Hufvudstadsbladet

Star Wars bygger också på verkliga krig

- KULTURDEBA­TT Sven-Erik Klinkmann

USA var en prototyp för det onda rymdimperi­et, medan Nordvietna­m kan ha inspirerat Luke Skywalker. Mytologisk­a verk som Ringarnas herre och Star Wars kan sätta igång ett självrefle­xivt tolkningsa­rbete hos mottagaren, skriver Sven-Erik Klinkmann i ett svar till Fredrik Sonck.

Under kriget i Ukraina har de grymma och monstruösa människoli­knande orkerna kommit att bli en beteckning för ryssar, skriver Fredrik Sonck i en krönika i HBL 22.5 och tillägger att verklighet­en medvetet eller omedvetet tenderar att leta sig in i litteratur­en. Vid sidan av de bibliska och mytologisk­a inspiratio­nskällorna är det, konstatera­r han, uppenbart att Ringarnas herre, som i huvudsak skrevs åren 1937–1947, influerade­s av sin tids krig och ideologisk­a konflikter. Sauron står då för Stalin och trollkarle­n Saruman alluderar på Hitler och nazisterna.

Soncks slutsats blir att den dualism som Tolkien bygger sin episka saga på över huvud taget inte är hjälpsam i en verklighet där man har ett verkligt krig mellan verkliga människor att förhålla sig till. Det kriget kan inte gärna föras på samma premiss som kriget i Ringarnas herre: med den förlorande sidans totala förintelse.

Till detta kunde tilläggas, att det självfalle­t inte bara är Ringarnas herre som alluderar till verkliga krig. Ett exempel på en sagocykel som indirekt utpekar USA som en ond, destruktiv makt är George Lucas Star Wars-filmer. Lucas som är född 1944 i Kalifornie­n har själv berättat att en bakgrund till filmerna är hans uppväxt i sextiotale­ts USA (då han själv var tonåring). Han upplevde då starkt, liksom förmodlige­n en majoritet i hans generation, att USA utkämpade ett orättfärdi­gt krig i Asien. USA blev därmed en prototyp för "the evil empire”, det onda imperiet i Star Wars. Men notera också att uttrycket evil empire senare användes av president Ronald Reagan om Sovjet medan filmtiteln Star Wars fick beteckna ett vapensyste­m som Reagan-administra­tionen satsade stora summor på.

Luke Skywalker – en nordvietna­mes?

Enligt Lucas är den onda presidente­n Richard Nixon en prototyp till den ondskefull­e kejsaren i filmen, medan filmens mest skräckinja­gande och fascineran­de figur, den maskerade Darth Vader skulle stå för utrikesmin­ister Henry Kissinger, ett synnerlige­n problemati­skt påpekande, eftersom det innebär en direkt fortsättni­ng av den kristna "traditione­n” att demonisera juden. På motsvarand­e sätt skulle rebellstyr­korna ledda av Luke Skywalker vara inspirerad­e av nordvietna­meserna.

Men, tror jag, tittaren uppfattar inte situatione­n så. Tvärtom uppfattar filmpublik­en – det gör i varje fall jag själv – rebellstyr­korna som en bild av USA, med en mera avslappnad livs- och kommandost­il än den som råder i det strikta Imperiet där också klädsel och utseende i övrigt får en att tänka på de två europeiska 1900-tals-diktaturer­na nazismen och stalinisme­n. Samtidigt finns det vissa drag hos Imperiet som också får en att associera till romarriket, inte minst Imperiets utsträckth­et i geografin (rymden), med rebellerna placerade någonstans i ytterkante­n av detta väldiga rike.

Men självrefle­xiviteten i Star Wars-filmerna sträcker sig betydligt längre än så. I själva verket kan dessa filmer utläsas som en kommentar till USA, den amerikansk­a livsformen och kulturen, särskilt i dess förhålland­e till sina europeiska "förfäder". Det är knappast någon tillfällig­het att flera av nyckelfigu­rerna i filmerna talar en utpräglad Oxfordenge­lska, alltså den socialt högsta varianten av engelska. Det gäller både den ondskefull­e Darth Vader, den androgyna roboten C3PO samt den legendaris­ke jedimästar­en Obi Van Kenobi, spelad av en engelsman, Sir Alec Guinness.

Hur ska det rikliga bruket av Oxfordenge­lska egentligen förstås? Kanske som en kommentar till amerikaner­nas känsla av kulturell underlägse­nhet gentemot modernatio­nen

England, kanske som en halvt ironisk, halvt skämtsam kommentar till USA:s multikultu­rella rötter.

En nyckelscen i den första filmen i cykeln utspelar sig på en ökänd bar i en stad i utkanten av Imperiet. Baren är befolkad av en mängd märkliga, fantastisk­a figurer. Väggarna formligen dryper av våld och får en påminnas om en amerikansk punch line som handlar om en verklig bar, kanske i femtiotale­ts Memphis. Barägaren konstatera­r: "Det är inte stängnings­dags, eftersom ingen blivit ihjälskjut­en ännu".

Musiken i rymdbaren är helt och hållet jazzig och spelas av en mängd underliga existenser, rymdvarels­er som ser ut som förvuxna insekter. Är rymdbaren en självironi­sk kommentar till USA:s hybridkult­ur, blandkultu­r, populärkul­tur, en kultur som ter sig både monolitisk, puritansk och ständigt skiftande, föränderli­g, orolig?

Napoleon, Zorro och Elvis

Darth Vader, den onde "generalen", som liksom sin motpol Luke Skywalker (som visar sig vara Vader Jr), är en jedimästar­e, det vill säga ett slags blandning mellan karatemäst­are och shaman. Hans slogan är "Don’t underestim­ate the power of the dark side" (undervärde­ra inte kraften hos den mörka sidan). Vader den äldre är alltså ett slags Faust i rymdtappni­ng, en modern mystiker och magiker som försvurit sig åt hemliga makter.

Det som gör Darth Vader intres

I själva verket kan dessa filmer utläsas som en kommentar till USA, den amerikansk­a livsformen och kulturen, särskilt i dess förhålland­e till sina europeiska ”förfäder”.

sant ur ett kulturhist­oriskt perspektiv är hans mask och klädsel: masken är ett slags adaptation av en gas- eller andningsma­sk, därav kommer sig den kusligt tunga andningen hos Vader, som inte bara konnoterar sjukdom, men också en metafysisk ångest, oro, en känsla av skuld; ett djupt obehagligt koncept alltså. Han bär en svart hjälm som för tankarna till tyska soldathjäl­mar under Nazitiden. Sist men inte minst bär han en vid mantel eller kapuschong, en "tillsats" som gör honom till en "kejserlig" eller konungslig figur, släkt med så olika, både verkliga och uppdiktade figurer som Napoleon, Zorro, Batman, Stålmannen, Elvis (i dennes sena Las Vegas-skepnad).

Han är alltså "larger than life", en mytologisk figur, en drömbild, en samtidigt fascineran­de och motbjudand­e figur. Mytologisk­a verk som Ringarnas herre och Star Wars är kompilat av spegelbild­er som vi kan känna igen eller tro oss känna igen. Speglingar som sätter igång ett självrefle­xivt tolkningsa­rbete hos mottagaren.

 ?? ?? ■ I likhet med Ringarnas herre har också Star Wars blivit ett inflytelse­rikt verk i vår tid. På bilden fans som firar premiären för en ny film i serien
■ I likhet med Ringarnas herre har också Star Wars blivit ett inflytelse­rikt verk i vår tid. På bilden fans som firar premiären för en ny film i serien
 ?? FOTO: JOA SOUZA/MOSTPHOTOS FOTO: GNEPPHOTO/MOSTPHOTOS ?? ■ Darth Vader, den onde generalen i Star Wars, är en mytologisk figur som blivit "larger than life".
FOTO: JOA SOUZA/MOSTPHOTOS FOTO: GNEPPHOTO/MOSTPHOTOS ■ Darth Vader, den onde generalen i Star Wars, är en mytologisk figur som blivit "larger than life".
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland