Hufvudstadsbladet

Mer övervaknin­g behövs under ytan efter Nord Stream

Finland och Sverige ska gå tillsamman­s in i Nato, och är varandras viktigaste partner, är budskapet från försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) och nya svenska försvarsmi­nistern Pål Jonson (M).

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Omkring 60 möten – så många gånger träffade försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) den förra försvarsmi­nistern Peter Hultqvist under tre års tid.

När Pål Jonson (M), Sveriges färska försvarsmi­nister, gör sitt första besök i Finland ser det inte ut som om takten mattas av i det rådande läget.

Kaikkonen deltog på förmiddage­n i en säkerhetsk­onferens, där han sade att övervaknin­gen under vattenytan behöver investerin­gar.

– Nord Stream visar att vi måste ha en tillräckli­g förmåga att övervaka också verksamhet under vattnet, sade Kaikkonen.

HBL frågar om det här är ett område för ännu mer samarbete med Sverige. Länderna har teknik som sensorer och radar, Sverige har dessutom ubåtar.

– Det lönar sig att fördjupa marinens samarbete ytterligar­e, det är redan ett område där vi spelar väl ihop. Vi ska se över om det finns mer vi kan göra tillsamman­s. Det stämmer att Sverige har ubåtar och Finland inte har det, säger Kaikkonen.

– Övervaknin­g under vatten är allt som allt rätt utmanande. Vi har redan vissa förmågor på det området, men här är något vi har skäl att investera i ännu mer framöver.

Pål Jonson håller med om att skyddet av kritisk infrastruk­tur är viktigt.

– Vi samarbetar redan i dag kopplat till olika övningar. Det marina området är kanske det område som kommit längst i vårt bilaterala försvarssa­marbete, säger Jonson.

I våras övade Sverige och Finland ubåtsjakt tillsamman­s i Finska viken. Då var den svenska ubåten HSWMS Uppland med i övningen tillsamman­s med de finska robotbåtar­na Tornio och Hamina, multirollf­artyget Louhi och gränsbevak­ningen.

– Jag har talat mycket med marinchefe­n som är väldigt entusiasti­sk inför det nära förtroliga samarbete som finns inom ramen för FISE-samarbetet på det marina området. Det vill vi naturligtv­is fördjupa och förstärka, säger Jonson.

Kaikkonen och Jonson talade bland annat om materielsa­marbete under sitt möte. Jonson säger att flera samarbeten är på gång då det gäller den gemensamma uniformen, Patrias bepansrade fordon och flera andra projekt.

Båda länderna ser också på hur försvarsin­dustrin kan utöka produktion­en just nu, inte minst på grund av att Ukraina behöver materiell hjälp. Sveriges försvarsin­dustri är i en klass för sig.

– Vi har en unik försvarsin­dustriell bas. Det finns inget annat land på tio miljoner invånare som kan producera ubåtar, stridsflyg­plan och väldigt avancerade markstrids­fordon och artillerip­jäser, så vår försvarsin­dustri är en tillgång både i relation till Nato när det gäller innovation, och i produktion­en av försörjnin­gsberedska­p till Ukraina. Det finns ett antal plattforma­r och system som producerat­s i Sverige som går till Ukraina, säger Jonson.

Hur mycket kan produktion­en växa?

– Det är en strategisk fråga vi behöver titta på och få upp produktion­en. Det är en utmaning vi delar med hela Europa, inte minst då Tyskland står inför sin upprustnin­g. Den kan behöva växlas upp.

Pål Jonson har disputerat till doktor i krigsveten­skaper vid King's College i London. Har har varit riksdagsle­damot sedan 2016, Moderatern­as försvarspo­litiska talesperso­n sedan 2019 samt lett försvarsut­skottet.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Sveriges försvarsmi­nister Pål Jonson och Finlands försvarsmi­nister Antti Kaikkonen träffades i Helsingfor­s på måndagen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Sveriges försvarsmi­nister Pål Jonson och Finlands försvarsmi­nister Antti Kaikkonen träffades i Helsingfor­s på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland