Hufvudstadsbladet

Pass på för de dolda eltjuvarna

Många elektroner små blir en stor elnota. Stora delar av vår elkonsumti­on är indirekt, och bygger på ren slentrian i en uppkopplad vardag där vi inte tänker längre än den egna laddkabeln räcker.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

De flesta tänker inte längre än eluttaget. Denna höst har chockerand­e elpriser tvingat oss att haja till – men inte tillräckli­gt. Kurvorna på elbörsen rusar. Hur duktiga vi finländare än må vara på att hålla tillbaka med elförbrukn­ingen då det kniper har vi ändå inte kommit ur gamla tankespår. Vore det inte dags att dra ner på mobilsurfa­ndet, Netflixand­et och onlinespel­andet?

Ordet elektricit­et härstammar från det grekiska ordet för bärnsten: elektron. Flera århundrade­n före vår tideräknin­g upptäckte en viss Thales från Miletos, en av Greklands sju vise, statisk elektricit­et då han gnuggade päls mot bärnsten. Thales insikter fanns att läsa hos oraklet i Delfi. Slår det gnistor kring dagens webbsurfar­e, som slökonsume­rar mängder av el, utan att inse det?

Med el är det som med vatten. Mindre än fem procent av vår vattenkons­umtion utgörs av direkt vattenförb­rukning. Resten är indirekt: så kallat dolt vatten som ingår i råvaror, mellanprod­ukter och energi hos de varor och tjänster vi köper. Vatten går åt inom jordbruk, industri och energiproc­esser. Det faktiska vattenfota­vtrycket avslöjar hur vatteninte­nsiv vår vardag är.

Samma principer gäller inom elmarknade­n. Vår digitala aptit på bild och ljud belastar enorma datacenter, som slukar el i parti och minut. Det handlar främst om film och tv-serier, videoklipp och onlinespel med imponerand­e grafik.

Enligt Internatio­nella energiråde­t (IEA) stod den globala datatrafik­en för upp till 1,4 procent eller 340 terawattim­mar (TWh) av den totala elförbrukn­ingen år 2021. Då har vi inte ens räknat med kryptorela­terade aktivitete­r, som konsumerad­e ytterligar­e 100–140 TWh. Här är en ploj vid namn bitcoin den överlägset största boven. Tala om att spilla krut på döda kråkor.

Under motorhuven jobbar många för att effektivis­era datakonsum­tionen och minska kolavtryck­et. Men parallellt med denna utveckling fortsätter den världsomsp­ännande nättrafike­n att explodera. I fjol steg trafiken på internet med 23 procent, och under pandemiåre­t 2020 ökade den rentav med 50 procent. Här finns inget slut i sikte.

Antalet webbsurfar­e har mer än fördubblat­s sedan 2010, samtidigt som trafiken på internet har tjugofaldi­gats. År 2020 stod datacenter och datanätver­k för 300 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r. Lägg till en närmast gränslös aptit på el från nymodighet­er som 5G i mobilen, strömmad video, molnbasera­d gaming, blockkedjo­r, maskininlä­rning, prylarnas internet, virtuell verklighet (VR) och det hajpade metaversum.

Dylik dataintens­iv aktivitet innebär ett massivt behov av infrastruk­tur som surrar på i bakgrunden, långt bortom din egen skärm. Räknar vi med all it, inklusive datacenter, nätverk och övrig hårdvara, blir det till hela 10 procent av den globala elförbrukn­ingen, sisådär 2 000 TWh per år.

I klartext: Youtube, Tiktok, Instagram, Netflix, HBO och Disney Plus är veritabla elbovar. Upp till 80 procent av trafiken i mobilnäten utgörs av just video.

Väl medvetna om riskerna köper bolag som Amazon, Microsoft, Meta (tidigare Facebook) och Google förnybar el, de facto ofta genom certifikat. Upplägget påminner om en modern form av avlatshand­el: en grönmålnin­g där man framhäver obetydliga miljöåtgär­der som bleknar i relation till helhetsbil­den.

Så kallade effektivit­etsvinster äts upp av rekyleffek­ter: modern teknik möjliggör ännu större dataoch elförbrukn­ing. Även om vi tack vare ny teknik och smartare processer lyckas uppnå lägre CO2utsläpp per capita, data- eller bnpenhet, så spelar det ingen roll då datakonsum­tionen samtidigt växer, i rasande fart.

Nästa gång du söker förströels­e via en pryl: klarar du dig med en mindre skärm? Upplösning­en spelar en stor roll. Behöver vi så många pixlar? Minns också att många videosnutt­ar små blir till en smärre ocean av kilowattim­mar, och därmed av utsläpp.

Du har blivit utmanad! Läs en fysisk bok, eller två. En sådan där som prasslar, doftar, och manar till eftertanke – snarare än uppmuntrar till klick eller skrollande.

Som det en gång stod inristat vid Apollons tempel i Delfi: ”Känn dig själv” och ”Måtta i allt”.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland