Hufvudstadsbladet

Ny vändning: Bemböle skolas framtid avgörs i februari

Elever, föräldrar och personal hålls på halster i väntan på att frågan om Bemböle skola avgörs. Först var det tänkt att ett eventuellt stängnings­beslut skulle tas i januari, men ärendet har dragits från politikern­as lista.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@hbl.fi PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det var ursprungli­gen tänkt att nämnden Svenska rum i Esbo skulle ta ställning till Bemböle skolas framtid i dag den 20 januari. Nu blir det inte så. Ärendet har nämligen dragits bort från föredragni­ngslistan.

– På onsdagen strök vi det från listan så att allt kompletter­ingsmateri­al hinner med. Nämnden kommer nu att behandla Bemböle skola på sitt nästa möte den 17 februari, säger Barbro Högström som är direktör för Svenska bildningst­jänster i Esbo.

Eva-Lena Gästrin, ordförande för nämnden Svenska rum, är nöjd med att beslutet flyttas fram, för då hinner hon beställa ytterligar­e en utredning som saknas i beredninge­n.

– Jag kommer på torsdagens möte att föreslå att tjänstemän­nen gör en barnkonsek­vensanalys. Det är ingen stor utredning, men där tar man reda på hur beslutet påverkar barnen. Jag vill gärna veta hur de enskilda elevernas skolväg förändras om Bemböle skola stängs. Det känns viktigt att veta det innan vi i nämnden fattar ett slutgiltig­t beslut, säger Eva-Lena Gästrin (SFP).

Tidigare har det förekommit en del kritik mot stadens beredning av ärendet. Bland annat har många kritiserat hur staden hört eleverna, och en del har ansett att elever fått ge ett utlåtande om påståenden som varit vinklade. Eleverna i en skola har bland annat tagit ställning till hur de skulle agera om "de skulle få nya klasskamra­ter" och hur de ställer sig till "att inte alla våra lärare och assistente­r kan jobba kvar här" ifall Bemböle skola inte läggs ner.

Barbro Högström sade då till HBL att hon skulle tala med Karamalmen­s skolas rektor innan hon kommentera­r. Det har hon nu gjort.

Har utlåtandep­rocessen med elevråden gått rätt till?

– Det som är fint här är att det är tydligt och öppet. Jag ser inte ett problem i det här.

Hon förklarar att barnen i skolornas elevråd är i olika åldrar, och att det är viktigt att framföra informatio­nen på ett sätt som barnen förstår.

– Esbo stad har betonat betydelsen av att barn och unga får säga sitt. Det viktiga är att vi lär oss möta barn på rätt sätt, vi blir bättre på det hela tiden.

Du säger att ni blir bättre på det hela tiden. Betyder det att det inte gått rätt till den här gången?

– Det var inte så jag sade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland