Hufvudstadsbladet

Ingen vill ha Ronaldo

Han ville bort i somras men ingen CL-klubb visade något seriöst intresse för en av världens genom tiderna bästa spelare, Cristiano Ronaldo.

- KRÖNIKA JONAS VON WENDT

I Manchester United har Cristiano Ronaldo ibland blixtrat till men för det mesta har han suttit på avbytarbän­ken och sett mindre road ut. Senast var han inte med alls och managern Erik ten Hag är alldeles uppenbart trött på portugisen­s fasoner. Så till den milda grad att han av disciplinä­ra orsaker dragit av två veckolöner av CR7.

Det betyder i klarspråk ett bortfall på cirka en miljon euro för 37åringen. En struntsumm­a för en atlet som är god för minst 500 miljoner euro och som på ett endaste inlägg på Instagram kan tjäna miljontals euro. Men bestraffni­ngen var ytterligar­e en påminnelse för Cristiano Ronaldo att den gudomliga makt han i viss mån njutit av tidigare i karriären är ett minne blott.

Att ten Hag och Ronaldo inte skulle gå ihop stod klart rätt tidigt. Den holländska coachen är känd för sina systematis­kt upplagda lagpussel där varje bit måste fungera med kollektive­ts bästa för ögonen. Ronaldo har med åren i allt högre grad blivit en individual­ist som inte fogar sig efter taktiken.

Erik ten Hag har så här långt varit diplomatis­k och sagt att inget beslut gällande Ronaldo är fattat utan han har nöjt sig med ett konstatera att han har användning för portugisen om han finner sig i att vara en rotationss­pelare i truppen.

Och det är just där skon i allra högsta grad klämmer om de oerhört dyrbara tårna. Har du gjort 700 mål i proffskarr­iären på klubblagsn­ivå och satt ytterligar­e 117 baljor för ditt land är det givetvis svårt att ta in budskapet om att storhetsti­den är över.

Ronaldo har vunnit allt det går att vinna på klubblagsn­ivå och 2016 gick också den stora drömmen om framgång med landslaget i uppfyllels­e då Portugal vann EM-guld.

I VM har Ronaldo kammat noll så här långt och sista chansen att tvätta bort den skönhetsfl­äcken från cv:n kommer i öken-VM i

Qatar som inleds om en knapp månad. Portugal hör kanske inte till de absolut största förhandsfa­voriterna men i ett tämligen ovisst VM har ett namnstarkt Portugal givetvis alla möjlighete­r att hävda sig.

Ronaldo har själv meddelat att han fortsätter åtminstone över EM 2024 men frågan är var han ska spela i framtiden.

Intresset var lamt för hans tjänster i somras trots att superagent­en Jorge Mendes drog i alla tänkbara trådar för sin favoritkli­ent. Ronaldos astronomis­ka veckolön är någonting som får många klubbar att rygga tillbaka av en lämplig blandning av rädsla och avsky och de uppgifter som sipprar ut om anfallaren i United och tidigare klubblaget Juventus är ytterligar­e skäl för seriöst satsande klubbar att undvika att anlita CR7:s tjänster. Vissa problem fanns också stundtals i Real Madrid men 450 mål på 438 matcher gav Ronaldo vissa privilegie­r som han sedan blev van vid. Privilegie­r som ingen manager som vill vinna något stort kan tänka sig erbjuda portugisen i dagens läge.

Ronaldos kontrakt med United går ut på sommaren och en fortsättni­ng blir det naturligtv­is inte. Frågan är om han lämnar i januari och i så fall vart. Hittills är det endast saudiska Al Hilal som visat ett reellt intresse för portugisen. I Al Hilal skulle Ronaldo själv få diktera villkoren och alla lönekrav skulle tillmötesg­ås. Sportsligt sett skulle tillvaron knappast vara särskilt upphetsand­e.

MLS har nämnts många gånger och någon av storklubba­rna i den amerikansk­a proffsliga­n kunde passa rätt bra in i ekvationen. I USA uppskattas stjärnglan­s och stora namn.

Eller så borde Ronaldo helt enkelt lägga av rätt snart. Då energin i allt högre grad tycks riktas på fel saker kan det vara dags att börja tänka på refrängen. Många toppidrott­are har fortsatt sina karriärer alltför länge. Ronaldo börjar vara nära den gränsen han med.

 ?? FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Cristiano Ronaldos tid i Manchester United är snart över.
FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP ■ Cristiano Ronaldos tid i Manchester United är snart över.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland