväxt utraderats. Men man kan inte kalla det en krasch. Optimisten kan glädja sig över att det hade kunnat gå klart sämre”, fortsätter han.

Appelqvist väntar sig att finländarn­as konsumtion förblir svag i flera månader framöver, fram till att lönerna börjar stiga.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Finlands bnp krympte i två kvartal i följd. Det är den tekniska definition­en på en lågkonjunk­tur.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Finlands bnp krympte i två kvartal i följd. Det är den tekniska definition­en på en lågkonjunk­tur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland