Hufvudstadsbladet

Juuso Haarala är en av flera sprintar i landslagst­ruppen – siktar på VM

Finland tävlar med en rekordstor trupp i världscupe­n i längdskidå­kning i år – hela tjugo åkare. Juuso Haarala från Karleby är en av dem.

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Karlebybör­diga Juuso Haarala, 26, hör inte till de namnkunnig­aste i skidlandsl­aget, men när världscupe­n drar i gång i Ruka i slutet av november finns han med.

Haarala har nog deltagit i världscupe­n tidigare, me i år hoppas han kunna slå sig in i skidlandsl­aget på allvar.

– Det känns otroligt bra att vara med i A-landslaget. Det är viktigt för att jag ska kunna ta nästa steg framåt i min karriär.

Han säger att försäsonge­n har gått bra och att han ser framemot de kommande lägren och träningspa­ssen.

Haarala är främst en sprintåkar­e, men hoppas distansåkn­ingen ska ta fart i och med medverkand­et i landslaget. Han tror att ändringen från 15 till 10 kilometer i herrarnas intervalls­tarter i världscupe­n kan gynna honom.

– Jag har jobbat hårt på att förbättra min distansåkn­ing, säger Haarala.

En stor del av åkarna i den finländska landslagst­ruppen är utpräglade sprinters. Haarala säger att en del av träningen under försäsonge­n har varit upplagd för just sprintåkar­e.

– Men samtidigt tränar vi mycket tillsamman­s allihopa.

Va har du för förväntnin­gar på dig själv den här säsongen?

– VM i Planica är förstås huvudmålet. Det gäller att satsa allt på att vara i så bra form som möjligt då det är dags. Om allt går bra så tror jag att en topp 10-placering i sprinten är möjlig.

Haarala är åkare som är lika duktig i både klassisk och fri stil. Sprinten i VM körs i klassisk stil.

– Det är en ganska tuff bana som jag tror kommer passa mig bra. Du behöver använda benen mycket.

Pratar flytande svenska

Landslaget i världscupe­n är en mix av unga talanger och erfarna toppåkare. Juuso Haarala säger att han har lärt sig mycket av att följa och träna med de mer rutinerade åkarna.

– De vet hur man ska träna, men den största skillnaden märker man under tävlingar. De stressar inte utan är väldigt lugna. Det finns mycket man kan lära sig av dem.

Haarala är ursprungli­gen helt finskspråk­ig, men han pratar flytande svenska. Det beror på att han har gått i språkbadss­kola i Karleby och dessutom i det svensksprå­kiga idrottsgym­nasiet i Vörå.

– Jag gick i språkbad i grundskola­n, men där lärde jag inte mig så mycket svenska egentligen. Jag kunde väldigt lite då jag började i Vörå.

Han säger att det första året var svårt, speciellt med alla dialekter.

– Närpesdial­ekten är inte helt lätt att förstå, skrattar Haarala.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Juuso Haarala, uppvuxen i Karleby, har lärt sig svenska i idrottsgym­nasiet i Vörå.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Juuso Haarala, uppvuxen i Karleby, har lärt sig svenska i idrottsgym­nasiet i Vörå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland