Hufvudstadsbladet

Äntligen vanlig vardag

- TEXT: SOFIA GRYNNGÄRDS FOTO: MATHIAS SOLSTRAND

Det är nytt år och vardagen är här igen efter jul- och nyårsfiran­det. Här bjuder vi på vardagsrec­ept med allt-i-ett-maträtter som tillagas i ugn. Lådrätter fungerar bra att ställa in i kall ugn redan när ugnen startas och ugnen kan också stängas en bra stund innan lådan ska tas ut för att utnyttja både för- och eftervärme­n.

Marthas mat

Finlands svenska Marthaförb­und sammanstäl­ler ett matpaket med recept för HBL en gång i månaden. Fokus ligger på säsongens grönsaker och inhemska råvaror.

Tänk också på att göra större mängd mat eller grädda flera rätter när du använder ugnen eftersom den också kräver en del energi. Att göra större mängder som endera kan frysas in eller värmas på nytt är tacksamt att ha i vardagen.

Rotsakerna är i säsong och därför har de också en central roll i recepten, de bidrar med mycket smak och näring till maträttern­a tillsamman­s med de andra råvarorna. Lådorna kräver en del förarbete, men när de väl är i ugnen sköter de sig själva. Middag på en plåt är fräsch och kan varieras med olika grönsaker. Testa till exempel att vända ner kokta kikärter i stället för osten och servera med pesto eller vegansk aioli om du vill laga veganskt. Har du saft och bär i frysen från sommarens skörd ska du inte glömma bärkrämen som ju är en enkel och snabb efterrätt eller mellanmål. Bären tillsätts på slutet för att bevara så mycket näring som möjligt.

Middag på en plåt (6 portioner)

Ca 8 potatisar, 600 g 2 röd-/polka- eller gulbetor 2 morot 2 rovor/1 palsternac­ka 3 msk rypsolja 1 ½ tsk salt 1 msk paprikapul­ver ½ msk oregano Cirka a 3 blad grönkål 1 stekbar ost, t.ex. hallajuust­o Oliver

Sås

2 dl grekisk yoghurt ½ knippe dill 1 vitlökskly­fta ½ tsk salt Svartpeppa­r

Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatis och skala rotsaker. Skär potatisarn­a i fyra delar. Skiva betorna eller skär dem i små bitar och skär övriga rotsaker i större bitar.

Skär osten i tärningar. Skölj grönkålsbl­aden och dra loss bladen från rotstocken. Dra bladen i mindre bitar.

Rör ihop olja med salt, paprikapul­ver och oregano och blanda med potatis och rotsaker på en plåt. Stek i ugnen i 10 minuter. Rör om. Fördela osten över plåten och stek ytterligar­e 10 minuter. Strö på grönkålen och stek 5 minuter.

Blanda yoghurt med salt, finhackad dill och pressad vitlök. Smaka av.

Strö oliver över plåten och servera med dillyoghur­t.

Kycklinglå­da med korn (6–8 portioner)

3 dl hela korngryn Ca 250 g strimlad kyckling Ca 350 g rotsaker, t.ex. palsternac­ka och rotselleri 1 gul lök ½ tsk salt 1 msk rypsolja

Sås

½ dl grädde 1½ dl mjölk 2 msk ketchup/tomatsås 1 tsk senap ½ tsk salt 1 tsk curry 2 tsk paprikapul­ver

Koka korngryn enligt anvisning på förpacknin­gen.

Skala och riv rotsakerna grovt. Skala och finhacka löken.

Stek kycklingst­rimlorna i olja så att de får lite färg, salta. Tillsätt rotsaker och lök och stek ett par minuter till. Blanda ihop såsens ingrediens­er. Smörj en ugnssäker form. Blanda korngryn med kyckling och rotsaker i formen. Häll över såsen och grädda ca 30 minuter i 200 grader.

Servera gärna med en sallad.

Kött och potatislåd­a i ugn (8 portioner)

400 g innerstek av nöt eller älg Olja 1 tsk salt 1 kg potatis 2 morot 200 g rotselleri 1 gul lök 1 äpple

Lag

7 dl vatten 1 köttbuljon­gtärning 2 msk sojasås ½ dl grädde 1 krm svartpeppa­r ½ tsk kryddpeppa­r

Tärna köttet (skär först tvärs över fibrerna).

Hetta upp en stekpanna med olja så att den blir riktigt het. Bryn hälften av köttet tills det får fin färg. Strö på hälften av saltet (½ tsk). Ställ köttet åt sidan och bryn en ny omgång kött i ny olja och salta på slutet.

Skala potatis och skiva tunt med kniv eller i matberedar­e.

Skala morot, rotselleri, äpple och lök. Hacka allt i små bitar.

Koka upp vatten (i en vattenkoka­re). Mät upp 7 dl och lös upp buljongtär­ningen i vattnet. Tillsätt sojasås, grädde och peppar.

Smörj en stor ugnssäker form eller gryta. Varva kött och rotsaker med potatis i grytan, så att översta varvet är potatis.

Häll över lagen och tillaga i 200 grader ca 2 timmar.

Strö över finklippt persilja innan servering och servera med gelé, rårörda lingon eller lingonsylt.

Bärkräm (4 portioner)

8 dl utspädd saft ½ dl potatismjö­l Ca 4 dl bär (socker)

Blanda saft och potatismjö­l i en kastrull. Värm upp under omrörning tills krämen tjocknar (ska ej koka). Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt bären. Smaka av och tillsätt socker vid behov.

Häll upp krämen i en serverings­skål och strö ett tunt lager socker ovanpå för att undvika att det bildas ett skikt ovanpå krämen.

 ?? ?? Middag på en plåt. Rotsaker bidrar med smak och näring till maträtten tillsamman­s med den andra råvarorna.
Middag på en plåt. Rotsaker bidrar med smak och näring till maträtten tillsamman­s med den andra råvarorna.
 ?? ?? Kycklinglå­dan kan ställas in i kall ugn redan när ugnen startas.
■
Kycklinglå­dan kan ställas in i kall ugn redan när ugnen startas. ■
 ?? ?? Bärkräm passar bra som mellanmål eller efterrrätt.
■
Bärkräm passar bra som mellanmål eller efterrrätt. ■
 ?? ?? Kött och potatislåd­a i ugn.
■
Kött och potatislåd­a i ugn. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland