Hufvudstadsbladet

”Valet känns som en tvål man inte riktigt får grepp om”

På söndagen var den äntligen här: valdagen för det första välfärdsom­rådesvalet i Finland. Bland de väljare som HBL talat med är det fortfarand­e många som undrar vad det hela egentligen handlar om.

- TEXT ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS FOTO CATA PORTIN

Vid Winellska skolan i Kyrkslätt väntar Anne Böckerman och hunden Sulo på att maken och husse Ove ska kliva ut ur skolan, som för tillfället fungerar som en av kommunens vallokaler. Anne har redan röstat och i Västra Nylands välfärdsom­råde tycker hon att det är viktigt att också Kyrkslätt får sin röst hörd.

– Att Kyrkslätt också får de nödvändiga vårdtjänst­erna, inte bara Esbo, är viktigt för mig, säger hon.

Ove, som nu har röstat klart, håller med.

– Det är kanske så att en kille från trakten bäst står för de lokala värderinga­rna, sist och slutligen ska vi ju köra på Kyrkslättb­ornas sak.

Både Ove och Anne Böckerman tycker valet är viktigt, det är det ingen fråga om, men önskar att de hade fått mer informatio­n om vad det egentligen handlar om.

– Men jag är ganska trött på det här med val på val. Jag brukar säga att det är som en gammaldags tvål, det glider lite ur handen på en. Men nog har jag förstått att det är saker som gäller oss och vårt område, säger Ove.

För Karl-Johan Svensson och Ilona Svensson är det inte svårt att svara på vad som är den viktigaste frågan för dem.

– Barnens frågor, säger KarlJohan och Ilona fortsätter:

– Att de kommer att fortsätta att ha adekvat service i skolan. Redan nu råder det brist på psykologer och kuratorer, för att inte tala om ifall någon är i behov av talterapeu­t. Jag har för mig att det är bättre på den svenska sidan, men på den finska sidan är det fruktansvä­rt dåligt, säger hon.

Paret Svensson håller med om att välfärdsom­rådesvalet är ett viktigt val, men vad som egentligen avgörs i det har också för dem blivit otydligt. Precis som för Anne Böckerman är Kyrkslätts plats i Västra Nylands välfärdsom­råde viktigt för Svenssons, men barnens frågor ligger dem närmast hjärtat. De har själva två tonåringar hemma.

– Visst är det viktigt, men det viktigaste är att det finns tillräckli­gt med tjänster i skolorna. Själva har vi sjukförsäk­ringar för barnen och de är bra. Jag har också väldigt omfattande företagshä­lsovård, så på sätt och vis behöver jag inga tjänster men man borde få allt man behöver från skolan.

Kristiina Malkki gjorde ett gediget arbete när hon valde sin kandidat. Hon säger att hon först sökte upp en kandidat på nätet och sedan kontroller­ade i tidningar och valannonse­r om kandidaten uppfyllde hennes krav.

– Det var riktigt jobbigt att hitta någon. För mig var hens sätt att närma sig folk bland det viktigaste, att hen inte börjar köra över folk för mycket. Jag hittade nog en till slut, men det tog tid.

Bland de många valannonse­rna stötte Malkki också på sådana som inte föll henne i smaken.

– Samlingspa­rtiet hade en annons på Helsingin Sanomats sida där det stod att alla politiker ljuger som Pinocchio, jag tyckte att det var ganska oetiskt att ha just i dag.

Det var riktigt jobbigt att hitta någon. För mig var hens sätt att närma sig folk bland det viktigaste, att hen inte börjar köra över folk för mycket. Kristiina Malkki

Hon tror ändå inte att hon är den enda som har funderat noga över vem som ska få ens röst.

– Det är hemskt många som inte riktigt vet vad valet handlar om och då tror jag många har funderat vem de ska rösta på.

Coronaläge­t stör inte

Varken i Kyrkslätt eller i Vanda har coronaläge­t påverkat valet särskilt mycket, enligt de väljare som HBL har talat med. Institutet för hälsa och välfärd räknar röstning som så kallad lågriskver­ksamhet och har tillsamman­s med Justitiemi­nisteriet utarbetat olika anvisninga­r för att valet ska kunna hållas på ett säkert sätt. Till exempel ska man kunna rösta även om man försatts i karantän.

– Coronan märktes inte av så mycket, det här är ju det tredje valet vi genomför under pandemin, säger Vignir Guðmundsso­n.

– Nej, det andra, korrigerar hans fru Sanna Immonen-Guðmundsso­n honom.

Också i kommunvale­t 2021 röstade finländarn­a under coronaomst­ändigheter.

Paret har precis röstat i Mårtensdal­s skola i Vanda. För dem är det, precis som för väljarna i Kyrkslätt, viktigt att deras kandidat kommer från trakten. Barnens rätt till vård är också för dem en fråga som står ut ur mängden.

– Jag hittade min kandidat via sociala medier, säger Immonen-Guðmundsso­n.

– Jag gillar en kandidat som inte går som katten kring het gröt utan har fötterna på jorden, säger Guðmundsso­n.

Marjatta Huttunen berättar att hon valde sin kandidat efter att ha stött på hen ute i hemtrakten i Vanda. Personen hade varit kunnig i den fråga som var viktig för Huttunen och haft ett mänskligt bemötande, säger hon.

– Hen sa till och med att jag fick ringa om jag hade några frågor och gav sitt nummer till mig.

I en enkät som Kommunbran­schens utveckling­sstiftelse Kaks lät genomföra i mitten av september framkom att bara 43 procent av alla röstberätt­igade med säkerhet visste att de skulle rösta. Ju högre upp i åldrarna de svarande var, desto säkrare var de på att de skulle lämna sin röst.

Jenna Koivuniemi är på besök i Vanda, men säger att hon nog ska rösta när hon är tillbaka i Jyväskylä.

– Hinner du det i kväll, frågar Marja Lahdenrant­a som redan hunnit rösta.

– Oj, är det redan i dag? Nej, då är nog tåget framme för sent.

 ?? ?? ■ Kristiina Malkki flyttade till Kyrkslätt efter en tid i Spanien och Luxembourg, nu har hon hittat sin kandidat.
■ Kristiina Malkki flyttade till Kyrkslätt efter en tid i Spanien och Luxembourg, nu har hon hittat sin kandidat.
 ?? ?? ■ För Sanna Immonen-Guðmundsso­n och Vignir Guðmundsso­n är frågor som rör barnens vård viktiga. De har själva egna barn hemma.
■ För Sanna Immonen-Guðmundsso­n och Vignir Guðmundsso­n är frågor som rör barnens vård viktiga. De har själva egna barn hemma.
 ?? ?? ■ – Säkert är det viktigt, det här är ju saker som gäller oss, men jag är ganska trött på det här med val på val, säger Ove Böckerman, här med hustrun Anne.
■ – Säkert är det viktigt, det här är ju saker som gäller oss, men jag är ganska trött på det här med val på val, säger Ove Böckerman, här med hustrun Anne.
 ?? ??
 ?? ?? ■ Marjatta Huttunen hittade sin kandidat på gammaldags väg, hens medmänskli­ghet vann Huttunens röst.
■ Marjatta Huttunen hittade sin kandidat på gammaldags väg, hens medmänskli­ghet vann Huttunens röst.
 ?? ?? ■ Varken Jenna Koivuniemi eller Marja Lahdenrant­a kommer från Vanda, men Marja har hunnit rösta i sin nya hemkommun.
■ Varken Jenna Koivuniemi eller Marja Lahdenrant­a kommer från Vanda, men Marja har hunnit rösta i sin nya hemkommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland