Hufvudstadsbladet

Hur minnet fungerat i allt från häxprocess­er till #metoo

Julia Korkman imponerar med sin förmåga att koncist och medryckand­e sammanfatt­a minnesfors­kning. Minnets makt bjuder på många anekdoter om hur det inte ska gå till i rättssalen.

- Nina Nyman

Rättspsyko­logen Julia Korkman

är säkert bekant för många av HBL:s läsare både som kunnig expertkomm­entator i olika rättsfall och som musiker. Nu debuterar hon som författare med boken Minnets makt – berättelse­r från rättssalen.

Eller debuterar är kanske fel ord då hon har en rad forsknings­publikatio­ner och en docentur bakom sig. Men Minnets makt är hennes första populärvet­enskapliga bok.

Som bokens baksida beskriver så illustrera­r Korkman i Minnets makt vilken roll minnet fått i ett stort antal rättsfall, från 1600-talets häxprocess­er till kända fall på senare tid – de färskaste av dem är väldigt färska.

Jag vill ändå förvarna alla true crime-entusiaste­r att fallbeskri­vningarna är korta, även om de är väldigt många, och att psykologis­k forskning kring bästa praxis hela tiden är i centrum. Med det sagt innehåller boken ändå mycket fakta kring minnets opålitligh­et som kan vara intressant för true crimeälska­re att ta med sig när de kollar på sina egna favoritfal­l.

Avskräckan­de anekdoter

Medveten om att forskning visar att anekdoter är det vi minns bäst har Korkman skrivit en bok fylld av underhålla­nde och pedagogisk­a anekdoter från sitt eget liv och från poliser, jurister och domare som deltagit i hennes kurser.

Till exempel en vittneskon­frontation där vittnet pekade ut den person polisen misstänkte eftersom han var den enda utan skor – vilket berodde på att han var den enda som kom från häktet. Dråpligt och inte ett idealt förfarande med andra ord.

När det gäller anekdoter från rättsfall ger Korkman både bra och dåliga exempel, men mest dåliga eftersom boken har en uttalad agenda att försöka få tillstånd förändring­ar.

Vikten av inspelning

Några av de viktiga poänger Korkman vill att läsaren tar med sig är att vittnesför­hör alltid bör spelas in då de minnesmäss­igt är bättre att använda under rättegånga­r än att be offer återberätt­a en händelse många år senare (både mera humant och faktamässi­gt starkare), samt att trauma inte alltid tar sig de uttryck man stereotypt förväntar sig.

När det gäller sexuellt våld har till exempel ”frysningsr­eaktionen” blivit mera känd bland allmänhete­n efter metoo, men när det gäller andra typer av trauma, som att tvingas fly sitt hemland, kan bedömninga­r ibland basera sig på föreställn­ingar om hur reaktioner ”ska” se ut snarare än på hur psykologis­k forskning visat att de de facto ser ut.

Korkman argumenter­ar trovärdigt genom boken för hur evidensbas­erad kunskap borde skapa riktlinjer­na för praxis. Något som kan kännas som en självklarh­et, men som långt ifrån alltid är fallet. Korkman både förklarar hur förändring­arna kunde göras i praktiken och ger exempel på lyckade lösningar.

Medryckand­e sammanfatt­ningar

Att skriva populärvet­enskapligt om forskning är inte helt lätt, texten blir lätt endera för akademisk eller för förenklad, men Korkman lyckas nästan genomgåend­e hitta en bra balans. Det är bara stundvis som boken känns som en transkribe­ring av föreläsnin­gar snarare än en bok, men det stör egentligen inte läsuppleve­lsen eftersom författare­ns fokus tydligt ligger på att få fram en rad viktiga poänger, vilket hon lyckas med.

Hon förklarar pedagogisk­t psykologin­s termer och jargong, men när det kommer till begrepp från domstolsvä­sendet eller från förundersö­kningar förväntas läsaren själv i högre grad känna till termer och processer.

Bokens fokus ligger tydligt på hur minnet fungerar i förhålland­e till olika typer av rättsfall, men ett intressant sidospår i boken är hur psykologis­k forskning kring minnet gjorts. Det är i de här korta beskrivnin­garna av olika psykologis­ka studier och experiment som Korkmans text är som allra starkast.

Där lyckas hon så imponerand­e kort, koncist och medryckand­e förklara olika vetenskapl­iga studier att jag önskar hon skulle dra kurser i att skriva abstracts till vetenskapl­iga artiklar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland