Hufvudstadsbladet

”Svårare för tillväxtfö­retag att skaffa sig nytt kapital”

Börsnedgån­gen oroar inte riskkapita­linvestera­ren Rasmus Molander. En föreståend­e lågkonjunk­tur är ett större hot, säger han. – Jag tror det blir svårare för tillväxtfö­retag att få nytt kapital framöver.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Att börsen kommit ner rejält sedan årsskiftet bekymrar inte Rasmus Molander, Esbobo verksam på riskkapita­lbolaget Adelis Equity Partners, med huvudkonto­r i Stockholm.

– Lite krasst kan man säga att vi är rätt glada över nedgången. Börsen har alltför mycket blivit en plats för spekulatio­n. Folk spekulerar i att saker går upp eller ner, snarare än att titta på vad ett bolag är värt. Visst kan man betala vad som helst för en sak, men det intressant­a för oss är vad den är värd. Som investerar­e tycker vi att det är illa när värde och börskurser börjar leva separata liv.

Mer bekymrad är Molander över hur realekonom­in ska klara dagens många prövningar, som kriget i Ukraina, covid-nedstängni­ngar, problemen i leveranske­djorna, stigande energipris­er som driver på inflatione­n, och högre räntor.

– I den allmänna debatten kopplar man alltför ofta ihop börskurser­na och konjunktur­en. Att kurserna kommer ner är bara sunt, men att realekonom­in får det svårt är inte bra för någon.

Som en följd av den nya situatione­n tror Molander att tillväxtfö­retag får svårare att få nytt kapital framöver, även om det inte är omöjligt.

– Den största förändring­en torde vara att värderinge­n på bolagen vid finansieri­ngsrundor kommer att vara lägre än tidigare.

På den punkten har de tidigare höga börskurser­na gett många entreprenö­rer och företagsgr­undare helt orealistis­ka förväntnin­gar på vad deras eget bolag är värt.

Enligt Molander fäster man på riskkapita­lbolaget Adelis nu stor uppmärksam­het vid att de bolag man investerar i ska vara väl rustadet de för den recession som sannolikt ligger framför.

– Hur lång och djup nedgången blir är svårt att säga, men att vi skulle klara oss utan en lågkonjunk­tur tror vi inte på. När vi ser på nya investerin­gar gäller det att ta höjd för hur bolaget i fråga beter sig i en lågkonjunk­tur och hur vi ska hantera situatione­n.

Nordiskt riskkapita­lbolag

Adelis Equity Partners grundades 2013 och Rasmus Molander har varit med från starten. Precis som flera av kollegerna hade han tidigare jobbat internatio­nellt med riktigt stora investerin­gar, men ville hellre jobba med medelstora, främst nordiska bolag.

– Man kan inte säga att det ena är bättre eller sämre än det andra, är bara annorlunda att jobba i den här storlekskl­assen, säger Molander.

Adelis profilerar sig som ett genuint nordiskt riskkapita­lbolag. Man investerar i tre sektorer: mjukvarubo­lag och teknologib­aserade tjänstebol­ag, hälsovård och life science, samt affärstjän­steföretag eller business-to-business-företag i vid bemärkelse. Bolagen ska ha en fungerande affärsverk­samhet, men kan behöva justeringa­r till exempel i sin affärsmode­ll.

Oftast går Adelis in när bolagets skuldfria värde är mellan 50 och 200 miljoner euro. För att få det att växa jobbar man tätt tillsamman­s med bolaget.

– Ofta är det grundare, entreprenö­rer eller familjer som söker en partner som kan ta deras bolag på en tillväxtre­sa som de själva inte kan, vill eller vågar göra.

Partnerska­p

Adelis går in som majoritets­ägare med en andel från 51 procent uppåt, men grundarna eller ledningen förblir betydande aktieägare. Enligt Molander väljer vissa riskkapita­lbolag att köpa hela bolaget, men Adelis vill uttrycklig­en ha ett partnerska­p med de ursprungli­ga nyckelpers­onerna.

Före investerin­gen görs en grundlig studie av bolaget och branschen, och därefter en plan för de kommande åren.

– Det kan handla till exempel om en internatio­nalisering eller en större produktutv­eckling. För vissa kan ett företagsfö­rvärv vara aktuellt. Digitalise­ring är ofta en viktig komponent i planen.

Förutom den branschkun­skap som finns i det egna huset engagerar Adelis även industriel­la rådgivare med specialkun­skap från olika branscher. Dessa är också med som

❞ Det viktiga är att bolag med en bra affärsmode­ll har potential att växa. Här kan vi spela en viktig roll för samhället.

Rasmus Molander

investerar­e och styrelseme­dlemmar.

Även om ett bolag tar in riskkapita­linvestera­re betonar Molander att det fortfarand­e är bolagets ledning som ansvarar för driften.

– Vår roll är att stötta ledningen. Vi är aktiva via styrelsen men kan också ta en aktivare roll i specifika projekt.

Tog Puuilo till börsen

I genomsnitt jobbar man med ett bolag i fem år, men tiden varierar. När planen är genomförd tar man ställning till om det är dags för riskkapita­lbolaget att stiga åt sidan. I så fall finns tre alternativ: börsintrod­uktion, försäljnin­g till ett större bolag i samma bransch eller försäljnin­g till en annan investerar­e.

Molander, som spelade en aktiv roll när butikskedj­an Puuilo introducer­ades på Helsingfor­sbörsen i höstas, konstatera­r att en börsintrod­uktion väcker mest uppmärksam­het, medan försäljnin­g till en annan aktör sker mer anonymt.

– För Puuilo gav börslistni­ngen stor publicitet, vilket är bra för ett företag som säljer konsumentp­rodukter. I andra fall kan en industriel­l köpare passa bättre. För oss är det neutralt. Det som styr är vem som är den bästa framtida ägaren. Sedan är vi trygga med att det också leder till den bästa avkastning­en. Hittills har det fungerat bra, i alla våra fonder hör vi till de företag i branschen med den bästa avkastning­en.

Enligt Molander väljer vissa riskkapita­lbolag att sälja sina bästa bolag tidigt om de får ett bra pris. Adelis tänker på annat sätt.

– Vi vill i stället äga de bolag vi tror på länge. Men vi är inte heller eviga ägare.

Tillväxt ger jobb

De senaste drygt tio åren har mycket fokus riktats mot uppstartsf­öretag och aktivitete­n bland dem. I sig är det bra, säger Molander, men han påminner om att jobben skapas när små bolag blir stora.

– Nettotills­kottet av arbetstill­fällen när folk grundar företag är noll, eftersom små företag också hela tiden går i konkurs. Det viktiga är att bolag med en bra affärsmode­ll har potential att växa. Här kan vi spela en viktig roll för samhället.

 ?? ?? Rasmus Molander betecknar Adelis Equity Partners som ett av de aktivaste riskkapita­lbolagen i Finland.
Rasmus Molander betecknar Adelis Equity Partners som ett av de aktivaste riskkapita­lbolagen i Finland.
 ?? ??
 ?? FOTO: SAMI KULJU ??
FOTO: SAMI KULJU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland