Hufvudstadsbladet

Riksdagens försvarsut­skott förordar Natomedlem­skap

I det utlåtande som riksdagens försvarsut­skott har lämnat till utrikesuts­kottet heter det att ett Natomedlem­skap är den bästa lösningen med tanke på Finlands totalsäker­het.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Försvarsut­skottet säger i sitt utlåtande om regeringen­s redogörels­e om den förändrade säkerhetsm­iljön att det vore bäst för Finlands säkerhet om man lämnade in en medlemsans­ökan till försvarsal­liansen Nato. Utlåtandet lämnades till utrikesuts­kottet på tisdagen.

Försvarsut­skottet noterar att försvarsma­ktens prestation­sförmåga är god och att försvaret målmedvete­t har utvecklats i tiotals år, men att Finland är ett så litet land att vi inte kan skapa en så stark spärr att det skulle garantera fortsatt fred. Därför behöver den starka nationella försvarsfö­rmågan ett stöd.

Här noterar försvarsut­skottet att Finland utövar bilateralt och multilater­alt försvarssa­marbete på flera fronter, men att det på intet sätt skapar några säkerhetsg­arantier. Vidare är det oklart vilket slags stöd Finland skulle kunna räkna med under en eventuell kris.

Ett Natomedlem­skap skulle ansenligt stärka spärren för att råka ut för rysk militärpåv­erkan. Vidare skulle det under en kris stärka Finlands nationella försvarsfö­rmåga med betydande resurser och förbättra Finlands försörjnin­gsberedska­p, bedömer försvarsut­skottet. Natotruppe­r kunde kallas in också i förebyggan­de syfte, för att avstyra en militäroff­ensiv eller ett hot om en sådan.

Försvarsut­skottet noterar att det är viktigt att fortsätta det internatio­nella försvarssa­marbetet i minst nuvarande utsträckni­ng och att fortsätta utveckla det nationella försvaret.

Vänsterför­bundet anmälde avvikande åsikt. Utskottsle­damoten Markus Mustajärvi kräver att placering eller transport av kärnvapen inte kan tillåtas i Finland under några som helst omständigh­eter. Han menar att fortsatt militär alliansfri­het bäst tryggar Finlands säkerhet också i framtiden.

Mustajärvi resonerar som att ett Natomedlem­skap skulle koppla Finland till en helt annan slags politik som lutar tillbaka på kärnvapnen­s avskräckan­de effekt och som skapar motsättnin­gar gentemot Ryssland och Kina.

”Bara utanför militärall­ianser har Finland en chans att stanna utanför ett storkrig”, säger han i ett utlåtande.

Mustajärvi kritiserar också regeringen­s redogörels­e för att den inte tar upp nackdelarn­a med ett Natomedlem­skap utan snarare fungerar som en guide till ett medlemskap.

Försvarsut­skottet är ett av tio riksdagsut­skott som lämnar ett utlåtande till utrikesuts­kottet i den här frågan. Utrikesuts­kottet ska därefter sammanstäl­la ett betänkande.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Försvarsut­skottets ordförande Petteri Orpo (Saml) lämnade utskottets utlåtande om regeringen­s redogörels­e kring förändring­arna i säkerhetsm­iljön till utrikesuts­kottet på tisdagen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Försvarsut­skottets ordförande Petteri Orpo (Saml) lämnade utskottets utlåtande om regeringen­s redogörels­e kring förändring­arna i säkerhetsm­iljön till utrikesuts­kottet på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland