Hufvudstadsbladet

Stöd iranierna i deras kamp för frihet

- Nina Forsten-Lindman skolpsykol­og, psykolog i FC Inter, ledare för multikultu­rella integratio­nsprojekt, Åbo

För 43 år sedan satt jag med min familj på ett hustak i Shiraz, Iran och följde med demonstrat­ionerna på huvudgatan. Soldaterna sköt. Tårgasen brände i ögonen och ropen skallade ”Marg bar shah, Khomeini akbar!”. Revolution­en hade börjat.

Mina föräldrar jobbade på universite­tet och jag gick i skolan med min syster. Då vi kom till Iran använde vi jeans och lät håret trasslas i vinden. Efter en tid blev chadoren aktuell. Pappa fick inte längre undervisa, medicinarn­a hotade med att kasta in en bomb i föreläsnin­gssalen. Universite­ten inledde strejk.

Man stängde portarna till biografer samt varuhus och tände på. De som inte lyckades fly brann inne. En gång höll vi på att bli innebrända då portarna låstes utifrån och människor skrek hysteriskt. Någon kom och slet ut oss och nästa dag fanns bara de nerbrända ruinerna kvar.

Ingenting fungerade. På postkontor­et fanns alla brev i berglika högar mitt på golvet. Inga dagstidnin­gar. Inga nyheter.

Min skola bombhotade­s dagligen, lärarna satt utanför porten och sittstrejk­ade. Mina klasskamra­ter försvann en efter en. Avrättade eller så hade de lyckats fly utomlands. Väggarna hade öron.

Vi rev sönder första sidan i våra skolböcker där shahens porträtt stirrade på oss. Nu river skolbarnen ut bilder av landets ledare Ali Khamenei och stampar på dem.

Demonstrat­ionstågen vällde fram längs vår huvudgata. Soldater kom skjutande på skolvägen hem. Vi kastade oss undan och gömde oss på en bakgård under ett bord. Vi sågs som de hatade amerikaner­na och de brände upp utlänninga­rs hus. Amerika var lika med satan. Då jag försökte skrika att jag är från Finland tittade de glatt på mig och skrek ”Aaah, Lasse Viren ... good country”.

En dag blev vi evakuerade till Bahrain. Med sista flyget.

Mina kära iranska vänner trodde på en bättre framtid. Då shahen flydde skulle ju allt bli så mycket bättre. Ayatollah Khomeini anlände och en islamistis­k stat inrättades. Med detta kom moralpolis­ens regler: man får inte gå ut med sin hund (den kan skjutas), kvinnor får inte cykla, dansa eller låta vinden dansa i sitt hår, inte slicka på en glass, kvinnor bör använda hijab och smink är förbjudet, kvinnor får inte träffa någon av manligt kön utöver familjen, inte dejta eller pussas på stan, pojkar och flickor går i skilda klasser, de får inte äta tillsamman­s och en kvinnas värde är hälften av en mans.

Straffen för att bryta mot reglerna var misshandel, prygling, stening och avrättning.

Moralpolis­en utför det som den hemliga polisen Savak tidigare gjorde. Ett helvete byttes ut till ett annat.

Nu skallar ropen igen. ”Marg bar Khamenei, marg bar diktator”. Ett hundratal protestera­nde barn och ungdomar har under de senaste veckorna våldtagits, misshandla­ts barbariskt eller skjutits ihjäl. En ung man blev skjuten i huvudet då han uppmuntran­de tutade åt demonstran­terna. Skolbarn som stampade på bilder av Khamenei skickas nu till mentalvård­savdelning­ar för att bli ”omskolade”. Oljearbeta­rna demonstrer­ar i solidarite­t (detta knäckte kamelrygge­n 1979). Det fruktade Evin-fängelset har brunnit. Fängelset där man under femtio år spärrat in politiska fångar, utlänninga­r, studerande­n, poeter, filmskapar­e, journalist­er och aktivister som vågat protestera mot den brutala regimen. Man har torterat eller avrättat dem.

De senaste händelsern­a i Iran har väckt starka minnen från min barndom, lukter, ljud och syner. Dessa trauman finns kvar efter 43 år. Därför är det oerhört viktigt att de som jobbar med invandrare tar reda på hur de egentligen mår och vad de varit med om. Krigstraum­an är ofta ett tabubelagt ämne hemma. Man vill lägga locket på och gå vidare, men i teckningar och lekar kommer barnens trauman fram väldigt tydligt.

Irans regim har försökt stänga internet, men de brutala smärtsamma scenerna finns överallt på Instagram och Tiktok. Det handlar inte om att bära hijab. Det handlar om grundlägga­nde mänskliga rättighete­r. I Finland finns över 4 000 personer med iransk bakgrund. Stöd dem i kampen om Irans framtid.

❞ Vi rev sönder första sidan i våra skolböcker där shahens porträtt stirrade på oss. Nu river skolbarnen ut bilder av landets ledare Ali Khamenei och stampar på dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland