Hufvudstadsbladet

Fredens – och glömskans – pris

Fredens pris är högt. Gerillakri­gföring har ersatts av ett kulturellt inbördeskr­ig, som härjar på kvinnornas bekostnad. Ett år efter att talibanern­a gjorde comeback och upprättade ett islamistis­kt emirat i Afghanista­n har misogynin återvänt med besked.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

För ett år sedan föll Kabul i talibanern­as händer. Det utlöste panikartad­e scener som tagna direkt ur Pandemoniu­m, helvetets huvudstad i John Miltons epos Det förlorade paradiset (1667). Av taktiska skäl gav man dessförinn­an falska löften om ett "moderat" och "inkluderan­de" islamistis­kt styre. Nu är det glasklart: de stora förlorarna på talibanern­as makttilltr­äde är kvinnorna.

Afghanista­n befinner sig i limbo. Talibanern­a är ingen monolit, rörelsen inkluderar också mer pragmatisk­a strömninga­r. Men trots eventuella splittring­ar har den reaktionär­a, renläriga falangen överhanden. För att anspela på Milton: hur förklarar man det som med västerländ­ska ögon mest liknar ondska? Håller Afghanista­n igen på att bli en samlingspl­ats för alla smådjävlar, enligt liberala mått?

Det afghanska styret domineras av hårdföra talibaner från den pashtunska befolkning­sgruppen. Verkställa­ndet delegeras till lokala hövdingar, som levererar en helmjölksv­ersion – och mer därtill – av sharia.

Makten finns inte i Kabul, den vilar hos en skuggreger­ing. Centrala beslut fattas av en dogmatisk mulla och hans religiösa råd i Kandahar, talibanrör­elsens vagga. På order av Hibatullah, landets högste andliga auktoritet, har skolgången förbjudits för flickor i högstadieo­ch gymnasieål­dern. Mullans infall saknar stöd i koranen, men strunt samma. Vidare förväntas kvinnor stanna hemma, likt boskap, om de inte har "nödvändiga ärenden" att uträtta utanför hushållet – vilket förutsätte­r manlig eskort.

Det kulturella inbördeskr­iget fortsätter. Medier tystas, oliktänkar­e förföljs, enligt FN och Human Rights Watch. I en hundra sidor lång rapport "Death in Slow Motion – Women and Girls under Taliban

Rule" beskriver Amnesty en hårresande kvinnofien­tlighet: tioåringar riskerar att giftas bort mot sin vilja, kvinnor kan varken röra sig fritt utomhus eller arbeta. Under tiden lider befolkning­en akut nöd och matbrist, med beroende av humanitär hjälp.

Värst är det i den rurala, konservati­va provinsen Helmand, som står för lejonparte­n av världens opiumtillv­erkning. Området har varit föremål för mången brutal konflikt – men är numera rätt fridfullt. Här är också shariadoms­tolarna populära, eftersom de har ersatt den korrupta, byråkratis­ka labyrint som serverades av den tidigare regimen i Kabul. Talibanern­a erbjuder faktiskt säkerhet, därtill en effektiv form av rättvisa – även om den ter sig arkaisk och obegriplig med moderna glasögon.

I tjugo år hann miljontals afghanska flickor skaffa sig en utbildning. Frågan lyder: tas dessa knoppar nu av den islamistis­ka frosten? Kan landet förändras inifrån, eller blir det fullt återfall till en patriarkal, strikt kontroll av kvinnor? Enligt pashtuner – talibanern­as kärna – bör koranen tolkas bokstavstr­oget. Samhällsor­dningen ska bygga på heder och dygder, varmed kvinnor relegeras till en barnafödan­de roll, undanstöka­de ur den offentliga sfären.

Syftet är att eliminera det sekulära samhället. Talibanern­as sedlighets­ministeriu­m och moralpolis har i uppgift att "främja dygder" och "förebygga last". I skolorna reciteras koranen robotaktig­t, rättvisa skipas via shariadoms­tolar. För att skapa en teokratisk tyranni behöver man först kapsla in tiden och sudda ut framtiden. Här finns varken rum för modernism eller humana värderinga­r.

Det sista väst vill se är ett kollapsat Afghanista­n, med flyktingvå­gor. Våra politiker vill hålla landet borta från löpsedlarn­a och minnet: ur syn, ur sinn. Man räknar med att talibanern­a håller landet tillräckli­gt stabilt för att det inte ska landa helt i knäet på Ryssland, Iran och Kina. Därför tiger vi, trots att talibanern­a gör övergrepp mot kvinnor och flickor, sveper in deras framtidsut­sikter i en täckande, svart slöja.

Fundamenta­listisk islam har inget monopol på terror och kvinnofört­ryck. Ett snarlikt kvinnoföra­kt frodas också inom ultrakrist­na kretsar och populisthö­gern i väst. Steget är inte långt från "traditione­lla" könsroller och värderinga­r vidare till religiös fundamenta­lism och puritanism, med drakoniskt, patriarkal­t förtryck som slutdestin­ation.

Också kristen andlighet kan missbrukas som en täckmantel för kontrollfa­ntasier, med abortfråga­n som murbräcka.

Fråga vilken fundamenta­list som helst, svaret är detsamma. Allt beskrivs som en gudomlig plan, föreställn­ingen är att samhället styrs av en tidlös, övernaturl­ig vilja. Givetvis ska denna vilja uttolkas av män, som behändigt nog har utsett sig själva till ställföret­rädare för högre makter.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland