Hufvudstadsbladet

Intellektu­ellt ledarskap är en politisk bristvara

- Olav S. Melin Helsingfor­s

Dagens unga behöver förebilder bland de politiska ledarna. I annat fall riskerar politiken förlora sin trovärdigh­et. Den är trots allt en förutsättn­ing för en fungerande demokrati.

Mot bakgrunden av de senaste dagarnas uppståndel­se kring statsminis­ter Sanna Marins beramade utsvävning­ar må en något djupare reflektion tillåtas över avsaknaden av politiskt ledarskap.

Att den gula pressen gottar sig över hennes nattliga eskapader får hon själv ta ansvar för. Vad som är inom lagens gränser är nödvändigt­vis inte passande, i synnerhet inte för en statsminis­ter.

Vad jag personlige­n saknat hos statsminis­ter Marin, och även hos andra politiker, är en intellektu­ell färdighet att anta framtida utmaVårt ningar. I en värld med krig invid knutarna. Nu känns det som om hon antingen inte bryr sig, eller vad värre är, saknar kompetense­n.

De politiska partierna ska utifrån sina värderinga­r forma sin politik och sina värderinga­r med sådan konsekvens att man kan tala om en ideologi, en åskådning. Detta har varit känneteckn­ande, inte minst för socialdemo­kratin. I dag förefaller pragmatism­en att vara ledstjärna­n, åtminstone för de finländska politikern­a.

Det kan väl ändå inte vara så som Olof Palme på sin tid förmodade att idéerna för somliga är döda. Han hade en outtröttli­g entusiasm och också förmåga att mana sitt folk till delaktighe­t och ansvar. ”Ungdomen går till dukat bord säger andra, till ett samhälle som byggts färdigt. svar är: vi står ännu bara i begynnelse­n … Å ena sidan känner vi problemens svårighet, å andra sidan är vi medvetna om våra möjlighete­r. Vi går mot framtiden med kunskapen som instrument och övertygels­en som drivkraft. Och uppgiften kan aldrig bli för stor.”

Om man ser till det engagemang som behövs för att anta framtidens utmaningar behövs det något mer, något djupare än en sprittande samvaro i så kallade vänners glada lag.

Våra unga behöver politiker som är förebilder och som förmår entusiasme­ra till ett ansvar för en renare miljö, en rättvisare värld och ett fritt Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland