Hufvudstadsbladet

”Klimatkris­en kan inte lösas med vapen”

När energikris­en förvärras är det viktigt att undvika konstgjord­a motsättnin­gar mellan ekonomin och naturen. Vi måste klara av att ta hand om bägge, sade president Sauli Niinistö till de finländska ambassadör­erna som samlats i Helsingfor­s.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

När president Sauli Niinistö för ett år sedan talade för ambassadör­erna betonade han de mänskliga plikterna, det vill säga hurdan värld som lämnas över till kommande generation­er och vad var och en av oss kan göra för att arvet ska vara hållbart.

– Dessa förpliktel­ser har kanske fallit i glömska då världen skakas om, men de har inte försvunnit. Klimatförä­ndringen rycker fram, som vi har sett i de dramatiska nyhetsbild­erna i sommar. Skogarna brinner, floderna torkar, värmerekor­d slås, sade president Sauli Niinistö (Saml) då han talade på årets ambassadör­sdagar.

Klimatförä­ndringarna sker här och nu i Europa, menade han. Och när naturen även drabbas av utarmning, faller ekosysteme­n i en allt djupare kris, resonerade han.

Då är det viktigt att inte ställa ekonomin eller naturen mot varandra, trots en energikris som hotar vid horisonten.

– Vi måste klara av att hand om bägge.

En stor del av talet som Niinistö höll handlade om Rysslands krig mot Ukraina samt Finlands relation till Ryssland. Det är dags att göra sig av med alla beroendefö­rhållanden till grannlande­t i öst, konstatera­de han.

– Nu är det inte dags att bygga relationer utan tvärtom, lossa på alla beroendefö­rhållanden som vi har till Ryssland. Allt som sitter löst ska fästas, sade presidente­n.

Han hänvisade till ett finskt ordspråk som lyder "kosacken tar allt som sitter löst". Det gäller att inget sitter löst så att Ryssland inte tar det, konstatera­de han.

– Men möjlighete­rna till samtal med Ryssland ska behållas, även om de inte används just nu.

Sex månader efter att kriget började har Finland och Sverige ansökt om Natomedlem­skap och 23 länder av 30 har ratificera­t dem som medlemmar.

– Den baktalade linjen som även kallats Natooption, där Finland har behållit sin möjlighet att ansöka om Natomedlem­skap, har visat sin användbarh­et. Exakt den möjlighete­n använder vi oss nu av. Skyndsamt.

Niinistö sade att han senare på tisdagen deltar i ett toppmöte som hålls på distans och leds av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Mitt budskap är klart: Finland glömmer inte att Ukraina kämpar förutom om sin egen frihet, även om europeiska värderinga­r och principer.

Förutom klimatkris­en är en annan hotbild, men även möjlighet, enligt Niinistö den snabba teknologis­ka utveckling­en. Finland och västländer­na ska hålla sig i täten av den och arbeta för att den motsvarar västerländ­ska värderinga­r.

– Många nya teknologie­r innehåller i sig en potentiell fara. Vi måste undvika att den teknologis­ka upprustnin­gens anda sprider sig.

Hejar på diplomatin

Klimat-, miljö- och teknologif­rågorna hör till Utrikesmin­isteriets uppgifter att sköta. Här har ambassadör­erna ett viktig fält att plöja och arbeta med, tyckte Niinistö som uppmuntrad­e ambassadör­erna att fortsätta lösa dessa frågor.

– Människan med sina önskningar, föresatser och rädslor är inte separat eller fristående från verklighet­en. Vi har förlorat tid, men mänsklighe­ten kan fortfarand­e segra över de stora utmaningar­na, bara vi vill göra det tillsamman­s. Vi får inte slösa bort den här chansen på grund av bitterhet eller misstro.

Något som är gemensamt för de stora hotbildern­a är att de inte löses med vapen, eller av något land självt, enligt Sauli Niinistö.

– Det behövs uppriktig strävan att gå över skiljelinj­er och hitta fungerande lösningar. Med andra ord: det behövs diplomati, avslutade Niinistö och fick rungande applåder.

Marin kommentera­de ryska visum

Även statsminis­ter Sanna Marin (SDP) höll en pressträff under ambassadör­sdagarna på tisdagen och fick då bland annat frågor om ryska turistvisu­m, som hon diskuterat med Estlands premiärmin­ister Kaja Kallas tidigare i veckan.

– Vi vill föra diskussion­en till Europeiska rådet.

– Även om Finland skulle neka alla visumansök­ningar skulle det inte hjälpa, eftersom det fortfarand­e går att resa via Finland med hjälp av Schengenvi­sum. Därför måste frågan lösas på gemensam EU-nivå inom Schengenom­rådet. Vi har en strikt linje. Vi har redan bestämt att, jag säger det rakt ut, förhala beviljande­t av (ryska, red. anm.) visum så att de inte beviljas i samma takt som förut.

Enligt Marin har man också diskuterat möjlighete­n med en ny kategori av humanitära visum, som ger ryssar en möjlighet att hälsa på sina släktingar i Finland.

– Meningen är inte att kapa några släktband. Det är de ryska turisterna­s resor som är problemet och det som måste åtgärdas, sa Marin.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ President Sauli Niinistö talade på ambassadör­sdagarna på tisdagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ President Sauli Niinistö talade på ambassadör­sdagarna på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland