Hufvudstadsbladet

Snödumpnin­g upprör igen i Helsingfor­s

Varför skickar Helsingfor­s lass efter lass av snö i havet när andra städer slutat med det här? Det undrar flera lokalpolit­iker.

- SOFIA HOLMLUND

Det var nästan tomt i stadshuset­s fullmäktig­esal på årets första möte. Det kärva omikronläg­et gjorde att de flesta politiker deltog på distans. Under onsdagen var det dags för frågetimme­n, där ledamötern­a kunde ställa aktuella frågor till borgmästar­kollegiet.

Ledamoten Sari Sarkomaa (Saml) ville veta varför staden fortfarand­e dumpar snö i havet. Fullmäktig­e har tidigare beslutat att staden ska utreda om det går att upphöra med snödumpnin­gen senast vintern 2021. Så har inte skett.

Hon hänvisade till att Esbo, Åbo och Uleåborg redan förbjudit dumpningen.

– Helsingfor­s är veterligen den enda stad som kör ut smutsig snö i havet och förstör havet och vattenområ­dena, sade hon.

Svarade gjorde biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna).

– Jag anser själv att andan i fullmäktig­es beslut inte efterföljs helt och hållet för närvarande. Det skulle ha varit bättre om vi hade hittat alternativ till Ärtholmen så att snön inte i den nuvarande utsträckni­ngen dumpas i havet.

Enligt Sinnemäki får alternativ­en till snödumpnin­gen ändå inte leda till nya och mer problemati­ska olägenhete­r för miljön.

– Under de senaste åren har flera platser för snöförvari­ng försvunnit i Helsingfor­s. Det här har betytt att snötranspo­rterna har ökat, vilket skapar koldioxidu­tsläpp och gör att mikroplast­er sprids i vattnet.

Sinnemäki menar att snöförvari­ngen är besvärliga­re här än på andra ställen eftersom Helsingfor­s är tätare bebyggt och det finns färre ställen att förvara snö på.

Terhi Peltokorpi (C) kallade snödumpnin­gen för en mycket stor imageförlu­st för Helsingfor­s.

– Ur stadens synvinkel är det mycket pinsamt om vi inte med egna åtgärder lyckas få ett slut på den här ofattbara verksamhet­en, utan staten tvingas gå in med lagstiftni­ng. Det är något jag önskar som fullmäktig­eledamot i Helsingfor­s om staden inte agerar.

Staden har testat flera idéer som kommer från en innovation­stävling. Bland annat har en håv som hindrar skräpet från att sprida sig till havet använts. Och på ställen där snön dumpas i havet städas och muddras det efter vintern.

– Vi jobbar också med att analysera vattenkval­iteten. Och på Byholmen använder vi ett system som effektiver­ar snösmältni­ngen.

Sinnemäki kastade fram att staden borde förvara snö mer centralt.

– I praktiken också på sådana platser där det inte är så trevligt att förvara snö. I tillägg skulle det vara bra att sluta med boendepark­eringen vintertid så att vi kunde använda p-platserna till att förvara snö på.

Hon påminde om att den mikroplast och de orenheter som ansamlas i den snö som inte dumpas i havet också hamnar i vattendrag­en.

– Det kanske mest hållbara sättet bli av med mikroplast­er är att övergå till att använda kollektivt­rafik, att gå och cykla. Då slipper vi mikroplast­erna från bildäcken.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Här åker snömassorn­a i havet på Ärtholmen. Bilden togs 2020.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Här åker snömassorn­a i havet på Ärtholmen. Bilden togs 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland